September 19, 2010

Ramai yang benci blog [dot]com ?

Sebab apa ramai yang benci mereka-mereka yang menggunakan domain dot.com? Sebab aku pernah juga dapat comment dari seorang anonymous yang katakan dia benci pada blog yang berdomainkan dot.com. Sebab apa ye? Sebenarnya aku pun hairan jugak ni. Ni tak mengganggu perasaan orang lain pun. Sebab ramai bloggers yang berdomainkan dot.com. dan boleh kata blogger yang berdomainkan dot.com ni pun bermula daripada blogspot.com jugak. Sebab mereka pun bermula dari bawah jugak. Tengok je la redmummy.com. Sebelum bertukar kepada hosting sendiri redmummy pun menggunakan blogspot jugak. Jadi untuk apa mereka-mereka ni membenci pengguna-pengguna dot.com?



Antara alasan-alasan yang diberikan oleh mereka-mereka ni:
  • Pengguna dot.com ni terlalu kejarkanTRAFIK dan TRAFIK
  • Apa yang perlu ada dalam blog mereka ialah gosip. Semata-mata untuk TRAFIK
  • Selalu berlagak dengan dengan prestasi blog, sebab dapat TRAFIK tinggi
  • Merasakan mereka lebih hebat daripada pengguna-pengguna free domain
Tu antara alasan yang selalu diberikan kepada mereka-mereka yang menggunakan domain dot.com. Ada jugak yang kata bila dah pakai domain dot.com ni mereka lebih sombong. Maklum la, blog tu dah ber[dot]com. Hebat la tu. Tapi betul ke? Aku ada selalu jugak jenguk blog-blog yang berr[dot]com ni. Macam Ben Ashaari, DenaiHati, Cikgu Dahlia, Mel Romeo. Tak pun sombong. Diorang selalu je balas-balas komen. Selalu jugak singgah menyinggah di blog blogspot.com. Selalu je membantu blogger-blogger bila ditanya. Dan mungkin disebabkan kan itu ramai yang kunjung tak putus-putus ke blog mereka. Betul tak?


Lagipun, pengguna-pengguna [dot]com ni dah jadikan blogging ni salah satu daripda hobi diorang. Tak salah kalau diorang nak invest untuk mendapatkan domain berbayar. Bila dah hobi, mesti kita kena invest sikit-sikit kan. Jadi aku rasa, tanggapan untuk membenci mereka yang menggunakan domain [dot]com ni tak patut la. Sebab bukan semua blogger yang menggunakan [dot]com ni sombong. Tak perlu nak benci-membenci. Yang penting kita supporting each other. Betul tak?

28 comments:

diana said...

betul2 mereka tak sombong..
terutamanye cikgu dahlia dan denai hati..
selalu gak mereka singgah blog saye..

nuriz said...

sapa yg benci tu..emm mcm penah baca kisah benci dot com ni tapi rasanya org yg benci dot com dia ada musuh periadi dgn tuan blog dot com tu dan dia tempias seklai semua. tak pyh layan org camtu.

kata kila said...

betol2.jangan lah benci yang pki domain:( sedih lah kila

lay an said...

kerana nila setitik..

semuanya bergantung pemilik blog, bukan sebab .com

ikhlas,
bukan pemilik .com

*keluar topik.
font sangat kecik la. kalau nak screenshot, sila bagi emel.

Ratu Syahadah said...

org busuk hati je kata gtu. sebenarnye dia yg jeles. ada gak kena gni. kita xgnggu hal diaorg, tp dia yg lbh2 tafsir mcm2 psal kita.

DaHLia said...

yang benci tu sebab dengki..
kerana nila setitik, abis rosak susu sebelanga...

hidup berblogging kena open minded kita..dan mesti nakkan sesuatu yang lebih baik, bukan hanya berada di takuk lama selalu.

bukan xde yg domain free gila trafik, citer gosip, dll tu cuma mungkin mereka masih belum jumpa yg macam tu sebab biasanya orang yg buat statement mcm ni,atau ada terfikir macam ni, masih baru bertatih dan mencari pengaruh...or maybe kita boleh cakap pakai domain free suka kutuk2 orang dlm blog?apa laa punya fikiran nak melabel sampai macam tu sekali kan..

tak kisah la nak guna domain free ke, berbayar ke, kta sendiri tahu niat kita. toksahlah nak dengki mendengki ni..blogging je laa dengan gembira..tak perlu nak buat label sampai macam tu..

kalo nak kata sombong pun, bukan semua blogger adalah full time blogger, dan masing2 masing ada real life sendiri.

setiap orang berbeza, kita kena terima. jangan hanya kerana kita tak suka, nak ajak ramai orang tak suka jugak.Who is actually attention seeker kan?

