August 28, 2010

Buffered Earnings bulan Ramadan | Tips Blogging

Bermula bulan Ramadan hari tu aku dah dapat 4 BE. Thanks a lot to Nuffnang. Sebab sebelum ni aku memang susah nak dapat BE. Semalam aku check dalam account aku , baru dapat BE terbaru. Jadi bertambahtambah la rezeki Ramadan aku. Untuk bulan ni aku akui yang pendapatan aku dari Nuffnang agak memuaskan. Kalau dulu nak dapat earning dari Nuffnang cukup susah. 


Tips untuk mendapatkan Buffered Earnings? Aku pun tak tahu nak cakap macam mana. Tapi mungkin korang boleh gunakan tips-tips ni untuk dapatkan Buffered Earnings. Mungkin nanti, Nuffnang akan berbesar hati untuk bagi BE kat korang.

Macam yang korang tahu, sekarang ni BE dah tak kira sangat traffic yang sampai ribu-ribu sehari. Boleh refer penjelasan daripada Nuffnang dalam blog Lanun Sepet. Kalau boleh korang maintainkan 150 UV dalam sehari. Ini untuk menjaga traffic ke blog korang. Maintainkan. Jangan macam yoyo. Kalau lebih takpe. Tapi kurang tu jangan la. Hehehe

Satu lagi, bila dah korang maintain kan traffic tu, selalu update survey. Menurut kebanyakan otai-otai blogger. Survey tu kalau boleh update dalam masa 2 minggu sekali. Sebab dalam masa 2 minggu tu  baru boleh buat analisis tentang blog korang. Kalau tiap-tiap hari tukar, macam mana nak dapat BE. 

Yang ketiga, korang boleh try hantar ticket ka Nuffnang. Tanya diorang pasal account korang. Mana tahu kalau ada apa-apa masalah ke. Sebab tu korang susah nak dapat BE. Cuba tanya diorang. Nanti mesti diorang bagi feedback kat korang. Sebab Nuffnang ni mesra pelanggan. Memang aku cukup senang dengan diorang.


Last sekali, korang kena blogging dengan ikhlas. Sebab jangan la harapkan duit sangat. Sebab, bila kita dah mengharapkan sesuatu. Nanti akan membebankan kita. Ye la. Nak kena update selalu. Nak  kena blogwalking selalu. Jadi secara tak langsung nanti akan membebankan korang jugak. Aku ni tak lah sehebat mana pun. Orang lain dah dapat berbelas-belas BE. Tapi apa yang tulis ni sekadar nak kongsi dengan korang. Sama-sama dapat keuntungan, betul tak?

6 comments:

sop said...

tahniah.. rezeki Ramadan..
suka dgn ayat2 yg last.. blogging jgn kerana hendak earning krn kita akan mudah kecewa..
blogging kerana kepuasan, motivasi akan kekal :)

Ery Farieha said...

tahniah2

:)

MX said...

@sop

thanks sop...
hahaha...
betul kn?...kalau blogging sebab nak earnings semata-mata susah nak dapat kepuasan kan?...
=)

MX said...

@ery farieha

thanks...
=)

iddinm said...

bro...apa maksud survey dan macamana mau survey blog kita...

MX said...

@iddinm

survey yang nuffnang...
dekat dashboard nuffnang tu pergi dekat blog manager...
lepas tu update survey kat situ...
survey ni nak tentukan iklan yang sesuai untuk blog korang..
part yang paling penting kat bahagian category..