September 18, 2010

Peristiwa 18 September yang perlu kita tahu | Tragedi Penyembelihan Sabra dan Shatila

Tarikh 18 September mungkin tak memberi apa-apa makna bagi kita. Tapi bagi penduduk Palestin tarikh ini merupakan satu titik hitam dalam lipatan sejarah hidup mereka akibat daripada peristiwa Sabra dan Shatila. 

Apakah sebenarnya peristiwa Sabra dan Shatila ni?

Peristiwa ini merupakan peristiwa pembunuhan dan penyembelihan beramai-ramai rakyat Palestin di kem pelarian Sabra dan Shatila pada 16 hingga 18 September 1982. Waktu ni pun aku tak lahir lagi. Aku tahu ramai yang tak tahu pasal peristiwa ni. Sebab tu aku rasa perlu aku berkongsi maklumat mengenainya agar kita semua tahu apa sebanarnya disebalik kejadian yang berlaku di Israel.

Maklumat di bawah ini merupakan sumber daripada artikel Haluan Palestin.

Serangan dan pembunuhan di Sabra dan Shatila itu merupakan salah satu daripada rentetan sikap keji yang dilakukan oleh rejim pengganas Zionis Israel atas arahan secara langsung oleh Menteri Pertahanan ketika itu, Ariel Sharon. Sharon menggunakan taktik jahat dan hina dengan mengambil kesempatan daripada krisis militia Palangist Kristian di Lubnan bagi menghancurkan rakyat Palestin yang terpaksa menumpang hidup di kem-kem pelarian berkenaan. Batalion Palangist ini menyerang, menyiksa dan membunuh secara kejam wanita, anak-anak dan warga tua sementara tentera Zionis yang mengawal perimiter kem-kem tersebut membiarkan sahaja keganasan itu berlaku dan menghalang pihak luar daripada memasuki kawasan.Serangan brutal dan tragis selama 3 hari itu telah mengorbankan seramai 3,500 pelarian Palestin. Ramai lagi dilaporkan hilang dan terkubur di bawah runtuhan bangunan. Ratusan mangsa serangan yang masih hidup telah dibawa menaiki trak menuju ke tempat misteri, yang sehingga ke hari ini tidak diketahui nasib mereka.

Bukan sahaja tentera Zionis tidak mengambil sebarang tindakan untuk menghalang serangan dan pembunuhan, malahan mereka membantu puak militia Palangist dengan tembakan-tembakan cahaya ke udara supaya pembunuhan dapat diteruskan pada waktu malam.
Siasatan yang dilakukan oleh Suruhanjaya Kahan di bawah arahan pemerintah rejim Zionis pada bulan Februari 1983 memutuskan bahawa Sharon telah bersalah secara langsung kerana membenarkan puak Palangist masuk ke kem-kem tersebut dan seterusnya gagal menghalang pembunuhan ribuan orang awam. Tentera Sharon juga membekalkan senjata dan peralatan kepada Palangist dan menyediakan pengangkutan untuk membawa masuk militia.

Walaupun sikap keji Zionis ini mendapat kutukan dunia, termasuk negara-negara Barat sendiri, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan juga Majlis Keselamatan PBB terus menunjukkan sikap dingin terhadap desakan supaya menghukum mereka yang ternyata bersalah. PBB mengutuk tindakan zalim Zionis ini melalui Resolusi 521 (19 September 1982,) namun tidak pernah ada sebarang hukuman dikenakan terhadap Sharon, pemerintah mahupun tentera Zionis. Malahan ramai daripada keluarga mangsa-mangsa pembunuhan itu terpaksa membuat dakwaan secara sendirian ke atas Sharon.

Pada bulan Februari 2003, Mahkamah Tinggi Belgium memutuskan untuk membicara kes jenayah perang ke atas Sharon, tetapi Israel menuduh tindakan tersebut sebagai berbau politik. Pada bulan September 2003, memandangkan tidak seorang pun daripada mereka yang membuat dakwaan ke atas Sharon berbangsa Belgium, Mahkamah Tinggi Belgium terpaksa menggugurkan kes ini.Mereka yang bersalah terus bebas dan merencana kezaliman demi kezaliman ke atas kemanusiaan khususnya ke atas rakyat Palestin.

4 comments:

eqa said...

sesungguhnya segala yang berlaku di ats muka bumi ini ad hikmahnya y tersendiri..

bspotgurl said...

tersentuh dgn picture2 yg disertakan..

Aizat Shafiq said...

@eqa

betul tu...
sepatutnya kita ambil iktibar atas keganasan ni..
sebab ni lah rupa sebenar Zionis...
tpi ramai yang tak tahu pasal ni...
huhuhu

Aizat Shafiq said...

@bspotgurl

tu memang gambar sebenar ketika kejadian..
berdasarkan sumber...
sedih kan?...
=(