Aizat, lantak deme laa nak fikir apa, kita tak kacau apa pun, org busuk hati ni kita doakan supaya dia dapat hidayah jer..kita blogging je dengan gembira, yang penting beretika, dan jangan mudah terpengaruh :D


p/s: ini nasihat overall je ok..bukan dituju kepada kamu

hamzah ian said...

ada suka ada tak suka.. ramai ckp sbb sombong.. tapi bg gua same je blogspot ngan dot com.. takde beza pun..

gua pakai pun tak rase pape..

MuJE said...

bro, pehal tulisan kat atas tu kecik bebeno? betul-betul.. tapi aku invest sket jer beli domain..hehe RM4 jer setaun.

sweet-ladybird said...

eh, ade jugak ke mcm tu.. xpernah lak timbul perasaan ape2.. same jerk..

Aizat Shafiq said...

@diana

sebab tu la...
kadang-kadang diorang tak cuba nak kenal tuan blog tu sendiri...
tak kenal maka tak cinta...
hehehe

Aizat Shafiq said...

@nuriz

ada...
kalau perasan...
ada blogger yang tulis pasal ni..
=)

Aizat Shafiq said...

@kata kila

sabar2...
tak semua yang benci...
mungkin sorang dua je...
yang suka lagi ramai...
hehehe..=)

Aizat Shafiq said...

@layan

ok...saiz font dah kenal pasti...
segala perubahan dah dilakukan..
tahnks sebab tegur..
sebab tak perasan pun tadi..hehehe

Aizat Shafiq said...

@ratu syahadah

tu la...harap mereka ni sedar la...
tak elok nak benci-membenci ni...
=)

Aizat Shafiq said...

@Dahlia

setuju sangat dengan pendapat tu...biar kita blogging sebagai hobi...
seronok2..
tak perlu nak dengki2..
=)

Aizat Shafiq said...

@hamzah ian

semua terpulang pada kita...
kalau kita tak kenal blogger tu mesti la rasa macam sombong...
tapi cuba kita tegur kat twitter ke..
bagi komen..
tengok respon...baru tahu sombong ke tak...
=)

Aizat Shafiq said...

@muje

tahnks sebab tegur...
dah ubah font tu...
sebab tak perasan pun yang font tu kecik...
=)

Aizat Shafiq said...

@sweet ladybird

ade...mungkin nanti akan terjumpa...
=)
tapi rasanya tak perlu lah nak dengki2...sebab masing-masing faham apa kehendak masing2...
betul tak?..

~~Ciklinn~~ said...

huhuhuhuh benci benci benci.. heheeh..ala biarkan jer mereka2 tu... akak ok jerk.. ramah tamah peramah... hahhahaa....

puteri cahaya. said...

singgah sini. entri yang menarik.. xlah sombong.. okay jer. pu3 pun nak juga ada domain sendiri suatu hari nanti ;)

Aizat Shafiq said...

@cik linn

takpe la..
diorang tu biar la..
yang penting sorang membenci ramai lagi yang suka...
betul tak?...
=)

Aizat Shafiq said...

@puteri cahaya

thanks...
apa salahnya...
nanti baru seronok berblogging..
ada feel tersendiri...hehehe
gudluck...=)

Afiq said...

besela tu kalau dah dengki, mcm2 alasan dorang bg..dorang x taw sebenarnya susah payah kita nk berdotcom ni,memang betul apa yg ko ckp tu,semuanya bermula dari bawah.. tapi x pe, dorang benci2 pun,still bukak lagi blog2 kita hehe

Aizat Shafiq said...

@afiq

yang penting kita happy-happy sebagai blogger...
diorang nak benci tu biar la kan...
=)

Ery Farieha said...

kahkahkahh
entry ni tersebar lak
biar lah
pandangan org berbeza

Aizat Shafiq said...

@ery farieha

hehehe...
tu la...terkejut jugak dengan entry ni...
tak sangka ada orang yang membenci ye..
huhuhu

Anak Perak said...

blogspot pon .com jd ape diorg dok tension.ramai jer pengguna blogspot popular aku ni guna domain sendiri x popular2 pon.

ni masalah mentaliti or mental

Nur Azila Ismail said...

setuju2 . apelah salah mereka yg pakai dot com nie . org kite suka fikir negatif jer