August 17, 2010

Penjual di Mudah.my sering tertipu | Sindiket SCAM antrabangsa

DISCLAIMER : Aku hanya berkongsi pengalaman. Bukan pihak berwajib untuk selesaikan masalah penipuan di sini. Diharapkan komen-komen dari pembaca lain dapat membuka jalan untuk semua pembaca menyelesaikan masalah. 

Sebelum ni aku pernah terbitkan satu entry mengenai penipuan atau scam yang sering dilakukan oleh sindiket penipuan antarabangsa. Cara penipuan yang amatlah mudah. Dan aku juga pernah hampir tertipu dengan mereka-mereka yang cuba mengambil kesempatan terhadap kita sebagai penjual di Mudah.my. Macam yang kita tahu, Mudah.my memberi peluang untuk kita menjual barang kita dengan lebih meluas. Maklum la dah melalui online, bermakna kita boleh pasarkan barangan kita tanpa perlu mengeluarkan modal untuk promote jika dibandingka dengan portal lain. Tapi dengar khabarnya sekarang mereka dah kenakan beberapa charge pada bahagian-bahagian tertentu. 

Berbalik kepada kisah scam tadi. Kali ni member aku pula yang kena. Tapi kali dia dah post barang yang dijual ke pihak ke luar negara. Di fikirkan kembali, orang luar negara nak beli barang dari kita? sedangkan mereka diluar sana boleh mendapatkan harga barang dengan lebih murah jika dibandingkan dengan barang di negara kita. Malah aku dulu turut ditipu supaya aku postkan barang jualan aku ke Nigeria. Gila.

Taktik yang digunakan untuk menipu penjual-penjual di Mudah.my adalah sama. Mereka akan menghantar email melalui portal mudah. Kemudian akan menawarkan harga dalam USD. Bila kita dah lihat kepada USD, pastilah kita teruja sebab diorang akan tawar harga tinggi, lepas tu bila di convert kepada duit Malaysia jadi 3 kali ganda lagi mahal. Lepas tu, mereka akan keluarkan satu bank statement. Bank statement daripada bank antarabangsa. Dalam statement bank tu, mereka dah buat pembayaran dan suruh kita postkan barang ke alamat yang mereka bagi. Kepada mereka yang tak ada online banking ni mungkin susah mereka nak perasan. Sebab kita tak boleh nak tengok transaction history. Sebab sebelum korang post barang tu, korang kena makesure duit dah ada dalam account.

Yang tu selalu menjadi satu kesilapan oleh penjual-penjual dalam Mudah.my. Kita mudah percaya dengan statement yang dikeluarkan oleh pembeli. Aku pernah call Maybank dan bertanyakan mengenai hal ni. Dan apa yang diorang cakap, bila dah  berlaku apa-apa transaction, ia akan terus masuk ke account kita. Dan untuk bank antarabangsa, kita boleh lihat pending transaction sebelum kita dapat cashout duit tu. Part ni ramai yang tak ambil kisah. Sebab bila kita dah dapat statement bank dari pembeli, kita dah rasa confident. Sepatutnya kita semak dulu dengan bank kita.

Jadi kalau kita dah percaya dekat apa yang diorang buat alamatnya rugi besar la. Sebab selalunya diorang akan sasarkan kepada barang-barang gadjet macam kamera, handphone dan juga barang-barang komputer. Selalu refer pada bank kita sebelum menerima apa-apa transaction antarabangsa.

Kat bawah ni adalah transaction statement yang telah diberi oleh pihak scam. Tolong jangan mudah percaya. First an for all, bank kita takkan terlibat dalam apa jua urusan transaction kita. Diorang takkan nak sibuk-sibuk bagi tahu macam ni. Sebab diorang tak kisah pun duit kita pergi ke mana. 



Cuba kita fikirkan kembali, member aku jual handphone. Dah ditawarkan harga $600 USD. Sedangkan kalau kat Malaysia baru RM 600. Sape yang tak nak kan?


Kalau tengok balik pada kenyataan kat atas, ayat banyak yang tunggang terbalik. Kalau bank tu merupakan bank yang berstatus antarabangsa, takkan la bahasa pun tunggang terbalik. Lagi satu, kenapa email consultcuctomercare@consultant.com tak ke alamat hosting bank tu terus. Tu yang pelik. Asal nak guna @consultant.com.

Satu je kena ingat, bank takkan ambil tahu ke mana duit kita nak guna. Diorang takkan masuk campur. Duit tu kalau korang nak buat bayaran untuk pape pun tak adanya diorang nak ambik tahu. Kalau tengok balik dekat statement ni, sampai ke pangkat General Director ambil kisah. Macam transaction nak beli kapal selam la pulak. 

Benda ni semua diorang boleh buat. Sekarang macam-macam boleh buat. Setakat nak wujudkan satu consultant.com punya hosting pun tak ada masalah. Tempat diorang lagi murah. Jadi watpe diorang nak bazirkan duit mencari barang-barang sampai ke Malaysia? Fikir-fikirkan lah balik. Aku harap info ni berguna untuk korang.


**Update
18.03.2016 Cara Penipuan di Mudah.my

147 comments:

Ted said...

aku x pernah beli barang kat mudah. ok ke ek. takot sey.
beli kain online pernah le tp awek handle so ok je :)

Faizal said...

Thanks for the info.jangan tamak,african nigga la slalu wat keje menipu orang ni.yang penting kita berhati-hati.

zulaikha said...

thanks 4 this info. moral of the story: fikir dulu sebelum buat. errr.. mylook tu pun same ke eh?

zulaikha's blog:
.::ZULAIKHA::.

MX said...

@Ted

nak beli barang kat mudah boleh...
tapi request la dengan pembeli tu yang kita nak berjumpa dengan dia...
yang tu lagi selamat...
=)

MX said...

@Faizal

sama-sama...
cuma ingin memberi pengetahuan kepada orang ramai...
semua kena hati2...
sebab sekarang ni orang sanggup buat apa sahaja untuk mendapatkan sesuatu...

MX said...

@Zulaikha

sama2...
yang pasal MYLook tu tak tahu la pulak...
nanti MX akan try cari..

hudhud said...

i pernah kena cmni. hampir la. i jual phone, then dorg ckp nak beli. siap ym tu tak tahan ! hahaha. maybe dia tgk i cm bodoh je tatau nak post cmne la apa la. dia trs tk layan hahaha

MX said...

@hudhud

tu taktik yang sama diorang slalu guna...
i pun pernah kena camtu..
tapi apa yang perlu kena la check dgn bank kita dlu...
baru boleh diterima pakai..
kalau ikut bank diorang...rugi la...
huhuhu

miszTERRA_SF_ said...

wahhh.. tpu cm2 pon leh eh.. sib bek x de terkena lg cm2.. juz pnah terkena time mmbeli.. dh byr sume tp brg x smpai2.. kontek buyer pon x dpt

MX said...

@MiszTerra SF

sekarang ni semua kena berhati-hati...
tapi kebiasaannya kes penipuan macam ni melibatkan pembeli dari luar negara...
sebab memang kita tak boleh nak kenakan tindakan undang2..
tambah2 pula mudah.my ni untuk rakyat Malaysia dan bukan international macam ebay...

wanes said...

hai smua, harus hati2..wanes hampir terkena ni..dia jual nikon d90 rm 1500, buy 2 free 1...durang slalunya akan bawa kita chat online..beware

MX said...

@wanes

betul tu...
nanti diorang akan chat dengan kita...
buat yang diorang ni macam serius...
seelok-elok nya kalau nak beli barang...
baik berjumpa..daripada main pos je...
=)

Kucinghitam said...

benda ni senang jer sebenarnya. kan senang kalau mudah.my alert betul2 masa approve ads. ini orang yang betul2 nak jual barang dia pegi reject. scam2 jualan antarabangsa pergi approve. logik ke orang jual iphone 3gs 32 gb rm 500? mana ada? gambar pun amek dari google. mudah.my suka je letak watermark dia konon betul lah tu. aku dulu boleh lah guna mudah.. sekarang aku guna 1tradezone.my. Lagi senang. Takde pun iklan2 scam dari mat2 nigga ni semua. semua dari Malaysia. produk buatan malaysia lagi. kita dok sokong mudah.my kita pergilah sokong orang singapura. dia dok suka caci kita. www.1tradezone.my - 1Malaysia. aku benci scammer dan aku sayang Malaysia. Siapa yang tak pernah dengar papa pasal 1tradezone.my,aku cadangkan korang google la diorang. diorang memang tengah hot pun skarang.aizatshafiq.com pun di nasihati ikutlah blogger2 lain yang dah buat review tentang 1tradezone.my. Sekurang2nya takda la ketinggalan ye tak?

