August 28, 2010

Senarai Harga Barangan Terkawal 2010 sempena Aidilfitri


Bila time cuti raya mula kita sibuk dengan kenaikan harga barang makanan contohnya macam ayam, daging dan banyak lagi la. Semalam je KPDNKK dah umumkan kenaikan harga runcit bagi barang-barang terkawal. 18 harga barang terkawal berkuat kuasa dari 3 september hingga 17 september telah pun diumumkan oleh Datuk Ismail Sabri, Menteri KPDNKK dalam laman web kpdnkk.bernama.com.

Antara senarai harga barang-barang terkawal untuk Aidilfitri kali ni adalah: 

Harga maksimum bagi Santan RM 6.00/ kg
Daging Kerbau Tempatan RM 19.00/kg (borong) dan RM 21.00/kg (runcit)
Ayam Hidup RM 5.40/kg (borong) dan RM 6.10/kg (runcit)
Ayam Standard RM 6.35/kg (borong) dan RM 7.20/kg (runcit)
Ayam Super RM 7.20/kg (borong) dan RM 8.05/kg (runcit)
Daging Lembu Tempatan RM 18.00/kg (borong) dan RM 20.00 (runcit)

Antara barangan lain yang termasuk dalam harga terkawal ialah :

Daging Kerbau Import (India)
Telur Ayam Gred  A,B,C
Kubis Bulat Import (Indonesia dan China (tidak termasuk kubis Beijing)
CIli Merah
Tomato
Kelapa Biji
Kelapa Parut
Kacang Tanah Import
Bawang Merah Kecil (India) 

Jadi untuk raya kali ni make sure korang beli sebelum 3 September. Sebab time tu masih tak berkuat kuasa lagi harga kawalan ni. Tapi kalau harga naik sebelum 3September korang boleh buat report kat KPDNKK dengan menghubungi talian bebas tol 1-800-886-800 atau emel kepada e-adua@kpdnkk.gov.my.


2 comments:

Azmi said...

biasanya kalau dekat2 nak raya semua harga naik...
tak leh lari dah...

MX said...

@azmi

tu la...
tapi ni untuk kawal harga time raya...
baru peniaga tak naikkan harga sesuka hati...