April 11, 2010

Pameran Keranda...Pergi tak?...

Aku susah sangat nak update blog...Sebab aku pun tak tau sebab apa dah jadi dengan line broadband aku 2,3 hari ni...Pelik sikit...Jadi secara tak langsung traffic aku pun dah turun mendadak... tapi hari ni sempat la nak update...tapi line tetap slow...Agak tension jugak ni....

Hari ni aku nak story sikit pasal semalam...So aku pergi melawat kat muzium negara dengan "seseorang"...hahaha...kira dating kat muzium...hehehe...aku rasa korang semua dah tahu...Sekarang muzium negara ada buat pameran keranda...keranda sejak dari zaman dulu lagi...So macam jenis ada...Nak masuk untuk pameran tu tak mahal pun...Kira-kira RM 2...Murah jadi berbaloi la kalau nak tengok keranda lama-lama...

Kat situ jugak ada tunjuk keranda-keranda yang digunakan oleh orang asli di Malaysia...Kalu korang nak tahu..Aku pun baru je tahu semalam...Yang ada satu suku kaum orang asli kat Malaysia...Dia tak tanam mayat...Tapi lepas seseorang tu mati...Mayatnya akan diletakkan disatu tempat yang tinggi di atas pokok...Kira macam tanam atas pokok...Wowww....Kira nanti kalau korang jumpa rangka atas pokok tu paham-paham je la ye...hehehe...

Ada jugak kat situ Keranda yang diperbuat daripada emas 14 karat...Fuyoooo...Banyak lagi yang dipamerkan kat situ...termasuklah keranda yang di gunakan di Indonesia, Thailand dan juga Filipina...

So...Sape-sape yang berminat nak tengok pameran ni...singgah-singgah la kat Muzium Negara ye...Sebab pameran ni sampai 20 Jun 2010...Rasanya sempat lagi kalau nak gi tengok...


Ni ialah keranda yang disadur emas 14 karat...


Ini merupakan salh satu cara pengebumian oleh salah satu kaum orang asli di negara kita...
yang mana mayat akan diletakkan di atas pokok yang tinggi...


Keranda kanak-kanak zaman dahulu...


Ni merupakan salah satu keranda zaman dahulu...
Yang mana mayat akan ditutup dengan kepingan-kepingan batu...


Jadi kalau pergi tu korang akan tengok banyak jenis-jenis keranda yang telah dibawa untuk pameran...Kalau tak pergi...Bila lagi nak tengok pameran yang macam tu kan...Jadi kalau free boleh lah pergi tengok ye...Best...

10 comments:

╚► capital S hana ◄╗ said...

keranda .
ouh , ingat mati dpt pahala (:

zaizax said...

org ckp besh, tapi xpegi pon..
jauh nunn di kl, zai jauh kat utaqa

MX said...

capital S Hana-

huhuhu...

MX said...

zaizax-

Takpe lame lagi...

sampai 20 jun...sempat kot nak pegi...


=)

ainhamzah said...

^^
penuh kekuatan
:D

MX said...

ainhamzah-

penuh kekuatan yang macam mana tu?...

amirah said...

waa..menarik

MX said...

amirah-

=)...

memang best...

comeisari said...

takut...

MX said...

comeisari-

takut?...

biase je...lagipun kat pameran tu tunjuk jenis-jenis keranda je...

memang banyak input yang kita boleh dapat....