July 26, 2010

Menjana traffik yang tinggi

Trafik tinggi?...


Ni isu yang selalu ditimbulkan oleh bloggers sebab bila traffik dah tinggi ramai yang berkunjung ke blog...Secara tak langsung nanti mesti ramai yang tolong klik ads...Tapi dari mana datangnya  traffik yang tinggi?...Tu yang menjadi persoalan kepada mereka-mereka yang bergelar bloggers...Mereka pasti ingin mencapai traffik yang tinggi mungkin seratus dan keatas...Tu yang ramai diantara bloggers inginkan...

Aku kagum bila tengok blogger otai macam Ben Ashaari...sekali tu aku masuk blog brader ni users online yang tengah tengok atau melawat blog brader Ben ni "43 users Online"...cuba korang bayangkan...ramai tu...Tak lagi kita ambik kira blog abang nara...yang popular dengan blog gosip artisnya...memang ramai...pernah sekali tu beliau dapat traffic sejuta dalam sebulan...memang hebat...

Tapi semua bergantung pada kita...Aku tak pernah la dapat traffik yang tinggi macam ramai diantara bloggers dalam dunia bloggers ni...Aku cuma maintain seratus orang dan keatas....Pernah jugak aku dapat sampai 300 visitors dalam sehari...tapi tu bila aku buat blogwalking seharian...jadi kat sini kita kena berusaha sikit untuk dapat traffik...Macam yang brader Ben cakap...kita kena popularkan blog kita...Jadi visitors akan selalu datang ke blog kita...

Contohnya macam blog mari bina blog...satu blog yang berkenaan tentang cara-cara membuat blog...sudah tentu kepada mereka-mereka yang masih baru dalam dunia blogging mesti ramai yang singgah kat blog tu untuk mendapatkan tutorial...Jadi dah jadi trademark yang blog tu memberikan tutorial kepada blogger tentang cara buat blog...

Kat sini kita perlu ada trademark tersendiri untuk mencari visitors...Tu pendapat aku..Korang pulak macamana?...

6 comments:

Hariz said...

Kena Rajin Blogwalking
itu jelah

New Entry Prof-Hariz
Ada Apakah Padanya?

MX said...

hariz-

itu sudah semestinya...
tapi kalau blog kita lebih dikenali disebabkan sesuatu...
rasanya blog walkin pun tk berapa nak perlu...
contoh nya...kita tengok blogger-blogger otai..
betul tak?...

Ery Farieha said...

hahahaha
ben tu x blogwalking sgt pun
tp sbb selalu update, so trafik tinggi la
ery sll dpt 100++ je
ahaha sedeh2~

MX said...

ery-

btol2...
memang kadang-kadang blogwalkin' menjamin trafik yang tinggi...
tapi bila selalu update pun orang akan datang ke blog kita...
betul tak?...

Davnes said...

setuju sgt2...:)

Aizat Shafiq said...

@Davnes

hehehe...
thanks...
=)