September 16, 2010

[Terkini] Kes Pembunuhan Sosilawati | Suspek beli gelaran "Datuk"


PETALING JAYA: Peguam bergelar 'Datuk' yang merupakan suspek utama kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dipercayai mengeluarkan RM180,000 bagi membeli gelaran tersebut.
Siasatan polis di setiap negeri bagi menjejaki pihak yang mengurniakan gelaran Datuk kepada suspek berusia 41 tahun itu gagal menemui sebarang petunjuk, kata sumber.
Sumber mendakwa, pihak yang 'menjual' gelaran itu kepada suspek berjanji bahawa namanya akan termasuk dalam senarai penerima gelaran Datuk.
Dikatakan bahawa ahli perniagaan berkenaan memberitahu suspek bahawa dia boleh menggunakan gelaran tersebut berikutan penyenaraian namanya itu.
Sumber mendedahkan, polis juga sedang menjejaki ahli perniagaan terbabit.
Di Banting, Bernama melaporkan bahawa pasukan forensik polis menemui lebih banyak objek di Sungai Panchau yang dapat membantu siasatan berhubung kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain.
Sepasukan polis dilihat membawa beberapa objek, termasuk apa yang dipercayai sebagai serpihan tulang.
Pihak media tidak dibenarkan menghampiri tempat kejadian malah skrin kanvas dipasang di kawasan tersebut, menjadikan keadaan lebih sukar untuk melihat apa yang sedang berlaku.
Turut dilihat berada di tempat kejadian, Pengarah Unit Forensik, Datuk Abdul Malek Harun -MStar

Peguam disyaki mengarahkan pembunuhan
KUALA LUMPUR 15 Sept – Peguam bergelar Datuk disyaki sebagai dalang yang mengarahkan pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain.


Difahamkan, peguam terbabit mengarahkan sekurang-kurangnya tiga lelaki dipercayai pekerjanya, membunuh keempat-empat mangsa di sebuah rumah tinggal dalam ladang kelapa sawit di Sungai Gadung yang dipercayai miliknya.


Jenayah keji itu dilakukan selepas Sosilawati bersama tiga rakannya itu berdepan sendiri dengan peguam berkenaan berkaitan urusan penukaran hak milik pembelian tanah bernilai RM25 juta.


Sosilawati bersama tiga lelaki iaitu pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44; pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38; dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Karim, 32, sebelum ini dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting, Selangor untuk urusan pembelian tanah.


Isnin lalu, polis mengesahkan suspek dalam kes kehilangan jutawan itu mengaku membawa semua mangsa ke sebuah ladang, sebelum mereka dipukul mati dan mayatnya dibakar, manakala abunya dibuang ke dalam sebatang sungai berhampiran Ladang Gadong, Tanjong Sepat di Kuala Langat.


Bagaimanapun, polis masih belum mengesahkan khabar angin sama ada mangsa-mangsa itu membawa wang sejumlah RM4 juta bersama untuk berjumpa dengan Datuk terbabit.


Sementara itu, polis menghubungi suami kepada T Selvi, iaitu mangsa dibunuh di Banting pada 27 April tahun lalu.


Mekanik, P Balasundram, 54, mendakwa peguam terbabit telah menipunya sejumlah wang pada tahun 2008 dalam satu perniagaan pinjaman wang yang dikongsi oleh mereka.


Beberapa hari kemudian, dia mendakwa, isterinya ditetak dengan parang sehingga mati oleh dua penyerang di hadapan rumahnya di Taman Cempaka di Banting.


Balasundram yang mempunyai hubungan persaudaraan dengan suspek utama berkenaan berkata, dia menerima satu panggilan telefon daripada polis berhubung dengan pembunuhan isterinya.


“Anggota polis itu memberitahu dia mengiringi peguam terbabit ke pejabatnya untuk mengumpul dokumen-dokumen berkaitan dengan perniagaan pinjaman wang,” katanya.No comments: