September 20, 2010

Cara nak letak link dalam komen untuk blogger | Tips Blogging

Ok kali ni aku nak berkongsi tips atas permintaan Ayaz. Ayaz ni nak mintak aku berkongsi macam mana cara-cara nak letakkan link ke site lain dalam komen. Biasa kalau korang tulis kat komen box untuk blogger tak ada RSS feeds macam yang ada pada wordpress. Contohnya comment luv. Kalau kita fill in comment form, nanti akan terus ada feeds untuk entry terbaru kita. Tapi kalau untuk blogger kita guna cara manual. 

Contohnya macam komen X-po kat bawah ni


Kalau tengok pada kotak merah tu. Ayat dalam kotak merah tu di linkkan ke entry terbaru untuk blog bro x-po kita ni. Sebab untuk blogger comment memang tak disediakan Feeds macam kat comment luv.

Cara nak buat link ni macam ni.



Korang cuma perlu gantikan link yang berwarna merah tu dengan link yang korang kehendaki. Lepas tu yang warna biru tu korang tukar dengan ayat atau tajuk yang korang nak. Senang je. Lepas tu korang copy la keseluruhan nya dan letakkan dalam comment box selepas comment korang. Senang je.

Nak tengok tutorial lebih lanjut korang boleh refer dekat lama web w3schools.com. Aku harap korang faham akan tutorial ni. Kalau tak faham boleh lah tinggal kan komen untuk mengetahui lebih lanjut ye. 

15 comments:

Ery Farieha said...

tp selalunya malas nak buat

hahahaha

Aizat Shafiq said...

@ery farieha

ehemm...ehemm..jangan malas2 ye...
hehehe

aYaz said...

waa...
terharu aku..
info berguna utk aku yg baru nak blajo,huu...
nway,thanks ya aizat..
^.^

Aizat Shafiq said...

@ayaz

hehehe..
sharing is caring...
=)

HAZWAN17 said...

thanks nk try kat blog ni

Blog Hazwan.Com

fndrocka said...

Test

Estet

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ said...

salam aizat...
akak tak faham la mcmana nk bik benda tu(yg ada warna merah n biru 2) utk kita tukar...
maklum la org tua2 ni buta iT..

Aizat Shafiq said...

@ladyzul

wasalam...
yang kaler merah tu ganti dengan link...
yang biru tu tajuk yang nak diletak...

try la ye...
=)

Akram Razali said...

Entri Terbaru: Trivia Hari Ini #10

amataresu said...

nk try jd ke dak..

MUDAH TAPI SUSAH

Melati said...

thanks yea share =)

i naktry jap,

Doa Untuk Allah

share bilik tidur

mijae said...

power2..
jap nak try...


terima kasih, mike tompkins...diam lah!, cikgu shida

azmira baik said...

nak try jugaak
alkisah saya

tengs! yeye baru tau kot..

tikuzza said...

thnx ajar...info sgt berguna anyway da follow...jgn lupe follow blog saye k (^^,)
Visit W3Schools

Abang said...

macam ni ok?

abang zam