Anonymous said...

SCAM terbaru alert!!! sapa sapa yang deal dengan nama ABD RAZAK BIN HASAN maybank Account : 152023095048 no tel 0173684335 penipu besar ni kata janji nak hantar barang guna skynet aku dah repot polis dengan kpdn pasal bangsat ni rm 300 jual psp white 3000 ѕο sapa sapa yang jumpa dia ni jangan deal ngan dia cilaka dia........ni aku akan cari sampai lubang cacing mari sama sama doa kan semua scam kat mudah.my mati accident mata terburai AMIN...
Reply With Quote

hajar said...

aku dulu ada gak orang dari oversea nak beli barang.. tapi sebab ada masalah dia nak bayar guna paypal aku X jadi jual.. x reti gune paypal.. cuma yang pelik aku jual set kerusi taman.. dia cakap dia owner shipping company.. entah eeee.. aku X tau betui ke tak.. mula2 aku rasa teruja le sebab ye la mat salleh minat dengan produk kita buat.. hehe.. pastu aku setiap buyer aku mesti check dulu detail gune search engine.. aku check nama, dengan e-mail address.. sekarang banyak website inform pasal scammer nie...

Chilloz said...

I almost got scammed today,.. hehe. baca link ni http://chillozstylo.blogspot.com/2011/08/my-personal-experience-lobhini.html

Anonymous said...

Mamat sg.petani sial ni mmg dajal pnipu besar..
Nk share story sket r ngn pelanggan2 mudah sl mamat sg petani ni..Aq bli brg elektronik kt mamat ni..Barang lain aq bli brg lain yg smpai..Nk mnipu pn bodoh jgk..alamat,no account,no fon smua ada..yg bez no account cimb ngn maybank dia bg..Mmg bdoh jgk mamat melayu ni sorang..Bln puasa ni pn nk mnipu sesama umt islam..Mkn la duit haram tu..Sampai kiamat xberkat..Hangin satu bdn ngn mamat celaka ni..
Ni detail celaka tu:
Nma : Muhd Nasri b.Nasir
Alamat : No 877,Lorong Kuda Kepang 3,
Taman Ria Jaya,08000 Sungai petani,
Kedah Darul Aman.
No Account : Cimb- 14280073441525 / Maybank - 102055376437
No fon : 0194946791
Sesiapa yg thu rumah dia ni..Yg pnaa kna tpu ngn dia..Boleh sesgt2 g lempang sorang sekali mamat ni !!!..

Robinston Lavinia Casey said...

Kalau dah halfway deal dgn buyer mcm mane?? Siap ugut2 lagi tu...

aizat shafiq said...

@Robinston Lavinia Casey

Diorang nak beli melalui COD atau pos? kalau pos baik ignore je. Kalau COD kena cari tempat yang ramai orang. Bawak kawan or member time COD tu.

:)

ARDECK said...

Can i fwd to u an email i received with regards to my sale? I dunno if it s genuine or merely a scam.really need help.

aizat shafiq said...

ARDECK

sure..no problem..
but for me i'd prefer to do COD rather than online transaction..

:)

Shazeri Izuan said...

Apa jadi kalau kita dah ter bagi no acc bank dkt scam.. saya baru terkena dan stop drpd urusniaga

aizat shafiq said...

Shazeri Izuan

Tak ada masalah. Sebab kalau diorang ada no account sekalipun diorang cuma boleh masukkan duit itu je. Lain-lain transaksi memang perlukan kita sebagai pemegang account.

Tapi kena berhati-hati jugak. Sebab ada jugak scam macam kredit card ni. Bahaya jugak. Diorang boleh tolak duit daripada bank. Seelok-eloknya, tapi tu kalau kita tersalah bagi no kad dengan CVV no yang kat belakang kad. Kalau dah terbagi, pegi kat bank tukar kad baru.

Mat Rif said...

Aizat tanya sikit... Kalu orang luar negara bank in. Boleh ambil terus tidak.. Duit tu?..

aizat shafiq said...

Mat Rif

Kalau betul-betul duit tu dah masuk dalam account kite la. Make sure pegi check ikot online banking ataupun atm machine. Sebab kalau kita dah boleh guna duit tu maknanya, duit tu dah masuk dalam account kita. Bila dah masuk tu kena la bagi tau buyer. Ataupun sebelum transaksi tu inform buyer dulu yg nak confirmkan clear payment baru pos barang.

Anonymous said...

baru je kena. jual kasut kat dia. dia offer rm150 include postage cost. lepas tu td dpt emel yg diorang xbole nak credit sbb low for the system to transfer laa apa laa. then, buyer to ckp dia transfer lagi rm550 ke acc kita and suruh transfer ke western union. tp kita kena bank in ke western union dulu. dah google baru taw ini scam. now buyer tu ada num fon, num acc, emel apa semua. apa nak buat ni?? takotttt. pastu td baru dpt emel : "Alert message from Interpol...." katanya kena criminal justice laa, nama & alamat kita will be forward to law enforcement, acc bank kena block & mcm2 lagi. hmmmmm macam mana ni? tolongggggg.

Anonymous said...

Aizat.. kalau bank luar negara bank in duit dkat kita, kita boleh guna trus x? Sebab ada mamat luar negara neh suh kita kna bank in duit kt agent dia dulu release/activate amaun yg dia dh hantar..

aizat shafiq said...

Selalunya kalau bank dari luar negara bank ke account kita. kita boleh tengok kat floating. nilai yang di bank in tu dah ada. tapi tak clear lagi untuk kita guna. jangan percaya kalau diorang suruh bank in kat sape-sape. bank antara bank xde masalah.

nak confirm lagi boleh call bank kita. nanti diorang akan inform.

aizat shafiq said...

Selalunya kalau bank dari luar negara bank ke account kita. kita boleh tengok kat floating. nilai yang di bank in tu dah ada. tapi tak clear lagi untuk kita guna. jangan percaya kalau diorang suruh bank in kat sape-sape. bank antara bank xde masalah.

nak confirm lagi boleh call bank kita. nanti diorang akan inform.

aizat shafiq said...

Selalunya kalau bank dari luar negara bank ke account kita. kita boleh tengok kat floating. nilai yang di bank in tu dah ada. tapi tak clear lagi untuk kita guna. jangan percaya kalau diorang suruh bank in kat sape-sape. bank antara bank xde masalah.

nak confirm lagi boleh call bank kita. nanti diorang akan inform.

Masami Mashita said...

Risau nya...sbb ada org drpd luar negara nk beli duit seringgit lama...dia ckp kalau kita dh pos baru duit tu akan masuk dlm acc kita...still lagi macam was2,tp dia guna AIB rasanya ok ke x ye...

aizat shafiq said...

@Masami Mashita

Terus terang cakap. Kita sebagai penjual lagi elok confirmkan pembeli masukkan duit tu dulu.. sebab mudah ni tak secure sangat macam ebay. amazon. lazada. sebab tu lagi elok berdepan. kadang-kadang tu risau jugak. sebab ade risiko kat situ.

ika nasir said...

Sy tgh alami, siap push2 suruh hantar barang. Lepastu ugut nak report kat INTERPOL n FBI. Sy ada dapat transaction dri diorg tp transactionnya mcm lbh kurang yg kat atas je. Bole mintak emel tk nak share yg dia bg.

aizat shafiq said...

@ika nasir

boleh2..takde masalah..email kat aizatmx89@gmail.com

Maffizan Saupie said...

hi Aizat, now, aku tgh deal dgn sorang awek ni, dia nk beli ipad yg aku jual..,aku suruh dia bank in dulu, then baru aku pos. dia kata dia bayar guna paypal..(aku x tau apa itu paypal)...then aku kata, kalau duit tu dah ada dlm acc aku, baru aku pos.....so, mcm mn? boleh diteruskan ke tak deal ni....pos kat ghana pulak tu. Shipping saja dh RM400.00.

aizat shafiq said...

@Maffizan Saupie

aku rasa xpayah. sebab kalau tak biase dengan PayPal susah. Location awek tu kat mane? Malaysia? Kalau tak boleh amek option lain. Sebab aku tak berapa nak confident. Buat apa dia nak habiskan shipping sampai RM400? macam ade something wrong je. Nasihat aku tak payah la.

