September 16, 2010

Potong Queue | Penyebab kemalangan trafik

Bila dah masuk musim perayaan je banyak kes-kes kemalangan yang berlaku. Untuk ops sikap ke-22 kali ni yang akan berakhir pada 17 september dah pun mencatatkan bilangan kematian seramai 16 orang yang mana telahpun melibatkan 12 kemalangan maut.

Statistik Ops Sikap ke-22 (3 September - 17 September 2010)
  • Jumlah kemalangan - 1,048
  • Kemalanagan Maut - 12
  • Kematian - 16
  • Cedera parah - 8
  • Cedera ringan - 4
  • Jumlah Saman - 8,121
Banyak penyebab yang boleh menyebabkan kemalangan jalanraya ni. Tapi sebab apa selalu sangat ada kemalangan. Adakah kita ni tidak memandu dengan berhemat? Banyak terkejar-kejar ke destinasi? Bila cakap pasal kesalahan jalan raya ni ramai ke yang tahu apa kesalahan jalan raya yang diorang lakukan? 

Aku cukup benci bila mereka-mereka yang selalu potong queue time di jalan raya. Sebab orang-orang yang beratur ni selalu lambat di sebabkan mereka-mereka yang potong queue di jalan raya. Bila sebut pasal potong barisan ni, korang sendiri boleh nampak. Banyak sangat berlaku kat mana-mana.Golongan-golongan ni la yang tak reti nak bersabar. Dan disebabkan sikap mereka ni lah menyebabkan kesesakan lalu lintas.

Aku saja mengambil contoh potong queue ni. Sebab bila melihatkan laporan berita yang mengatakan sebuah kereta melanggar lori di lorong kecemasan. Bila difikirkan balik, lorong kecemasan di sebelah kiri kan? Jadi tak ke kereta-kereta ni cuba memotong di sebelah kiri? Bermakna kereta-kereta ni cuba memotong barisan. Tak mustahil bukan?

Tapi perangai-perangai manusia macam ni memang banyak lagi boleh korang lihat dijalan raya. Memang ramai lagi yang tak sedar bahayanya potong queue ni. Dan aku nak cadangkan kat pihak polis trafik ni kalau nak kutip saman lebih sikit korang tunggu je kat trafik light yang selalu jadi port orang potong queue. Nanti mesti best nak kutip saman. Sebab memang ada sangat la golongan macam ni.


~Aku cukup marah bila orang potong queue. Aku harap pembaca-pembaca sekalian jangan potong queue ye. 

No comments: