September 26, 2010

Jom daftar sebagai pemilih. Tak lama lagi nak mengundi ni.

Tak sangka. Dah besar rupanya aku. Hahaha. Tadi aku baru daftar sebagai seorang pengundi. Setelah sekian lama tak mendaftar. Maklum lah, sekarang ni pun kat mana-mana nampak je kempen-kempen nak tarik pengundi walaupun belum ada tarikh tetap nak mengundi. Sebab tu aku daftar awal-awal. Takut mana la tahu, tiba-tiba kena mengundi ke. Aku tak daftar lagi , takut melepas la pulak.


Mengikut statistik SPRM ramai lagi yang tak daftar sebagai pengundi ni. Terutamanya mereka yang dikatakan sebagai penuntut-penuntut IPTA. Bila orang tanya dah daftar sebagai pengundi ke beelum mesti ramai yang cakap tak. Tapi sebab ape ye ramai yang tak daftar?

Kat sini mungkin antara jawapan yang akan diterima. Sebab aku ni jugak sebagai pelajar. Sudah tentu aku faham jiwa seorang pelajar.

  1. Malas nak beratur nak daftar pengundi. Ramai. Malas nak pergi pejabat pos.
  2. Buat ape nak undi-undi ni, muda lagi.
  3. Malas terlibat dengan politik.
  4. Tak suka, sebab macam buang masa je.
Mungkin tu antara sebab orang muda tak suka nak mengundi. Tapi bagi aku, ni peluang untuk luahkan kita punya pendapat. Betul. Sebab kita diberi hak untuk memilih. Siapa yang kita rasakan perlu untuk kita pada masa hadapan. Sebab mereka yang akan tentukan corak perubahan negara. Betul tak? Bila korang tak undi, lepas tu korang marah-marah sebab tak suka pada pemimpin tu. Tapi korang tak undi. Jadi takkan korang nak marah jugak. Korang pun tak tunaikan hak jugak kan? 

Jadi kepada yang belum daftar tu daftar la cepat ye. Nanti tak boleh la nak merasa kemeriahan untuk mengundi. Mana tahu dah dekat time nak mengundi ni. Hehehe. Boleh lah merasa time mengundi. Syok woo. Hahaha. Aku pun first time jugak ni. Hehehe.


17 comments:

::wan:: said...

mintak share kt fb.. hehehe.. TQ!

Aizat Shafiq said...

@wan

silakan...silakan...
=)

tika said...

sudah mendaftar sebaik je cukup umur...heheh..n berharap sgt dpt mngundi...errr...nurse xde undi pos ke?eheh

Aizat Shafiq said...

@tika

hehehehe...
kalau undi post ni tak terase sangat macam undi biase2...
hehehe

tika said...

hurm...tu la,tp keje cm nurse ni bermakna peluang utk mengundi tu mmg rndah la...klu sume nurse g mngundi..xde org nak jg patient kt hospital...

Aizat Shafiq said...

@tika

hehehe...maybe kot...
nie lah dinamakan pengorbanan...
=)
dah keje dah ke?

tika said...

akan mula keje bln depan...xsabar pn ade...takut tu lg byk kot...huhu

Aizat Shafiq said...

@tika

ooo...ye ke...
keje kat mane nanti?...
nurse ek?

tika said...

yup..nurse...
kt ppum... =)

Aizat Shafiq said...

@tika

ooo...
selamat bekerja ye...
sekarang ni kat mane?
kat rumah ek?

tika said...

huhu..time kasih..a'a,skrg kt umh..
da dua bulan dok melepak..kejap dok kampung,pastu g umah makcik,balik umah,g kL...hehe,berjalan je selagi ade masa..nnt da keje,xsempat nak berjalan da...

Aizat Shafiq said...

@tika

ooo...
hehehe...berjalan puas2 dulu hehehe...
rumah kat mane?

tika said...

umah mak kt phg,tp lg ske dok klntan..huhuh,

Aizat Shafiq said...

@tika

kelantan?...
ehem...ehemm...dekat la dengan kte...hehehe
kelantan kat mne?

tika said...

kelantan kat kuala krai....
huhu...
sekapal rupanya...

Aizat Shafiq said...

@tika

ooo...kat kuala krai...
hehehehe...
singgah KB cakap la ye...
=p

tika said...

insyaallah....
=)