March 16, 2010

Minyak naik lagi?


Minyak nak naik?...Betul ke?...Sekarang ni ura-ura minyak nak naik dah tersebar ke merata tempat...cuma masih belum di confirmkan lagi...Semalam merupakan pembukaan semula Parlimen untuk penggal ketiga...So secara tak langsung aku rasa isu ini akan di bincangkan dalam Parlimen...

Semalam, dalam ucapan baginda yang di Pertuan Agong ada menyatakan yang Subsidi yang telah di berikan perlu di struktur semula...ini mungkin kerana kelemahan-kelemahan yang dihadapi dalam permberian subsidi ini...


Buat masa sekarang, kerajaan Malaysia menanggung RM 24.5 billion untuk tujuan ini sahaja bagi tahun 2009.

Itu adalah satu jumlah yang tinggi...ini secara tak langsung meningkatkan kos hidup kat Malaysia...Sebab bila barang naik...gaji tak naik-naik....Hairan...Jadi dengan harga-harga barang kat Malaysia...Mahal-mahal...Aku yang takde duit ni...nak shopping?...hahahaha...Tak dapat la...mahal...kalau RM 100 tu...belum tentu dapat 2 barang...

Kalau makan...lagi la...aku memang tiap-tiap hari makan kat luar...maklum la...still belajar...mane sempat nak masak-masak...kos sehari dah RM10...dapat bulan tak sampai pun RM1000....tu tak campur dengan kos hoatel lagi, minyak motor lagi...Top up lagi...

Memang tinggi...Tapi kena la pandai-pandai jimat nak hidup...Betul tak?...

Ni pulak dengar ura-ura mengatakan yang minyak nak naik...habis tu barang-barang lain naik ke tak?...Mesti la naik...Aku harap kerajaan buat la kajian sikit pasal kenaikan minyak ni...Sebab bila minyak naik...Barang naik...Gaji tak naik-naik...Orang susah macam mane pulak ye....Hmmmm....




p/s : Photo's are from Google.com

6 comments:

si para para said...

err myk naik? kan gov dah bgtau awal2 minyak akan nail..kalau tak silap awal tahun or akhir tahun lpas tlh di war warkan...



so sokonglah gov yg mesra rakyat ni.hehe

MX said...

si para-para-

memang btul...

tpi kenaikan kali diwar-war kan..

lepas ni dah takde subsidi lagi dah...

hmmm...

SyAmSuL AnUaR said...

naik lg...bla nak turun.....cepat2 turun...

MX said...

syamsul anuar-

nk turun?...

tak tau la..tunggu tukar kerajaan kot...

hahaha...

ParkAir said...

nampak gayanya kena ubah gaya hidup, kena start belek2 buku resipi masakan ni.. ;(

MX said...

parkair-

perlu mula latihan sekarang...

hehehe...