September 3, 2010

Fakta tentang Facebook.com

Facebook oh facebook...


Kalau dulu facebook adalah satu benda yang aku paling suka nak buka sebab banyak benda yang aku boleh buat. Tapi sekarang aku rasa aku tak tahu apa yang best tentang facebook ni. Buka je facebook  aku tak tahu nak buat apa. Yang aku tahu facebook ni tempat aku nak tahu perkembangan member-memner sekolah lama aku. Tak pun nak ping entry kat situ.

Dulu aku best juga main game. Tapi bila satu-satu game tu lambat nak buka aku jadi bosan. Hari mengadap facebook aku pun tak tahu aku buat ape kat facebook ni. Korang kalau buka facebook ni buat apa ye? Tapi korang yang guna-guna facebook ni tahu tak apa fakta-fakta tentang facebook yang berada di ranking kedua dunia ni? Berada di bawah Search Engines Google.

Fakta tentang 
facebook.com.

  1. Modal untuk Facebook ni pada mulanya adalah daripada Peter Thiel, co-founder kepada Paypal. Pelaburan beliau sebanyak $500 000 telah pun mewujudkan satu fenomena Facebook di dunia. 
  2. Hari ni je facebook dah ada 400 juta pengguna yang log in. 50 % daripada jumlah tu log in setiap hari. 
  3. Cuba kita bayangkan, Facebook mempunyai pengguna yang 70 % daripada penggunanya adalah daripada luar US. 
  4. Sekarang ni pun ranking Facebook berada di no.2 selepas Google.com 
  5. Pada tahun 2006, Yahoo telah pun menawrkan Mark Zuckerberg, iaitu pengasas kepada Facebook.com sebanyak $ 1 billion tetapi tela di tolak oleh beliau. Pada tahu 2009, Facebook telah pun dianggarkan bernilai $ 4 billion. Dan untuk tahun ni, Facebook telah pun dianggarkan bernilai diantara $7.9 billion-$ 11 billion. 
  6. Mengikut statistik, masa yang dihabiskan oleh pengguna Facebook dalam sehari ialah 8.3 billion jam. 
  7. Lebih kurang 10,000 server digunakan oleh Facebook. 

Cuba korang bayangkan kehebatan Facebook ni. Facebook ni diasaskan oleh Mark Zuckerberg pada tahun 2004. Kalau korang tengok balik kehebatan Facebook ni dalam masa dua tahun je Facebook dan pun bernilai $ 1 billion. Tak sampai 10 tahun, dah bernilai $ 11 billion. Kehebatan internet zaman sekarang kan. Dalam usia tak sampai 30-an lagi Mark Zuckerberg ni dah jadi billionaire.

Jadi kalau korang ni seorang yang facebook addicted. Apa yang korang selalu buat ye? Share-share la sikit. Sharing is caring kan. Hehehe.

17 comments:

iman kikuk said...

Makasih infonya sob :D

joegrimjow said...

ada filem bulan 10 ni best
pasal fb
mmg kena tengok
=)

joegrimjow said...

suka fb sbb bagi traffic je la
ekeke

ribena.illina said...

slunye bukak facebook pon bena bosan. saje layan game jap. n tgu seseorang tego..HAHAHA

Ery Farieha said...

hahahaha
best fb ari ni
ko add aku
kahkah

Sharinginfoz said...

saya jarang bukak facebook sekarang, lebihkepada blogging pulak

aYaz said...

ermm..xdela addicted pn..
skrg ni aku dah kurang layan fB..
kalo lyn pn sbb tgk prkmbangan member2 skola,cosmate..
ade yg announce nk tunang,nk kawen,nk wt gath..yg penting2 aje tgk,hihih...
aku jgk kne rajin tgk grup sbb aku admin..
2 ajela stakat ni..
salam lebaran kpt tn.tnh.. :)
(tbe2 plak..hee..)

s h e e said...

sha pon da jarang gune facebook ni...kalo gune pon sekadar reply msg kawan2 lame...kadang2 ade yg bg invitation kawin kt situ...

Aizat Shafiq said...

@iman kikuk

sama-sama...
=)

Aizat Shafiq said...

@joegrimjow

ye ke..movie ape tu joe?...
betul2...FB ni pun boleh bagi traffic kat blog....
hehehe

Aizat Shafiq said...

@ribena.illina

hehehe...
same la...
sebab tak tahu nak buat ape dah...
=)

Aizat Shafiq said...

@ery farieha

hahahaha...
terharunye aku...
hahahaha...

Aizat Shafiq said...

@sharinginfoz

betul tu bro...
sye pun macm tu jgk...
lbih bnyak blogging dari facebook...

Aizat Shafiq said...

@ayaz

hehehe...salam lebaran buat ayaz jugak...seminggu lagi ni...hehehe~
tu la aktivit biasa kat facebook...
sekarang ni dah tak berapa nak addicted...
rasa macam biasa je...
hehehe

Aizat Shafiq said...

@shee

takde ape yang special pun kan...
invitation kawen?...
sha ble lagi?...hehehe

Jard The Great said...

dulu main friendster.. skang facebook je keje.. ntah apa yg terjadi pada friendster.. lama da tak jenguk.. ehehehe

Aizat Shafiq said...

@jard the great

betul tu...
da lme jgk tak jenguk friendster...
hahaha...
da bersawang da kot..
=p