May 12, 2010

Taman Termahal Dunia


Lawa kan?...

Ni merupakan taman termahal dalam dunia....Sejak tahun 2010...Taman ni dah ditutup kepada public...Sebab owner baru taman ni ni menjadikan taman ni sebagai private property...

Leonardslee Garden yang terletak di Wes Sussex, dengan keluasan 225 ekar dipenuhi dengan bunga-bungaan, tasik, air terjun, dan pokok-pokok yang jarang dijumpai...Taman ni pada asalnya dimiliki oleh Loder family...sejak Sir Edmund Loder dah beli estate ni sejak tahun 1889, taman ni dah di buka kepada public selama 101 tahun...Sehinggalah pewaris keluarga Loder, Robin Loder menjual taman ini kepada pembeli yang dirahsiakan bernilai 5 juta pound ataupun 7.62 USD...Disebabkan itu, pemilik baru kepada taman ni dah tutup taman ni untuk pengunjung...Penjualan bukan merupakan kali pertama taman ni dijual...Sebelum ni pun ia pernah dijual dengan harga 2.75 juta pound atau 4.2 juta USD...

Aku tengok dah macam taman dalam cite Alice in Wonderland la pulak...hahaha...

10 comments:

ezly lya said...

canteknye!!!
a'ah, da mcm wonderland da
pokok warna pink tu i suke

MX said...

ezly lya-

btol2..

memang cantek...

=)

natsumiDyla said...

cantiknya!!!!
suka sangat. kalaulah kat Malaysia ada macam ni....huhu~

Kie-yu said...

erk
mahal btol
bek bli rumah 3, 4 bijik
hehe

MX said...

natsumiDyla-

tu la pasal...

kalau kat Malaysia masuk je mau 3,4 ratus...hahaha

MX said...

Kie-yu-

hahaha...bukan takat 3,4 bijik...

5-6 puloh bijik pun boleh...

hahaha

Huda said...

huhhuuuu

nak g sini gak~

MX said...

huda-

dah tak boleh nak masuk la sekarang...

dah tutup untuk public...

kalau nak kena la bli...

hehehe...

LadyBird said...

mcm dlm dunia fantasy

MX said...

@Lady Bird

betul tu...
cantik sangat...
tapi taman ni private la..
tak boleh nak masuk...
=)