September 25, 2010

Basikal Raleigh tahun 1960 masih berada di rumah aku

Aku tak sangka yang kat rumah aku ada barang tinggalan sejarah. Hahaha. Basikal tahun 1960an. Cukup lama. Dan aku pasti tak ramai yang ada basikal ni melainkan kalau korang suka simpan barang lama. Jom tengok gambar basikal tu.


Korang tengok je la basikal kat atas tu. Cukup klasik kan? Untuk pengetahuan korang. Brek basikal ni pakai drum brake. Macam brek motor gitu. Sekarang ni mane nak jumpe basikal yang pakai drum brake. Hehehe.


Tengok je la bawah sit punya suspension. Kalau duduk atas basikal ni langgar lubang pun macam tak rase pape. Suspension baeeekk punya. 


Ade cop 'Made in England' lagi. Memang original made from Nottingham, England. 


Cuba korang comparekan dengan gambar basikal kat bawah ni. Tadi aku Google sebab nak tahu basikal ni tahun bila. Rupa-rupanya basikal ni tahun 1960. Boleh Google 1960's Raleigh Bikes memang jumpa la basikal ni nanti. 


Cukup tak sangka yang aku ada basikal ni dalam rumah. Boleh hantar muzium tak? Hehehe.



7 comments:

kukuchimachikumi said...

nostalgia sungguh...

dulu kt umah cme ad basilal tua yang palang dia tinggi cm dlm cte bujang lapok...

yg orng leh dok kt palang 2..
hehe

tp skang dh tak de...

diana said...

mak saye kat kampung pun pakai basikal ni je..
;laju kata nye..
mungkin sebab tayar dia besar ..
tapi dah tukar kaler..
dulu kaler itam..
sekarang kaler ungu..
saye tak suke sebab tempat duduk dia keras giler..

Aizat Shafiq said...

@kukuchimachikumi

hehehe...
tu version lain kot...
yang ni version lain punya...
=)

Aizat Shafiq said...

@diana

tempat duduk keras ke?...yang ni ok lagi...
syok jugak duduk..sebab boleh kata sit dia besar jugak...
laju-laju tu memang laju..
sebab tayar besar lepas halus pulak..
memang la laju...
hehehe

raleigh seo services said...

thanks for this interesting post...

Qistina Balqis Hassan said...


As Salam...Salam perkenalan. Cantik Basikal ni.

Qistina Balqis Hassan said...



Salam kenal. Cantik basikal ini.