August 24, 2010

Tutorial Meletakkan Iklan Nuffnang di Blog

Aku mendapat satu permintaan dari Ladybird tetang cara-cara nak letakkan iklan Nuffnang di blog. Jadi, bagi memenuhi permintaan Ladybird aku buat entry ini untuk memberi info serba sedikit tentang cara-cara meletakkan iklan Nuffnang di blog.

Mula-mula, kita perlu la pastikan yang kita dah register dengan Nuffnang. Sebab kalau tak register dengan Nuffnang macam mana nak dapat HTML code iklan untuk di letakkan di blog. Kemudian, log in ke dashboard Nuffnang. Macam mana bentuk dashboard Nuffnang tu macam kat bawah ni.


Lepas dah jumpa dashboard Nuffnang ni, korang klik pada add ads. Nanti akan keluar code-code iklan yang akan digunakan untuk diletakkan di blog. No. 1 ialahcode-code iklan yang akan di copy untuk diletakkan dalam blog. No. 2 ialah kedudukan yang kita inginkan untuk iklan berada di dalam blog sama ada header, sidebar mahupun between contents. Ni mengikut kesesuaian. Dan No. 3 adalah help options mengikut free hosting yang korang guna. Contohnya macam blogger ataupun wordpress.


Kemudian pergi ke ruangan Design pada Blogger. Dan Klik edit Page Elements. Kemudian klik pada add gadget.


Nanti akan keluar satu pop up box. Klik + pada HTML / Javascript. 


Dalam ruangan ini nanti kita akan paste kan code yang kita copy pada ruangan add ads dalam Nuffnang tadi. Macam kat bawah ni.


Kemudian, klik SAVE. Nanti pada ruangan Page Elements tu korang boleh drag ke position mana yag korang nak. Tapi pastikan yang position untuk iklan tu sama dengan iklan yang korang copy. Sebab nanti takut tak cantik dengan layout blog korang.

So, diharap tutorial ni dapat membantu kepada mereka-mereka yang masih tak tahu cara nak letak iklan Nuffnang pada blog. Thanks kepada Ladybird sebab request tutorial ni ye.

4 comments:

LadyBird said...

tQ Aizat, nanti saya buat.. :).. kalau x jadi nanti saya tanya lagi ek.. Selamat berbuka.

MX said...

@LadyBird

ur welcome...
ok...no problem...
=)

sweet-ladybird said...

salam MX, dah buat..
cube check :)
tQ deh..
nanti lady tanya lagi tau. :)

Aizat Shafiq said...

@sweet ladybird

ok2...
nanti saya jenguk2 ye...
=)