Maffizan Saupie said...

aizat shafiq, u a true....yes, itu scam, mula2 i layan...i begi acc i yg x guna... suddenly, ada email dtg, kata dia dh bank in guna paypal..., then, paypal bg syarat, supaya delever dulu brg, then baru dia release payment. trus i call paypal kat Malaysia, dia kata itu scam, paypal x kan tahan duit org. Atlease ada floating kat acc kita....heheheh..so, berhati2lah..saja nak share...tq bro, atas nasihat u...

aizat shafiq said...

@Maffizan Saupie

betul tu. selalunya kalau dah bank in mesti ade dlm floating. walaupun dri overseas bank. nasib baik tak hantar lagi barang.
no problem bro. sekadar berkongsi pengalaman.

:)

pEe JoEy said...

Bru je deal ngn seseorg katanya duk kat nigeria. Dah bagi no akaun siap. Bila dh deal ngan dia, bru rasa x sedap ati. Bila nk bgitau nk cancel. Dia cakap dh transfer. So mcm mna erk nk buat.

Haziq Hakim said...

Sekarang ni ada org luar negara nak beli duit lama . Mcm mnaa hahaha . Dia kata nk bank in payment la apelaaa mcm2 la haha . Pastu nnti pickup agent dia datang . DHL . Haha . So nk bagi no account ke xnak haha . Risau jadi apa2 kat account kita .

aizat shafiq said...

@Pee Joey
Betol ke dah transfer tu? ce cek account bank. ade tak floating payment?


@Haziq Hakim
kalau bagi account no takde masalah. Tapi kalau kasi sekali dengan pin no agak2 cmne? :p

Apit Tirah said...

salam

Anonymous said...

hai. saya nak tanya ni. ada customer dari canada and dia cakap dia malaysian tapi dia kerja je kat sana. dia nak beli satu dress ni untuk anak dia kt selangor so i have to post dress to anak dia la. tapi masalahnya sekarang Royal Bank Canada tu email cakap sy kena buat posting dulu baru dia masukkan duit dalam account. and then sekarang dia cakap minimun customer tu boleh transfer duit internationally is rm800 so i have to transfer balik duit tu kat dia. but then sy dh check acc sy but no money pun. so what to do now

muhammad nasaruddin said...

Nk tnya, sy hmpir terkena td..sbb sy nk jual rim ngn tayar kete, ade org luar negara laa no dr +234xxxx, then katenya dh bank in, tp pending...die suh aku g post office bayar duit agent die gune western union, then resit nt tunjuk kt die, then bank akan tros masuk kn duit kt akaun kite?? Mohon sume betul ke semua nie...aku takot die cari ke, wat report kt polis die ke ape ke...

muhammad nasaruddin said...

Same laa, tp aku dh bg no akaun, aku cancel deal ngn die..takut dh nie, tp akaun tuh xde duit pon, setakat mak ayah aku nk bank in duit blnja dapor fmili jer...

aizat shafiq said...

@muhammad nasaruddin

ye ke. biase la kadang-kadang kita memang tak kenal sape buyer. ingatkan betul. padahal penipu.
its good to cancel the deal. kalau dah rasa macam pelik je. selalunya jual beli kat mudah ni sangatlah mudah. tengok deal, setuju terus ambik. kalau dah panjang lebar tu rasanya pelik dah tu.

kalau setakat bagi no account bank rasenye takde masalah. lain la kalau pihak yang ade no account tu nak masukkan duit ke. okay jgkkan. tapi kalau terbagi no kad ATM skali dgn CVV pin. yang tu masalah. baik pegi cepat2 block kad tu.

Nurul Shariffa said...

hi... bapak saya ada pos nk jual kereta kat mudah.my.. ada org UK nk beli utk husband dia kat myanmar.. boleh caya ke? Saya nk percaya takot kena tipu.. tapi ni jual kereta.. bukan jual handphone yg boleh post sendiri.. jual kereta ni kena pakai agent bagai.. dia ckp pick up agent tu dia akan arrange semuanya.. kami just tggu duit masuk, nty ada pihak agent dia dtg pick up kereta dan sediakan documentation semua.. boleh caya ka? Mcm tkot.. skrg dia ada minta acc no dan emel address utk dia buat transaction..

aizat shafiq said...

@nurul shariffa

sy tak pernah urus niaga macam tu. tapi setahu sy kebiasaanya takkan la korang UK nak beli kereta kat Malaysia untuk orang yang tinggal di Myanmar? costing? tak ke macam lagi mahal. Dengan kos transportation, kastam, cukai semua. Harap betul-betul confirm sebelum buat transaksi. Sebab takut tertipu. Sekarang ni macam-macam.

Liyendha Raylee said...

Saya pun skrg ni tgh mengalami masalah yang sama ugut nak kena tangkap lah fbi interpol.. nasib baik suami saya masih bekeras xnak pos saya suruh dia ke bank tanya status bank cakap sama macam encik aizat.. siap ugut lg dia tu us army..

fizuan wan said...

i pun kne mcm tu . i dah pos brgnya tp td i track brg tu tk bjya di hntr . org yg nk bli ni dri canada kononya nak blikan utk ank dia yg tgh blja kat uniten slangor . td dia email bgthu dia tmbh lg rm900 sbb tk blh buat trnsaction . dah pning2 sbb interpol email nak tgkap lah apa lah . nsb baik jmpa blog ni . lega rasanya

fizuan wan said...

sama dgn saya . mohamed mahathir kan scammer tu? dia siap wssp srh saya bank in kat dia rm900 dlu bru sya dpt blk duit saya

fizuan wan said...

i pun kne mcm tu . i dah pos brgnya tp td i track brg tu tk bjya di hntr . org yg nk bli ni dri canada kononya nak blikan utk ank dia yg tgh blja kat uniten slangor . td dia email bgthu dia tmbh lg rm900 sbb tk blh buat trnsaction . dah pning2 sbb interpol email nak tgkap lah apa lah . nsb baik jmpa blog ni . lega rasanya

dinmansor said...

Okay tgh terkena.. tp sy bgtau dia i will confirm later. So buat diam jelah kan admin?

Anonymous said...

Saya pn dapat email yg sama. Nak beli barang utk anak kat uniten, dia dr canada. Tiba2 ckp trnsfer 1000 sbb amount terlalu kecil utk buat transaction. Dh tu suruh transfer blk duit kat dia sedangkan duit x masuk lg kat sy. Los sy trnsfer br duit tu aktif dlm akaun. Tp silap brg dh pos. Siap arahan interpol lg tu. nk kena tangkap bagai. Terus pg bank.. takut kan interpol nk tangkap.. korg buat mcm mn? Abaikan je ke?

Anonymous said...

Sama kes... yes.. mohammed mahathir. Konon2 interpol nk tangkap saya... apa yg you all buat? Saya risau..

abm moden said...

But bank say they now have a policy that any money transferred from USA to abroad must be activated with an insurance fee, then immediately after 20mins of payment of insurance, money will be released cash innhand

Anonymous said...

Sy pun baru kena ni. Mohammed mahathir.. kate nk dah report interpol sume. Apa korg buat. Plz help

Anonymous said...

Sama la. Saya pon dah terkena. Aduhai. Awat la bodoh sgt p percaya. Ye dak? Takot, risau suma ada. Barang yg sy jual tu rm135 ja. Pos kat die kena cas 64.60. Nsb bek sikit ja. Tapi buntu duk pikir nanti2 dia akan buat apa lagi walaupon kite dah buat senyap. Takotnya ya allah. Macam mana nak buat tak tau.

Anonymous said...

Saya dah terkena. Sy jual dlm mudah.my. kasut harga rm135 ja. Pastu sy dh pos kena cas rm64.60. Sy tunjuk kt dia tracking num. Sy dh kasi la akaun bank. Nama. nama bank. Total semua rm285. Die ckp dlm ms 12-24 jam akan dpt payment tu. Pastu sy rs sy dh terkena. Sy pon bt diam ja la. Xpa la kata, bukan rezeki. Nak bt mcm mana. Pastu die whtsapp sy, die kata rm 285 tu sikit, bank xdpt buat trnsction. Die suh saya bankin pakai wetrn union sebanyak rm715. Nti bank akan bg kt sy rm1000. Bodoh ke apa. Mmg x la sy nk bg. Pastu sy bt diam ja la sampai skg ni. Tp sy takot lepas2 ni die akan contact sy lg. Ugut ka apa ka. Mcm mana nak buat ya? Mmg la saya rugi tu sikit ja. Saya x kisah sgt. Tp perlu dak sy g bt report polis? Tolong saya.........

