September 7, 2010

Ranking Alexa di bawah 1 juta selepas 3 minggu tukar domain

Akhirnya selepas 3 minggu bertukar domain. Blog aizatshafiq.com dah pun mendapat ranking alexa.com dibawah 1 juta. Lama juga masa tu nak diambil kalau dibandingkan blogger-blogger lain yang lagi hebat cukup mudah nak dapat ranking alexa di bawah sejuta. Tak sampai seminggu pun dah dapat ranking alexa bawah sejuta.


Kalau minggu lepas, blog aizatshafiq.com ni masih lagi berada pada kedudukan 1 juta lebih macam entry ranking Alexa selepas 2 minggu. Dalam masa seminggu je dah dapat ranking bawah sejuta. Aku cukup berterima kasih kepada visitors dan readers kepada blog ni. Tanpa korang macam mana la aku nak dapat ranking elok daripada alexa.

Tips-tips nak naikkan ranking?
Berdasarkan apa yang aku lihat melalui prestasi blog ni macam kebiasaan seorang blogger buat. Jom tengok kat bawah ni. Tips ni aku kongsi berdasarkan pemerhatian aku ke atas blog ni.
  1. Update kenalah tiap-tiap hari. Kalau boleh 2 kali sehari. Sebab ni nak maintainkan korang punya visitor ke blog. Kalau korang update 2,3 hari sekali. Jarang la orang selalu nak datang blog. Sebab asyik tengok benda yang sama.
  2. Cuba update dengan isu-isu terkini. Sebab kalau korang update dengan isu terkini mesti orang akan datan ke blog korang. Macam isu iklan TV3, yang menjadi tajuk perbualan hangat masa kini. 
  3. Pastu korang boleh la ping blog kat mana-mana laman web yang menyediakan khidmat Ping ni. Banyak juga contoh-contoh laman web ping ni macam blogged.my.
Aku rasa tu je yang aku selalu buat untuk naikkan ranking bawah 1 juta dalam masa 3 minggu. Jadi tu semua macam kebiasaan seorang blogger buat. Tak banyak beza pun. Korang pun boleh dapat ranking tinggi. Tak susah. 

Kat sini, aku nak mintak tolong korang review blog aku. Kalau korang tak keberatan boleh tolong klik dekat Review Blog ni. Sebab aku nak jugak tahu apa pandangan korang tentang blog ni. Thanks kepada mereka yang tinggalkan review di situ ye.

10 comments:

fitri said...

payah btol aku nye rank nak naik..huhu

Aizat Shafiq said...

@fitri

boleh ikut tips2 tu...
insyaallah boleh naik...
yang penting niat blogging tu...
=)

ProfHariz said...

Aku baru 1seminggu lebih lom 2 minggu masih 1jute :(
thanks tips...


New Entry ProfHariz
Awas! Kepada Pengguna Facebook.. Must Read!

Ery Farieha said...

tahniah :)

ko memang rajin update dan blogwalk
so u deserved it

my alexa semakin menurun adalah
huahuahaa

MuJE said...

wah, laju gile ranking ko naik! aku skang ney target bawah 500k! haha...

Aizat Shafiq said...

@prof hariz

takpe..
nanti mesti senang dapat ranking...
yang penting kena maintain kan update tiap2 hari...
=)

Aizat Shafiq said...

@ery farieha

thanks...
hehehe...
maintain la...jangan bagi turun sangat tau..
=)

Aizat Shafiq said...

@muje

wahh...da target bawah 500k...
hebat-hebat..hehehe...
sikit2 je...
asalkan maintain prestasi..
=)

carr said...

cne2..tlg la..hbt gler..

Aizat Shafiq said...

@carr

tak la...
yang penting kena maintain je...
boleh la naik sikit-sikit...
=)