July 27, 2010

Kehebatan Perubatan Zaman Ini

Ni lah dikatakan kehebatan teknologi masa kini...

wajah asal Oscar sebelum pembedahan akibat kemalangan ketika memburu

Kehebatan doktor yang berjaya membuat satu pembedahan kepada seorang petani yang telah hilang hampir separuh mukanya dalam  kemalangan memburu lima tahun dulu...Pembedahan yang meliputi seluruh anggota muka termasuk otot muka, kelopaak mata, hidung, bibir, rahang, gigi dan juga tulang pipi...

Pembedahan  transplant ni telah dilakukan di Vall d'Hebron hospital, Barcelona...Lelaki yang dikenali sebagai Oscar akhirnya berjaya duduk dan bercakap...minum dan makan makanan yang lembut...

Muka Oscar selepas satu pembedahan yang menakjubkan

Dr. Joan Pere Barret menunjukkan x-ray Oscar yang berkaitan dengan pembedahan beliau

8 comments:

dak eina (◕‿◕) said...

td ade tgk berita pasal nie jugak...teknologi sekarang kan...hebat..

xazryx said...

hebat !

akuvision said...

ada baca juga kat google news tadi, perubatan moden yang memanfaatkan

AZIZUL HASIMIE OSMAN said...

tu r psl..pembedahan plastik boleh je btulkan mana yg patut..tp muka ko x yah bedah dah..dah ensem..kikikiki

MX said...

dak eina-

memang hebat...
macam2 boleh buat...
ni salah satu ke arah kebaikan...

MX said...

xazryx-

memang hebat...

MX said...

aku vision-

sesuatu yang patut dimanfaatkan...
daripada buat sesuatu yang merugikan...

MX said...

azizul-

hahaha...
ke situ pulak anda...
hahaha...