Unknown said...

Terkena jugak. Nk kena cpt2 call pjbt pos cancel hntar brg

Eira Qushairy said...

Salam saya ada beli iphone 6 64 uk import 3 biji ..
Dia mintak adress saya..saya dah bagi..tapi dia cakap kne bayar separuh dulu.lepas barang dah kat tangan baru bayar full..pastu saya cakap lah tak boleh ke saya dapat barang then bayar full..pastu dia kata tak boleh..en rasa boleh percaya ke..

sha said...

Saya pun baru terkena.org dr usa nk beli duit syiling lama.mula2x musykil gk diaorg tgk mudah.my gk ke kt sana tp bila chat cam ok,terus dia kata nk bank in hr tu jgk.dia bg statement bank n ckp kena byr yuran agen utk dpt duit tu rm500. Fuyoo..bnyk tu. Cam x logik jer. Apa ptt saya buat skrg? Saya x byr pun agen tu kut2x kena tipu.

Anonymous said...

Klu dia ugut kena tahan fbi tu,abaikan je ke?

Sharmaani Sivaramamurthy said...

Ada orang dari luar negara nak beli duit lama seringgit...so dia cakap dia nak beli...thn dia minta no account.sy pon bagi lah...lepas tu sy terima email dari Bank of England....depa suruh sy bayar rm680 kat western union dan tangakap gambar resit tu hantar kat email bank tu dan pembeli tu....tu sy rasa nak cancel deal..duit tu still in pending....tapi saya rasa tak sedap hati apabila minta bukti yang dia dah bank in dia senyap...lps tu dia ugut sy agar sy pulangkan duit dia atau kena tangkap dgn fbi...bila sy beritahu yang sy nak cancel...dia ckp dia dah bank in...tapi sy tak sedap hati yang sy kena bayar duit di western union agar duit yang dia bank in tu masuk dalam akaun saya.....saya tak tau nak buat apa????blh kah sy email kat cik yg email sy terima dari bank

Anonymous said...

Sama la dengan says , habis 300 mcmtu jer. Tahu x jalan penyelesaian . Foreigner nak beli barang n nak datang ke Malaysia bagai but dia kata kna ada custome license suma . Lpastu bila dah buat n bayar . Sya rasa dah kena tipu and dia kata nak duit tu balik dia suruh aq ajak orng dlm list dia bgi dlm whatsapp utk join online access.. But now hrap tuhan jer balas smuanya .. Nama dia smith n klau nak thu ramai nombor fon orang mlayu yg dia ada . Dia siap suruh saya paksa orng tu for join online access tu . Haishh tahu x cara nak dpat duit tu balik kat western union ... ? Help mee

DAH TERTIPU DGN SCAMMER said...

BARU JE TERKENA. DAH LOST ABOUT 3K. :(

NEVER EXPERIENCE THIS BEFORE.
SENTIASALAH BERWASPADA.

NIAT JUAL BRG MELALUI MUDAH UTK TOPUP POCKET MONEY. TAPI DAH TERBALIK, KITA PULAK HABIS KAN DUIT UTK DORG.

HMM. (anggap lah duit yg dah transfer bagai tu bukan rezeki sy n bukan milik sy)

nama penipu:
Fatin Amalina Ronald
Mariam Muhamed

Ashaikin Shy said...

Ya Allah sy bru terkena ni..skill yg sama dorg guna siap cakap dia islam x mungkin menipu..dia suruh byr fee bru duit boleh clear.. sy baca blig ni n coment bru sy sedar kne tipu..lg selangkah saya nk keluar rumah buat payment..Allah.. no yg sama kan whats up +234.. Semoga ada hikmah semua ni.

Fatiha Umira said...

sama kena tipu dgn fatin amalina ronald.. dia byk kali ckp pasal interpol nak amek tindakan.. patut ke buat laporan polis?

Anonymous said...

saya nak tanya betul saya jual baju RM130 dan ada seorang warga canada nak beli. then dye suruh post ke alamat adiknya di MALAYSIA. Then dia kata dah bank in siap bagi resit pending . mungkin silap saya. Baru 1st time mencuba jual di mudah.com. then 1st situasi dye kata royal bank of canada boleh trnsfer ke akaun malaysia minimum 300 dan saya dikehendaki return RM170 dahulu untuk pihak mereka bg full amount. then saya dgn mudahnya bank in kan RM170 dan skrg sy dah rugi rm300. dan situasi ke dua mereka kata bank sy di malaysia telah deduct salah amount dari bank mereka RM500 dan mereka menyuruh sy bank in RM200 untuk saya dpt full amount RM500. Tetapi saya tak transfer kerana berasa tertipu ....

adinda_pelangi said...

Hi semua. Baru je terjadi dekat saya 16/4/2016. Hari ni masih berbalas email. Ada 2 nama : MARIAM MOHAMED & HIDAYAH ASYRAF NATOR. Saya cakap je guna bahasa melayu masa dia email speaking london. Pastu saya cakap. Bank in duit kat maybank acc saya. Duit masuk saya bank in. Sampai hari ini 18/4/2016 saya masih berbalas email. Dia tunjuk bukti dia dah tranafer money melalui LAURENTIAN BANK OF CANADA. saya keep balas cakap. Saya nak normal bank in service je. And 3hari tiada duit yg masuk ke acc saya. Saya akan jual ke pembeli lain. Kelakar jugak. Bila duduk kat kanada nak beli baju kurung moden.

Btw thanks owner blog ni. Membantu sangat saya. Saya akan ignore email dia lepas ni.

Anonymous said...

YA ALLAH. I was so close from being scammed! It was my very first item I ever sell in Mudah.my and she was so damn convincing. She used the name of FATIN AMALINA RONALD and told me she was on an official business in Canada. I already ship the item but I did not made any payment because I was so suspicious and refused to make any payment to her which will cost me about RM780. Geez, she then threatened me with her so call legal actions from Interpol and Royal Bank of Canada. Yeah, it did freaks me out a little bit but luckily my parents guided me and told me not to believe it. And alhamdulillah it really pays. She was a major liar. May all the lies stops from deceiving many others. Ameen. BTW thank you for the amazingly helpful article.

asyrafzull said...

aku macam nak terkena je..jual iphone tp shipping siap bg 500 lg..bank of england..suh post dlu bru duit masuk..

Anonymous said...

Fatin Amalina Ronald, scammer. Royal Bank of Canada konon. hahaha Nak beli tudung, jubah untuk anak dia di PAHANG. Mula2 dapat mesej excited laaa oversea nak beli tapi post untuk anak dia. Berbalas emel and dia bagi no.phone and viber. Hampir nak send whatsapp, tetiba dapat gerak hati email je laaa.
Cakap dekat adik, dapat order dari oversea and dia cakap " kau percaya ke" hahaha mula mula percaya, lama-lama okay fine. SCAMMER
Profile whatsapp pompuan brtudung lagi.

Almaat anak dia : Name Ebidimie Syl
Address No.33,lorong sungai karang jaya 2 Sungai karang 26100 Kuantan
Pahang Malaysia

Nama anak pun pelik. Okay bye

Anonymous said...

hahaha...macam cis jer rasanya..yang aku cerita nie fresh2 lagi kena kat aku hari ni (03.05.2016)..si lahanat FATIN AMALINA RONALD..sila berhati-hati..nasib baik aku ada hati nak search nama dia kat google..then google terus bagi aku blog nie..rupa2 nya si babi lahat FATIN AMALINA RONALD ni scammer rupa-rupanya..

konon nya dia sekarang kat Canada..dia nak beli baju yang aku jual kat mudah.my tue untuk anak dia kat pahang..dia akan bagi detail macam nie..

Name : Ebidimie Syl
Address : No.33,lorong sungai karang jaya 2,Sungai karang 26100 Kuantan
Pahang, Malaysia
No. Tel : 01118740019

Nombor phone yang dia bagi call pun x dapat..lahanat babi betul si FATIN AMALINA RONALD nih..nasib baik duit aku jahanam RM 6.40 jer beli sampul..dengan komen aku baca..ada yang sampai 3K kena scam dengan si babi nih..

nasib baik aku dapat hint dengan blog nie..kalau tak aku tak tahu lah apa yang aku kena..dengan duit sampul tue aku kira halal lah..cuci duit..mana tahu duit tue ada yang salah..

