August 19, 2010

Gadget yang diperlukan oleh seorang blogger | Info Tips

Menjadi seorang blogger sudah tentu kita perlukan gadget ataupun peralatan untuk digunakan. Selain itu, kita juga perlukan alatan sedemikian untuk memberi lagi keceriaan dalam blog kita dengan hasil tangan kita sendiri, tanpa perlu google. Jadi kat situ kita dah jaga originality untuk entry-entry kita. Jom kita tengok apa yang sering diperlukan oleh seorang blogger.


Menjadi seorang blogger sudah tentu kita perlukan sebuah komputer, atau laptop dan yang terkini netbook. Dengan adanya perkara pertama ini, memudahkan kita untuk access ke blog kita. Tanpa komputer, siapalah blogger. Betul tak?




Perkara kedua yang diperlukan oleh seorang blogger adalah talian atau jaringan internet. Lebih mudah dipanggil broadband. Ini merupakan penghubung komputer dengan dunia tanpa sempadan, internet. Kala tak ada internet macam mana nak online. Kalau online kat tempat public, ada risikonya. Kadang orang boleh detect kita punya password menyebabkan account blog kita diceroboh. Tu salah satu risikonya.




Yang ketiga, aku rasa digital camera. Tak kira la sama ada korang ada DSLR ke, Compact Digital Camera ke. Semua tu boleh digunakan. Macam Dslr ni agak besar untuk dibawa kemana-mana jika dibandingkan dengan Compact Digital Camera. Sebab Digital Camera ni senang nak bawa, sebab kecil. Letak dalam poket pun jadi.

Last sekali, aku rasa handphone blogger ni kena lah juga mempunyai kamera. Sebab ada waktu-waktu yang kita terlupa atau tak bawa kamera kita boleh gunakan kamera phone untuk ambil gambar. Selain tu, phone yang memiliki fungsi 3G phone yang ada kemudahan internet lagi sesuai. Senang la sikit nak update blog kat mana-mana.




Tu antara gadget-gadget yang aku rasakan diperlukan oleh seorang blogger. Macam mana dengan korang? Ada tak lain gadget yang korang rasa diperlukan oleh seorang blogger?



6 comments:

Ery Farieha said...

utk hp tu, bukan sahaja 3g, tapi wifi. hahahaha

semua ni dah ade
alhamdulillah :)

MX said...

@Ery Farieha

betul tu...
buat masa ni...tkde WIFI lagi la...
tgh plan nak sambar satu jugak...
hehehe

akuzle said...

mmg tepat aper yg adik tulis tuh... takat neh sme akak ader kecuali netbook... tuh yg kne wujudkan tabung kt blog..ngehehehehhe... tp, hp akak x bpe besh sgt, brand cekai kan? huhuhuuhuh..... kamera plaks saiz poket juger tp poket gergasi... tp, bersyukurlaa ngan aper yg kiter ader...kan3?

MX said...

@akuzle

same la kak...
masih takde netbook lgi...
tengah mengumpul2 hehehe...
betul tu kak...bersyukur dengan ape yang ade...
tak elok membazir...
=)

sop said...

setakat ni.. dah cukup utk jd blogger.. cuma nak upgrade jer.. spt DSLR dan pakej broadband

MX said...

@sop

same la sop...
tengah nak menupgrade ke Dslr ni...
tak tahu la bile...
hehehe...