August 30, 2010

Selamat Menyambut Kemerdekaan ke-53

Kurang 2 jam lagi kita akan menyambut kemerdekaan negara kita Malaysia yang ke-53. Setelah 53 tahun, laungan kemerdekaan telah pun berkumandang di mana-mana di televisyen, di radio di facebook dan juga di blog-blog. Tapi sejauh manakah erti kemerdekaan dalam diri kita? Aku sendiri lahir pada tahun selepas merdeka. Tak pernah merasai kehidupan sebelum merdeka dan mungkin juga aku tak faham apa itu merdeka. 

Dalam menyambut kemerdekaan ke 53 ni macam-macam isu yang timbul. Antara yang hebih diperkatakan tentang kes bendera Malaysia yang kita sanjung dipijak-pijak oleh mereka yang berfikiran cetek bukan tu je, sampaikan bendera kita disapu najis. Hina. Tu yang kita boleh katakan tentang perlakuan segelintir mereka yang berfikiran pendek.

Dalam bulan kemerdekaan ni juga, banyak kes-kes buang bayi yang timbul Merata-rata kes buang bayi. Mana-mana akhbar memperkatakan pasal kes buang bayi. Adakah ini dikatakan kemerdekaan? Adakah semangat kemerdekaan atau erti sebenar kemerdekaan ada dalam hidup generasi zaman sekarang?

Aku tengok juga TV. Sekarang ni tak banyak kisah-kisah yang menceritakan kisah-kisah perjuangan zaman dulu macam Leftenan Adnan ke, Pahlawan Bukit Kepong ke. Banyak cerita-cerita baru yang ditunjukkan. Kadangkadang tak mengambarkan kehidupan sebenar yang dialami oleh mereka yang berjuang mencapai kemerdekaan pada zaman dahulu. Yang selalu ditunjuk kat RTM ni cerita Sarjan Hassan. Asyik-asyik Sarjan Hassan. Cerita perjuangan lain tak pun ditunjukkan.


Kalau tengok tahun ni, kemeriahan sambutan kemerdekaan tak lah semeriah 10 tahun dahulu. Bila tengok tahun ni,aku tengok kat jalan-jalan tak banyak pun orang yang gantung bendera. Kalau tengok kat shopping complex pun tak banyak yang meningatkan tentang sambutan kemerdekaan. Mungkin tahun ni sebab bulan kemerdekaan di sambut pada bulan Ramadan tapi tak bermakna kita patut melupakan sambutan kemerdekaan. Sekadar mengingat kembali sejarah kemerdekaan tanah air.

Selamat Ulang Tahun Kemerdekaan yang ke-53.

2 comments:

matpek said...

Salam Merdeka kawan2 semua. Kurangkan racism, tambahkan humanism...hapuskan scandalism...

Aizat Shafiq said...

@matpek

betul...tu yang seharusnya kita ambil menyambut kemerdekaan kali ni...
=)