So minta semua berhati-hati dengan lahanat babi FATIN AMALINA RONALD kalau korang semua berniaga kat mudah.my

BoBu said...

Terbaik lah jumpa blog ni.baru post barang kat Mudah.
ada customer guna Whatsapp dari US katanya.siap bagi salam.siap offer sampai 10k untuk brg total 1000 lebih sikit..gila apa..lepas tu cakap pasal activation fee untuk keluar duit kalau dia dah bayar nanti kononnya.
first time dengar activation fee tu pasal google dulu.scammer rupanya.cancel terussss :)
when its too good to be true then its a scam..haha

Azie said...

Sekarang nie kena.. Mcm mana ya, kalau dorang ada no telefon, email dengan akaun no??? No die saya dah block dekat wasap... mohammed mahathir nama scammer tu..

Unknown said...

Hi semua.. berkaitan dgn kes ni.. saya sudah jadi trauma..sbb dalam tak sedar saya menjadi keldai org nigeria tu!!BANGSAT!!
Cita dia mcm ni.. aku ada pos dlm mudah.my bag laptop..lps tu ada org luar negara nak beli.. nak byarkan duit pos smua.. siap harga double..konon2 nya nak beli untuk anak bos dia.aku percaya laa..dia bagi statement yg dia dh transfer dlm bank aku.. so aku kna post brg tu..alamat dia bagi.. so aku pos lah.. dgn harapan duit yg dia transfer tu dpt masuk dlm acc aku. Lpas aku pos.. si bangsat ni kata aku kna bagi baki kat dia..sbb dia masukkan lebih dlm akaun aku.. aku mana ada duit.. dia suroh pinjam kawan smua..aku ckap..aku xdak duit..dia kata kalau aku x bg baki tu..transaction tu xley nak proceed..mksudnya aku xdpt duit lah.. lpas tu dia suroh aku tolong dia.. dia kata dia suka beli brg kat mudah.my sbb murah..(aku pon percaya).. dia suroh aku tlg hantar kan brg ke negara dia.. mksudnya..dia beli dri rakyat malaysia..rakyat malaysia pos kat aku..aku pos kat dia..macam tu lah..dia mnta acc no aku.. dia kata dia ada projek ngn kawan dia kat perak.. nnt kwan dia trnsfer duit kat aku..aku akn trnsfer duit kat dia guna western union.. last sekali aku baru sdar.. sbb ada sorang seller mudah.my berjaya contact aku..dia kata aku beli brg dia tapi x bayar..aku kata bukan aku yg beli..tp org luar negara yg beli.. seller tu kata.org luar negara tu xbayar kat seller tu..aku jadi takut.. aku baru sedar.. si bangsat tu..mengguna kan nama acc aku tuk dia beli brg kat mudah.my..tapi dia xbayar
Sekarg ni.. aku dh pulang kan brg2 ke seller mudah.my balik..dan aku maki hamun si bangsat tu..mmg dapat maki laaa...aku dh pon buat report polis.. polis call aku kata ada org report yg aku menipu..hmm.. nk buat mcm mna..aku berserah kpada Allah semuanya..aku just nk share crita ni..hope aku muda lagi..baru 19 tahun.. ni lah pengalaman yg paling ngeri dlm hidup aku.. skrg ni aku just takut ic aku jaa..

Unknown said...

Ya Allah, sy org yg sama. Alasan dia pun sama beli brg utk anak. Sy check acc, xde pun betamboh duitnyer..huhu tapi yg pelik dia siap bagi check lg. Hm

Sabrina Suffian said...

Allah. Harap2 semuanya baik2. Sy pun risau ni. ☺ 😢

Sabrina Suffian said...

Sy rasa dia bukan tipu. Sy rasa ad org guna nama dia utk tipu. Sbb sy pun hampir2 kena tipu n i hve to give my prsonal details. Mcm tu 😢

dina said...

kawan husband i odw nak terkena ni.. Tp bukan dr outsider... Org kita dari penang katanya nak beli lori yg kawan husband i jual 100k.. Deal hari isnin n ckp sabtu dtg amik lori tu. Okla senang..tetiba hari jumaat ckp takut nak bawa cash kt jalan n mtk no acc nak bayar cash/ cash cheque.. Okla bagi...bagusnya nak bg duit dlu ..percaya.. N x bg resit as proof duit da masuk cuma ckp mulut duit da masuk. Tgk akaun duit tadak punn...satu sen pn xde tp dia dgn confident cakap harini dtg amik dgn loader yg dia bayar... Dia x dtg tp anta loader.. Dh cmne nak pas bang kalau duit xdee lg... Dia tetap berkeras duit da bagi...bolayan la jawabnya..silap silap kang duit loader pn kte yg bayar...kalau dia yg dtg mmg bawa g balai je haha

Anonymous said...

Allahu , baru je terkena . Lost about 2.2k dengan Fatin Amalina Ronald . Pengalaman paling buruk sekali . Semoga jadi teladan buat kita semua . Bukan rezeki :'(

Anonymous said...

Hi saya mima,
Saya pun first time jual baju kurung rizalman di mudah.com.my. Hampir tertipu juga nasib baik terbuka hati google dan jumpa blog ini. Saya beri akaun yg tak aktif sbgi langkah berjaga2. Dan sama juga dgn kawan2 dia tunjuk print screen ke wassup voucher pembayaran dari royal banking online. Hebat menipu diorang ni. Dan beri notification payment di email. Rasa org yg sama sbb modus operandi seperti kisah yg rakan2 di sini ceritakan cuma nama dah guna nama lain iaitu HAMIRA MUHAMED. Saya juga ada dpt mesej dari org tak dikenali lepas daftar di mudah.com.my.....emmmmm rasa nak buat report agar boleh beri pengajaran pada scammers ni...

mimi radzi said...

saya ada bagi num acc kat diorg ni. pape akan jadi ke dekat num acc tu? 😓

mimi radzi said...

macam mana boleh terkena tipu?

mimi radzi said...

macam mana oleh tertipu smpai 3k? sbb saya pon kena dgn pmpuan ni

Anonymous said...

Baru je kena harini.. payment pending dari semalam. Now dia suruh bank in rm430 kt acc yg dia bagi sedangkan dia beli brg sy rm70 je.. dia kata dia trnsfer rm500 kt acc sy. Sy kena pulangkn rm430 dia.. mula x sdp hati.. sy sntiasa cek balance mlalui maybank2u.. nak berhati2. Pagi2 lagi lepas baca email FATIN AMALINA RONALD tu, terus google nama dia. Kluar entry ni.. hmmm. Cepat2 call poslaju minta return brg.. kalau ada rezeki dpt la balik. Tak kisah pun utk brg rm70 tu. Tapi biar padan muka dia. Mcm mana ya kita nk sekat dia drp email kita je?

Anonymous said...

Sy baru kena harini 😭
Harap dpt balik barang sy..dah call poslaju minta return brg. kos pos rm9.60 tu lantak lahhh.. fatin amalina tu minta sy pos ke terengganu. No yg dia bg sy call x dpt pun..

tajul ash said...

asalamualaikum nak share sikit cerita pasal harini 26/may/16 tAJUK CERITA SAYA manusia kalah dengan duit
saya tajul from n.s saya pernah post dekat mudah.my untuk duit lama rm5 kawan saya punya tapi sebalik nya ramai yang whatssp kawan saya semua forener dari luar negara UK USA n other so kes saya bni hamper la kne pedaya saya was was jugak sbb die kate die bermint tok beli dgn harga yg tinggi 10k dan 500k dua org pulak tu yg sorang ni nk beli 10k so sy pon ws die betol ke nk beli kan simatsalleh ni pon ckp i payed you /// than die kate i already send money but it pending so u must go to POS ofc take the westion union form than sent to adress yg die bagi tok activekan verify. // ????/ sy nk tengok transection or bank stantment than he say my bank already sent to your frend email , bile check takde. saya tanya kawan saya die kate buyer dari UK ni mintak Bank Account so kami egt duit terus masok and terus pos je item tu tapi sebaliknye belaku die suruh bayar transection tran for activation fee an d agent fee ape bende tah. so die hantar statnment yg die da masok kan 10k at my account dari bank die.
but he say still pending die suruh kami pergi ke pejabat pos tok transit the money to john smiht die punya agent country negeria so brother kat kounter pon tanya kenape kene bgi meraka duit kan ? 3 orang pergi pejabat pos yg sama bende yng sama meraka bg tau . bile nk transit duit kene mintak Wiston union so sy pon cakp dgn abg kounter tu try buat tok tau tu scam penipun ke ape tapi xboleh submit couse malayisan block the Wiston Union negeria,. than saya nk tahu lagi saya pergi kan pejabat pos lain bende sama die bg tau
kemudian saya buat research pasal NEgerian Scam than saya terjumpe pelbagai blog yng megata kan bahawa jagn mudah percaya dgn org luar yng menawarkan harga yang tinggi. so saya bernasib baik sbb sy x bayar transection fee /agent fee apebende tu. staf pejabat pos tu bg tau ''jangn pecaye ramai da kene termasok saya'' nasib saye x bayar for fees tu harka die 1000 dgn mengharap duit tu dapat kat saya balik
moral of this damm story not trust international buyer yg saya xboleh bla die cristian die ckp atas nama Allah kami pon percaya dgn kate manis mulut busuk diorg tu
terima kasih membaca story dan rintihan saya sy harap boleh bg feedback la

daisyeraini said...

