August 4, 2010

Proton Satria NEO S2000 vs Helikopter


Satria Neo S2000 vs Robinson R44 helicopter...

Kereta Satria Neo S2000 ni menghasilkan 280bhp dari enjin 2.0 litre manakala Robinson menghasilkan 243hp dan direka untuk pada maximum speed 240 km/h...Kereta Satria Neo S2000 ni dipandu oleh Chris Atkinson.


Kereta ini dibina untuk menyertai kejohanan Rally Antarabangsa di Queensland yang mana merupakan pusingan keempat Kejohanan Rally Asia Pacific FIA-2010...Ini merupakan kejohanan terbesar rally di Australia dan disertai oleh pemandu-pemandu terbaik dari Asia Pacific and Australia dan telah disertailebih 80 penyertaan...Kejohanan yang dengan jarak 276 kilometres termasuk dua stages sejauh 35 kilometres yang merupakan laluan terpanjang dalam kejohanan rally antarabangsa...


Atkinson yang merupakan pemandu rally yang terkenal telah memenangi tempat ketiga dalam kejohanan Rally Jepun 2005 dan 2008 di Monte Carlo Rally..Atkinson juga pernah memenangi podium pada tahun 2008 di Rally Mexico dan Rally Argentina...

Bersama-sama rakan sepasukannya Alister McRae berjaya mendapat tempat kedua dalam pusingan di New Zealand...kedudukan pasukan PROTON ketika ini berada di ranking kedua untuk kategori pengeluar kereta bersama-sama  Mitsubishi di tempat pertama dan Subaru di tempat ketiga...





SUMBER

8 comments:

joegrimjow said...

kebanggan kita?

MX said...

joe-

laen macam je tande soal tu?...
hehehehe

H-n-f said...

terbaikla kereta malaysia naik nama. pemandu kita bila lagi yer? hmm.

iddinm said...

Malaysia makin mantap...sudah boleh bersaing di peringkat antarabangsa

MX said...

H-n-f-

tak terbaik lagi...
pemandu tu orang luar...
asal tak ambik karamjit singh je?..
dia tu dari dlu sampai skarang tak pernah dapat peluang terbaik...
Malaysia oh Malaysia...

MX said...

iddnm-

kereta je...
kalau kereta dan pemandu orang Malaysia lagi bagus...

s h e e said...

hurm...satu pencapaian yg bagus...

MX said...

shee-

untuk pembangunan industri kita kan?...

=)