April 25, 2010

Fraud Clicking?...Apa tu?...


Nuffnang...Semua bloggers tahu pasal nuffnang...Dimana ini merupakan salah satu sumber pendapatan mereka dalam dunia blogging ni...Baru-baru ni jugak nuffnang dah organized programme in collaboration with Gatsby...Secara tak langsung menempatkan satu pencapaian dalam Malaysia Book Of Records...sebagai Largest Bloggers Gathering...

Nuffnang jugak pernah warning pasal fraud clicking...Korang tahu tak apa maksud fraud clicking?...So...Kat sini aku nak share sikit pasal fraud clicking berdasarkan apa yang aku tahu...Fraud clicking kalau ditranslatekan dalam bahasa melayu adalah:

Fraud = Tipu

Clicking = Klik

So bila dicampurkan Fraud + Clicking jadi la Tipu Klik...So maksudnya korang klik secara tipu atau tidak jujur...Untuk pengetahuan korang...Untuk mengelakkan fraud clicking...Korang kena click iklan atau advertisement...Tak kira la untuk nuffnang ke, advertlets ke, innity ke...tak kira la mana-mana link yang melibatkan advertisement...



Sebab apa?...

Sebab setiap advertisement yang kita click...diberi tempoh masa contoh nya 30 saat, 45 saat atau pun seminit...untuk kita lihat iklan-iklan tersebut...Perbuatan melihat iklan di bawah tempoh yang ditetapkan adalah dikra fraud clicking...Itu berdasarkan apa yang aku tahu...

Jadi sekarang ni korang jangan la klik iklan tu...lepasa 2,3 saat korang dah tutup...Tu dah kira tipu la...Sebab macam korang klik tak ikhlas je...Nanti tak pasal-pasal korang kena band dekat korang punya advertising host...Harap-harap jangan sebab korang jugak yang rugi nanti...

So...sama-sama kita amalkan amalan blogging yang sihat yer...=)

2 comments:

Sirap Manis said...

ohh..camtu rupanya mksud fraud click..mekasih 4 da info..amat berguna wat saya yg baru berjinak-jinak ini...

MX said...

sirap manis-

sama-sama...
kena saling support each other...
=)