sama la mcm sye..br jek teekne... tp skang dh report..tgu jek la naseb die.. die siap ugut. tp mse tu dh takot xpikir ape.. transfer jek 900... hancur lebur.. terpkir lps tu npe bodoh sgt transfer..nk sdpkn ati.. dh nk terkene... bkn rezeki.. haishh..

daisyeraini said...

Ya Allah.... npe la x jumpe web ni... sye dh terkene... 900 lesap..wit kawen lak tu... sbb kne ugut Interpol... tp brg dpt thn... tp dh report polis dh.. kite tunggu jek la die kne tgkp

daisyeraini said...

sye br jek lepas kne ni.. dh wat report dh.. siap wat report.. nme pn sme...

Anonymous said...

salam.Hati2 dengan dua akaun ni:


Muhamad Nur Syafiq
Maybank: 151306852549
017-6190596
017-7068627
012-7499685
penipuan:faulty note 2 (mudah.com)

Mohd shauqi
cimb: 7610620945
01119433588
penipuan:faulty note 3 (mudah.com)


dua2 lepas lepas bank in akan snyap trus.

Fazira Fazli said...

kak ashaikin apa nombor yg tipu tu..ya allah nyaris saya nak bayar rm 400 ni kat org dubai.. dia beli duit queen elizabeth tp dia byr duit dulu siap ade bukti pmbayaran rm12k .. mcm mana nak buat skrg ni .. dia suruh bayar fee rm400 .. nak no whatsapp akak.. sy nak tnya akak ni apa no org tu

Fazira Fazli said...

hampir je kena tipu hari ni brpa bnyk no dari nigeria msg.. rasakan kena maki mcm2 dgn aku.. terima kasih atas maklumat semua org. kalau x leboh duit aku .. senang citer x payah guna aplikasi mudah.com ni . menyusahkan je hampir2 kena tipu .. xde keselamatan

Anonymous said...

sabar lah .. mmg mcm babi org negro ni.. aku pun nyaris je kena tipu tadi .. nasib baik aku cpt sedar bila dia suruh bayar rm400 untuk dapat kan hrga brg aku rm12k .. nasib baik lah aku x send barang jualan aku lagi... kalau x kerugian besar je.. mmg aku maki hamun negro tu mcm2 lepas aku tahu dia org nigeria... belakon konon dari dubai .tauke kedai emas konon..

Anonymous said...

betul2 kena sama macam sy . tapi risau sbb dia dah ade no akaun sy . mcm mana nak buat eh .. nasib baik sy x post barang jualan lagi .. sebab pelik dia sanggup beli brg sy dengan harga 12k . pastu bayar lebih rm12400 lepas tu kemaruk sgt nak duit 400 dia tu . paksa2 suruh cpt .. bukan nak tnya pasal brg yg dia beli . dia sibuk pasal 400 dia tu.m tu yg dah mula trfikir lain mcm .. terus google cari maklumat hahah.. alhamdulillah sy diselamatkan dr teraniaya

Anonymous said...

betul2 kena sama macam sy . tapi risau sbb dia dah ade no akaun sy . mcm mana nak buat eh .. nasib baik sy x post barang jualan lagi .. sebab pelik dia sanggup beli brg sy dengan harga 12k . pastu bayar lebih rm12400 lepas tu kemaruk sgt nak duit 400 dia tu . paksa2 suruh cpt .. bukan nak tnya pasal brg yg dia beli . dia sibuk pasal 400 dia tu.m tu yg dah mula trfikir lain mcm .. terus google cari maklumat hahah.. alhamdulillah sy diselamatkan dr teraniaya

Anonymous said...

Mohon Perhatian ade lagi Satu nama Scammer Murtuza Iqbal .. mohon jangan tertipu kalau dia nak beli barang antik ataupun duit syilling emas atau lama...dia ni menyamar sebagai tauke kedai emas .. siap bagi buisness card . tolong jangan terpedaya . dia orang nigeria yg berlakon sbgai org Dubai .. Jgn mudah Tertipu.. dia msg Jangan layan ... gmba profile dia ala2 bangla sikit.. dia kat kedai emas

Unknown said...

Sy kena dah dgn nma fatin ni.. smpi sy bg no akaun utk trnsfer duit.. then ada email dr barclays bank mngatakan duit sd trsfer tinggal tunggu utk dptkan resit penghantaran brg bru dia release duit trsebut.. nasib sy google nma fatin celaka tu..

Ray Ozza said...

Sy hampir2 kena.. trima kasih byk kpd blog ni.. tp mcm mna dgn no akaun yg dah sy beri kat dia tu.. xda msalah ke?

Anonymous said...

Hi aizat dan yang lain , saya nak tanya sya tak tahu lah saya dh ditahap ditipu atau apa , saya jual barang antik so dalam Rm 10k gitu , pembeli saya dri luar negara ,dia suruh saya bayar RM 2000 untuk dapatkan duit yg dia bank in kat saya , lepastu dia suruh sya post item tu kat dia atau dia akan hantar agent dia untuk amik barang ,sekarang sya dh takut , tolong syaa 😭

Anonymous said...

Hi aizat dan yang lain , saya nak tanya sya tak tahu lah saya dh ditahap ditipu atau apa , saya jual barang antik so dalam Rm 10k gitu , pembeli saya dri luar negara ,dia suruh saya bayar RM 2000 untuk dapatkan duit yg dia bank in kat saya , lepastu dia suruh sya post item tu kat dia atau dia akan hantar agent dia untuk amik barang ,sekarang sya dh takut , tolong syaa ��

Anonymous said...

Saya pun da terkena dgn fatin amalina roland ni bru je..suh pos kt anak die kt kuala berang terengganu..konon die kt canada keje..nsb baik sye sempat call poslaju then cancel kan pos sbb payment x msuk2 + tergerak hati nk google nama penipu ni..alhamdulillah barang sye selamat smp kt saya blk, walaupun berminggu.

Anonymous said...

Tu semua tipu! Jgn percaya!

Anonymous said...

salam..sy nak sambung post kawan2..perkara ni br terjadi ptg ni...kawan2 semua mangsa jual beli...anak sy mangsa yg terima barang barang scammed..
scammer guna nama anak sy n alamat rumah kami utk hntr barang. nak jd cerita budak yg buat jual beli online ni dtg rumah dgn ibu dia, sbb dia rasa dia dh ditipu sbb brg dh post , duit tak dpt, lg scammer tu mintak duit yg mcm korang cerita tu....lg dgn ugutan interpol katanya..
so sy pun panggil anak nak dgr cerita dia..tanya betul ke dia ada beli brg..korang byg kan la...anak sy tu br tingkatan 1..nak beli brg makan sendiri pun masih xlepas...lg nak beli handphone..pegang hphone utk main coc je..sy cek no tracking budak penjual ni , parcel atas nama anak sy tu telah selamat diterima.sbb sy tinggal dlm kuaters..makanya kalau xde org kt rumah brg postlaju , office akan terima.skrg brg tu kt office..tp sy yakin itu brg yg dipos oleh budak penjual td sbb anak sy xpernah terlibat menerima apa2 parcel mahupun surat.tetapi menurut anak sy, seminggu sebelum kejadian ni, dia ada menerima whatap dr no yg aneh dan pjg...bermula dgn 234_____ n 237___. tp anak sy blocked no tu.
ok...sampai sini dulu cerita sy..sbb esok n lusa hari cuti..sy akan update..betul tak kand parcel di atas nama anak sy adalah hphone.

