February 16, 2010

Apa Kurangnya Lelaki kat Malaysia?...


Back again...persoalannya kat sini..."Apa Kurangnya Lelaki kat Malaysia?"...ni persoalan yang timbul dalam post aku kali nie...berikutan dengan persoalan nie...semalam news ada tunjuk pasal seorang budak perempuan yang sanggup meninggalkan keluarga dan lari bersama kekasihnya yang berasal dari Indonesia...aku hairan...sebab apa budak perempuan ni sanggup meninggalkan keluarganya dan sanggup ikut lelaki yang hanya bekerja sebagai buruh binaan yang terletak berhampiran dengan rumahnya...

berita selanjutnya...SINI...

Nie bukanlah pertama kali kes-kes macam ni berlaku...dah banyak yang melibatkan perempuan dari Malaysia yang melarikan diri bersama kekasih ke Indonesia...last-last kembali jugak ke Malaysia selepas hidup sengsara di sana...satu lagi yang menghairankan aku...diorang nie semua muda-muda...antara belasan tahun...pemikiran masih belum cukup matang tapi dah buat keputusan untuk meninggalkan keluarga demi "kekasih" kononnya...

Apa faktor-faktor yang menyebabkan berlaku sedemikian?...Lelaki kat Malaysia ni banyak kekurangan ke?...Aku bukanlah memandang kepada duit semata-mata tapi kalau kita tengok balik...diorang ikut pekerja buruh asing yang mana mencari pekerjaan di Malaysia...terjamin ke masa depan diorang?...Last-last nanti masuk tv...cakap menyesal la...hidup merana la...ditinggalkan suami yang kononnya dulu kekasih yang setia...tapi penyesalan time tu mungkin ibaratkan "nasi dah jadi bubur"...hilang zaman remaja yang sepatutnya kita mengenali hidup terlebih dahulu...maklumla...dalam usia awal remaja dah terpaksa menjaga anak seorang diri tanpa suami...

So...kat sini...kita dah dapat tengok...baik dan buruknya..."effect" kes ni bukan sekadar terhadap perempuan tu tapi kepada family jugak...menangis-nangis masuk tv suruh anak diorang balik...jadi ni tak membawa apa-apa kebaikan...Mungkin ada diantaranya berbahagia...Tapi berapa ramai?...

Jadi kat sini aku nak tanya la kat perempuan-perempuan kat luar sana...diorang sanggup ke nak berkasih-sayang dengan mereka-mereka yang datangnya dari "overseas" kononnya (selat Melaka..hahaha)...termasuk la mat-mat Bangla...

So...ape pandangan korang semua?...




2 comments:

Rara said...

ak xsggup wt mcm tu..xsggup nk mblakangkn kuarge ak..pnt dowg besarkn kte,xkn bnda buruk plak kite nk balas kn..

MX said...

rara- btol tu cik rara...kalau difikirkan balik...takkan kita snggup nak buat macam tu...tapi yang dah buat macam tu macam mana pulak?...

tak ke diorang fikir pasal benda tu?...

hmmmm...