September 9, 2010

[Video]Hari Bakar Al-Quran | Perdebatan Hani Madhoun dan Terry Jones

Hari Membakar Al-Quran sedunia yang telah pun diasaskan oleh Dr. Terry Jones yang mana merupakan seorang Paderi dari Dove World Outreach Centre, Florida.  Ni adalah untuk memperingati kejadian serangan 9/1 WTC. Sebab dia dah pun menyalahkan seratus-peratus kepada orang Islam yang memang betul-betul bertanggungjawab ke atas serangan tersebut. Bukan tu sahaja, malah Terry Jones ni jugak dah tulis buku bertajuk "Islam is of the devil'.


Buku tersebut secara tak langsung ini telah mengundang orang Kristian di seluruh Amerika memnadang serong terhadap agama Islam. Bukan tu sahaja, malah dalam Facebook pun diorang dah dapat berribu-ribu "Likes" untuk kempen membakar Al-Quran yang telah diasaskannya.


Hairan dan pelik aku tengok dia ni. Sebab apa dia sengaja nak timbulkan satu isu yang memang terang-terangan dah menyentuh sensitiviti umat Islam. Sedangkan aku rasa sebagai seorang yang tinggal dekat Amerika yang serba maju ni agak bodoh kalau dia bertindak sedemikian.


Jom kita tengok video perdebatan antara Hani Madhoun seorang penulis blog Islam dari KABOBFest dengan Terry Jones.



Korang tengok sendiri la video ni. Macam mana Terry Jones ni tergagap-gagap bila nak menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh Hani Madhoun dan juga pengacara rancangan tersebut. Sejauh mana pemikiran Terry Jones ni? Cukup cetek dari segi maklumat. Dan aku rasa dia ni tak pernah keluar dari Florida. Katak dibawah tempurung. Secara tak langsung sebab tu dia sanggup buat kenyataan macam ni. Mungkin juga untuk mendapatkan populariti. Lebih baik dia ni kena ngap kat buaya-buaya kat Florida tu.

3 comments:

MK Kimi said...

Bullshit!

it is not reveal true colors of islam, but that stupid act reveal the true colors of you! as mind terrorist!

amerika pon kompromi dgn benda ni, konon takleh halang tindakan diorg ni. MasyaAllah, diorg sgt2 menguji keimanan org islam

Aizat Shafiq said...

@MK Kimi

aku stuju dengan pendapat tu...
tu la cabaran umat Islam zaman sekrang...
sebab tu kita kena sedar..tapi kebanyakan kita tak sedar pun perkara ni...
makin kita berpecah ada la...
sedangkan mereka terus menerus nak jatuhkan kita...

AdiaLuze said...

Org2 yg celaka ni dh mankin berani menghina agama kita kan???

Ya Allah, KAU turunkan azab sehebat2 azab kepada mereka2 yg semankin kuang ajor ni...Ammmmiiiinnnn!!!

ALLAHUAKBAR!!!!