Stellone Lai said...

Alamak aku terkena tipu la nie.aku iklan hp huawei G8 d mudah.com.lepas tu ada wanita bernama Zara Williams boleh search d fb profile nya,whatsapp kpd aku..Dan berkata berminat nak membeli hp itu kepada abg nya sebagai hadiah hari jd.Dan meminta aku post phone itu ke melalui DHL express ke UAE kos tambang rm300.Byran akan dibuat melalui bank barcley katanya Dan meminta email aku .disuruh pula tunggu 12-72hour.lepas aku dh post sampai skrg aku x dpt duit..pagi td aku WhatsApp kt dia..dia suruh baca email..lepas ku buka email..email dr bank itu meminta aku refund lg myr1500.atas alasan standard limit bank antarabangsa katanya.aku nak tahu ada x Cara kita nak kenakan mereka nie balik?

Stellone Lai said...

Alamak aku terkena tipu la nie.aku iklan hp huawei G8 d mudah.com.lepas tu ada wanita bernama Zara Williams boleh search d fb profile nya,whatsapp kpd aku..Dan berkata berminat nak membeli hp itu kepada abg nya sebagai hadiah hari jd.Dan meminta aku post phone itu ke melalui DHL express ke UAE kos tambang rm300.Byran akan dibuat melalui bank barcley katanya Dan meminta email aku .disuruh pula tunggu 12-72hour.lepas aku dh post sampai skrg aku x dpt duit..pagi td aku WhatsApp kt dia..dia suruh baca email..lepas ku buka email..email dr bank itu meminta aku refund lg myr1500.atas alasan standard limit bank antarabangsa katanya.aku nak tahu ada x Cara kita nak kenakan mereka nie balik?

HASNI NINIE said...

Kt fb pun ramai yg kena...sindiket dr indonesia...ada sy post kan lam fb sy perbualan melalui mssger

HASNI NINIE said...

Ramai yg dah terkena di fb sindiket penipuan oleh warga indonesia..
Hati2 dgn buyer nama di fbnya...

Lisa Maulana
Sutrisno yanuar maulana- yg menawarkan perkhidmatan bagaimana membeli di online tanpa bayaran.

HASNI NINIE said...

Kt fb pun ramai yg kena...sindiket dr indonesia...ada sy post kan lam fb sy perbualan melalui mssger

Norhayati Rona said...

Sy pon...hmmm

Norhayati Rona said...

Sama..

Norhayati Rona said...

Hye.. td sy dpt msg ni..."update me only by email if your camera and lens still for sale(aishatbinti@outlook.com)" ingatkan org melayu sbb nama aisha kan.. tp x reti ckp melayu.. dok ckp english je..so sy pon happy la.. sbb ade org nk bli action camera sy... sy plik gak dah nape org tu x wassap je sy n nak msg n suh email2 bagai... sy x pk ape2 sy pon email la die bg tau barang still available..die ckp die xde kt malaysia.. tp suh poskan barang tu ke terengganu.. pastu die mintak nama penuh sy.. hp.. nama bank n akaun bank.. sy pon bg.. n pastu dpt email dr luat negara... ckp duit pending rm550.. suh sy g pos dlu barang n bg no traking bru duit masuk kt akaun sy.. dah kenapa plak... sy sound die ckp i can't send the item without any payment.. die blas that a prosedur bank die.. sy blas i cant follow ur bank prosedur.. bleh plak die blas "that your problem not mine" nak je sy blas kepala hotak kau!!

Norhayati Rona said...

Sy pon...hmmm

~Eacan~ said...

Penipu paling baru , cerita lebih kurang korang,dapat emel dari bank England konon dah transfer duit, tapi pending sebab tak baayar activation fee
Rm 800 , nama penipu Michele roland
Skrang ni dia masih lagi ws paksa suruh bayar , so harap kalian lain jangan layan kalau jumpa

Unknown said...

Mujur tgk blog ni...
Hmpir2 jgk trpedaya...
Rm40k sekeping syiling lama ....
Mujor rase nok cek lam google...
Keno viral kan benda ni... nayo ore lain dok tahu

Along Kabu said...

Mujur tgk blog ni...
Hmpir2 jgk trpedaya...
Rm40k sekeping syiling lama ....
Mujor rase nok cek lam google...
Keno viral kan benda ni... nayo ore lain dok tahu

Anonymous said...

Aku baru je ni kna..konon nk bli duit lama..tp minta2 duit nk verification konon..mula2 500,pastu 250,pastu trun lg 100..haram jadah Pye negro

Wan Syuhada said...

Jd apa2 x kat no acc tu?

Wan Syuhada said...

Agak2 dy boleh hack no acc kita x?

Anis Mastura said...

Saya pon dah terkena dgan nama fatnin amiera abdul rahman cakap nk bli kasut untuk anak dia kat terengganu,dah bagi akaun detail, dia pon bg resit oversea bank sruh pos dlu brg baru bank akan clearkan msuk akaun kita. ..alamat untuk pos pon tpu..bagi nama india..padahal dia cakp nk bli untuk ank dia..saya dah macam syak dia menipu trus cakp x bk berurusan dah dan dia ugut saya nk report interpol

Anis Mastura said...

Salam sy pon dah terkena tapi guna email lain fatnin.abdul@gmail.com,dia nak bli kasut dari saya yang sy iklan dekat mudah untuk ank dia di terengganu..saya dah syak dia scammer sebb bila dia sruh pos dlu baru duit akan masuk ke akaun...ni alamat dia bag pos brg kat terengganu.

Name: Selvamani King
Address:No. 161, Taman Desa Pusu Tiga, Jalan Gong Badak,
City:Kuala Terengganu,
State:terengganu
poscode:21300
01118740019

No tel


nama india padahal dia cakp nk bli untuk ank dia..saya dah agk dia scammer..so sy cancel deal..mcm biasa dia email ugut cakap bank dia ada kerjasama dgan interpol,nk ambik tindakan..saya x caya dan sy google no 01118740019 mmg no ni no scamer..

ally lee said...

Alhamdullilah ya Allah pertemukan aku dgn blog ni..aku stress sbb diugut fbi bagai dlm gmail aku dri pg smlm..pasal nk jual iphone dlm mudah.my..konon dri australia..dlm whatsapp msg kt aku hujung skali ade perkataan 'la'..aduh nmpk sgt mcm org malaysia ckp english..takut sbnrnya diorang ugut nk interpol tgkap aku msuk jel bgai..lebih 10x check kt cimb clicks duit x masuk2 pun..lega ya Allah aku skrg ni..aaminn

ally lee said...

Alhamdullilah lega

Anonymous said...

Sy pon terkene ni.. Sy ckp nk cncel.. Paatu dia ckp xleh buat apela, juat tggu interpol come and arrest u.. So how? Ignore ke kene buat report?

nurul ainnu said...

Aku pon terkene.cmne nk kenekan dorg balik

Maliza Hazlimie said...

saya pn bru terkene..jual duit 1sen queen elizabeth jgk..dia ckp dh bank in..siap dpt emil dri bank of europe..tp saya cek online mmg xde msk pn duit tu..pstu dia ckp duit pending..saya kne pos dulu brg tu nti shipment bg kt dia bru msk duit..mule2 tu cm pcya jgk sb dpt email dri bank..tp kita try cll bank dia ckp dh bnyk kes cm ni..so abaikan..saya pn abaikn..x whtapp ape2..then dia whtapp dia nk report kt fbi..nti org fbi akn tangkap saya..dia ckp duit dh tranfer x bole revers mcmmna pn saya kne pos jgk brg tu..tp saya x balas pn whtapp dia..last2 dia senyap..yg saya takut skrg dia ada no acc saya..xde pape ke?@saya kne buat report polis?

ariL_fiQri said...

Allah'...lega hati jmpa blog ni'..terasa xsdap ht'..teniat nk google dlu'..aku ad pos kt mudah nk jual cmera'...tibe2 ad no pelik gmbr perempuan rmbut kaler perang'...katanya nk beli'...aku ckp cod jela...dia kta dia msh diluar ngara ats sbb kerja'..n suh aku pos ke alamat sepupu di puchong..aku jd pelik knpa nk beli d pahang sedangkan d kl n selangor bnyk n lg dkat'..dia kata pulak sepupu dia bru je 14thn'...n dia n bt hadiah untk sepupu dia'..aku pun tebagila no akaun n nama serta email'..jeng'..last dia wasap ckp suh tgk email dia dah bt payment mlalui royal bank canada'.,bila aku bca email tu '..mcm menyusahkan n mcm tak sdap hati'....aku tak pos lg brg n aku tak bls trus wasap dia '...apa yg perlu aku bt ni???kalau dia kata ugt fbi n interpool tu cmne pulak tu??tipu je ke tu??

