August 22, 2010

Hidup Seorang Blogger

Entry untuk Contest Hidup Seorang Blogger. Anjuran DenaiHati.com. Bila sebut sahaja blogger. Hidup Seorang Blogger. Sudah tentu mereka memiliki hidup yang tersendiri. Bila dah namanya blogger sudah tentu hidupnya tidak boleh berjauhan dengan komputer. Sudah tentu hidupnya dikatakan gila komputer. Nerd la. Dan macam-macam lagi gelaran yang diberikan kepada seorang blogger. Tetapi semua tu tak menjadi halangan untuk mereka yang bergelar blogger.

Hidup Seorang Blogger. Tu permulaan yang aku ingin ceritakan. First, bila kita cakap pasal blogger ni, sudah tentu mereka mempunyai blog. Banyak yang ingin di perbincangkan dalam blog. Bermacam-macam topik. Ada yang berkisar isu semasa, ada berkisar tentang tips, ada yang tentang tutorial dan juga ada yang berbentuk peribadi. Jadi blogger ni boleh di kategorikan dalam pelbagai kategori.

Hidup Seorang Blogger. Aku dah bergiat dalam dunia blogging ni sejak 2008. Tapi masa tu, update sebulan 2,3 kali. Dan langsung tak berniat tak berniat nak menjadi seorang blogger yang serius. Tapi semua tu berubah apabila aku rasakan yang blog ni dapat mengurangkan tekanan. Di samping kita dapat meluaskan pemikiran kita. Yela kan, banyak yang boleh diperbincangkan dalam blog. Lepas tu kita dapat feedback dari orang ramai. Tu la yang sentiasa diharapkan oleh seorang blogger. Bila dah ada orang komen, semakin bersemangat kita nak menulis.

Hidup Seorang Blogger. Banyak yang faedah yang dapat dengan blogging. Kadang-kadang ada yang memperkatakan yang bloggin ni buang masa. Asyik mengadap komputer 24 jam. Macam tak ada faedah. Tapi disebalik kutukan tu, mereka tak tahu yang blogging juga mampu menjana pendapatan sampingan. Selain mendapat rakan-rakan baru tak kira  dimana jua mereka berada. Kelebihan blogger yang tidak disedari oleh sesiapa sehinggalah mereka bergelar  blogger.


Entry ni adalah untuk Contest Hidup Seorang Blogger oleh DenaiHati.com. Entry pertama yang wajib diterbitkan pada 22 August 2010. 

14 comments:

Haw said...

wa setuju dgn pendapat luu.. sejak terjebak dlm alam nih.. wa mmg faham sangat kata2 lu tu.. cuma side income nya je blm merasa

MX said...

@haw

thanks...
hanya mereka yang bergelar blogger je yang faham akan maksud seorang blogger...
betul tak?..
=)

unwanted said...

Hidup aku seorang blogger pun tak jauh beza dgn blogger lain kot. tp aku rasa mmg aku suka dengan internet la.
klu tak buka blog, macam² web lain aku buka.
pantang ada link lain, terus new tab..:)

Dilema Perempuan Belum Berkahwin

MX said...

@unwanted

aku pun same...
kalau tak buka blog dalam sehari mesti tak sah..
hehehe...
macam dah perkara wajib...
=)

fndrocka said...

hidup seorang facebooker cemana lak

zulkbo said...

Salam bertandang..
apa khabar? semoga
sihat selalu orang
di sini..tahniah
semoga menjadi salah
seorang top-10

Rara said...

hihi. saya addicted dengan blog sendiri sampai refresh je setiap masa (malunya) :D

goodluck ya =)

hyprobulksms said...

Good luck for your outrageous nice article!

Tapi dalam banyak2 yang bro tulis tu,.. bukankah bro on Blogger Since September 2005 kan.. kat profile bro ada tulis.

MX said...

@fndrocka

hidup seorang facebooker?...
hehehe...
tak kaji lagi...
=p

MX said...

@zulkbo

sihat je...
thanks...
kepada saudar zulkbo pun sme juga ya...
=)

MX said...

@rara

takpe2...
tu la jiwa seorang blogger...
hihihi...

MX said...

@hyprobulksms

thanks...
=)

just berdaftar sebagai blogger on september 2005...
tapi my first entry on the 2008..
hehehe...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

ramai dah masuk ni.

good luck oke ?


mjd beloger tu besh kalo kna pada caranya :)

MX said...

@miss lolly

thanks...
ade jugak blogger yang suka jadi anonymous kan?...
huhuhu