KEREDAANMU said...

aduii mcm mcm dh ad laa ni,mamat hitam scammer nk tipu aku siot..nk beli collection item aku nk bayar 900k lg..hadoww igt aku sebodoh dia...3 org scammer ni no lain2 aku sembang bodoh mamat hitam sbb apa yg diorg bagi method payment tu mmg bodoh Sgt tkyahlah berurusan dgn mamat hitam scammer ni hati2 jgn mudah tertipu kawan2...

KEREDAANMU said...

alhamdulillah

Ihsan Fozi said...

bleh tny tak. sya pn rasa mcm dh terkena

Nuejaja1503 said...

baru je terkena tengahari td. dari fatnin malina abdullah... sy jual kasut prelove kt mudah.my. knon dok london n sruh post kasut yg sy jual 2 ke trgganu. amin abdullahi 2 knon ank nye.. lpas 2 die hntr email knon dri Barclays Bank. pas2 knon bank xkn proceed payment klau xd shipment document. ble da bg tracking no (sy tlis CN poslaju dlu tp sy xtrus pos brg sbb duit blom msok acc), da die ckp nk confirm shipment ngn poslaju dplak bru bley lpaskn duit msok acc sy. xke plik 2. sy xpuas aty trus bkak web bank 2 n search fon no, details email sume. almt branch pon xsme ngn dlm web bank 2... lastly cek fon no yg die bg, n tadaaaa. scammers. nseb xpost lg brg 2... ugut jgak interpol lar ape pas2 sy ugut die blek nk wat rport polis. lgsong xbls email da... hramm jdah.

nie details so please beware yee...
Nama : Fatnin Malina Abdullah / Amin abdullahi
email : fatinmalina001@gmail.com
Address : No1, Tadika Grammar, Jalan Air Jernih, Bandar Kuala Terengganu, 20300 Terengganu
Phone No : 01118740019
Bank phone no : +447045601907

Anonymous said...

Baru je kena!!!! Jual kasut kat mudah, then ada orang nak beli. Nama aziz ngaku asal dari kuching tapi study di canada. Die beli kasut utk sepupu dia di selangor. Saya pon percaya bulat2 cakap dia. Siap bagi ss yang die dah bayar sdgkan duit takde masuk pon. Sejak dari tulah org tu spam email saya. Katanya saya kene bayar balik kat dia rm1,000. Kalau tak account bank kene blok. Saya tak layan. Nombor orang tu pon saya dah block. Tak pernah2 call, tetiba call. Malamnya ada nombor '0303' call. Dia email siap kata dah libatkan polis sana & sini. Saya tanya org lbh pakar dalam bab ni, memang sah org tu scammer. Tapi nak buat macamane kasut tu pon saya dah pos kat selangor. Tapi skg ni, bila die ckp die dh libatkan interpol, akan ada apa2 terjadi ke? Sebab skg die dah tahu no acc bank, saya takut die godam/kebas semua duit dlm tu. Apa patut saya bt skg? Alahamdulillah lps saya jumpa blof ni, saya rasa lega sikit tapi gelisah masih ada.

Nik Fakhrullah99 said...

tapi buat masa skrang nie ade org luar negara mahu membeli duit lame saya.saya mahu jualkannye hanya RM5k tapi die kate nk bagi RM300k.saya pon xtahulah nak jualkannye atau tidak

Sadena M.L said...

Sy pun nak crtakan pengalaman harini. Sy tngh jual hp d mudah. Note 2 n vivo y15. Pastu, org ni yg number pelik2 pegi wassap ckp nak beli. Sy ckp sy x bt business secara international. Dia ckp nak beli untuk kawan dia yg duduk kat sabah. So i ok la.i tunggu je.. Dpt dah. Pandai dia berlakon tau. Dia sruh cek emel. Sruh bank in rm380 kat dia melalui WU. Sbb dia bank in rm900. Sy jual hp rm550. Heran jugak. Knp tak dia ja yg guna WU untuk transfer duit kat sy? Knp perlu sy yg transfer duit kat dia? Sy xnak refund. Dia ugut la yg interpol sgla tu. Sy ckp report jeh. See u in court lagi tau. Sbb i know, sy x bt slh apa2. Sy bkn scammer. Sy mmng nak jual benda tu. Dan sy x dpt pun duit dia. So, he can charge me with nothing. Berikut adalah details yg sy dpt dari dia.
NAVENKUMAR DESIYA
7055899720-Cimb bank
Name:Arsad roseller
Address: Kg hungab jln datuk peter mojuntin penampang
State: Sabah
City: kota kinabulu
Postal code: 88300
Country: Malaysia
01118727769

Johana Johan said...

Samala dgn saya skrg ni..dik ckp esok pagi awak tunggu la interpol dtg arrest u.. pastu siap ckp.. biar Allah judge u.. siap guna nama Allah bagai..katanya dah bank in rm90.duit kasut.tp x ckuo duit..dia da masukkan dlm acc rm600..so, kita kene transfer kt no acc dia bg.. tp, kita kene transfer dlu duit kt dia..bru nmpk duit transfer ty kt dlm acc dia..nampak sgt menipunya. tp, saya la yg mudah caya. barang da pos kt anak dia kt selangor. huhh

nurul ain said...

Sy baru je terkena.. Nama dia fatnin Amiera Abdul Rahman.. Saya dh pon pos bag yg sy jual dkt mudah tu smlm. Dia bg statement bank mcm awak bg tu. Now sy x dpt duit. Dia dh dpt bag. Ni adalh pengajran untk saya. Tapi Allah telah bg saya kebijaksanaan wlpun td dh terpedaya.. Syukur sgt sy c ikot ape yg dorang nak sy transfer ke account Anak kedua dia rm550. Kononnye dia dh terlebih msuk dlm akaun sy.

Unknown said...

Tkpe +234 ni bru whatapps aku nk deal barang..bia aku bodohkn die..

Zulkar Nain said...

Mujur saya terbuka open discussion blog pasal kes teknik menipu ni...ha..ha baru aje si Aziz ni yg ngaku bekerja di Canada yg ingin membeli kasut dari saya melalui Mudah.Saya rasa dia ni adalah orang yang sama..licik jgak mamat ni tapi dia salah orang nak klentong.

Zulkar Nain said...

rasanya orang sama yang aku berurusan sekarang ni.Mujur aku terbuka blog ni,selamat tak terpedaya

mohammad syafiq mohd noor azmy said...

fuhh nasib tjumpa blog nih
hampir trkena jgk ngn penipu durjana nih
dia kta nma Brendon Alan David from Australia
nk bli duit lma sy post kt mudah.my
whatapp no start dgn +234
lpas dia nih whatapp ttibe dpt lg satu whatapp no lbih kurang jgk,,,profile pic je lain,,,dh start plek dh
last2 crik kt tenet jmpe blog nih,,,fuhh syukurr,,,,TLG BRHATI2 SEMUA

Eyda Muhamad said...

assalam.. aq pun dah teerkena.. sobs sobs.. btw.. abg aizat nak mntak email boleh? no phone ke? nak tanya ni.. huhuu

Noor Melaka said...

Nak tanya..kawan ada di india kenal dalam internet lepas tu cakap nak pinjam small money sebab atm tak aktif.saya block.betul tak tindakan saya

cahaya edura rozali said...

Macam mana yang nak beli barang kite dn guna paypal..

Anonymous said...

Trime ksih untuk ilmu baru ni...

Sarina Selena said...

Saya ada jual laptop di Mudah, dapat whatapp org nak beli tapi dari US, saya ragu2 juga, siap2 bagi harga lebih dari yg kita jual, lumayan kan... Tapi tegerak hati google tengok adakah penjual di tipu, nasiblah saya jumpa web ni, tolong saya, apa yg saya baca komen2 kat atas sebiji penipu tu offer kat saya...pas tu whatapp dia kalau kita tengok phone and status baru 2 hari active.. So last2 saya ckp, saya tidak jadi jual laptop, dia offer lagi harga baikk...saya cakap tak nak juga...last2 dia give up...nasiblah sya tdk terperangkap amin...