October 28, 2010

Asal income BE sikit? | Jawapannya

BE. Atau selalu orang sebut buffered earnings. Kalau korang masih ingat dulu. Masa mula-mula Nuffnang kenalkan BE ni. Hanya mereka yang mempunyai traffic yang tinggi setiap hari yang mampu mendapat BE ni. Tapi sekarang, sesiapa sahaja yang dapat BE ni tak semestinya memerlukan traffic yang cecah 500++ sehari. Tapi sekadar melepasi 100++ sehari pun dah cukup.


Tapi macam mane sebenarnye BE ni berfungsi? Korang tahu tak?

Kalau korang godek godek kat blog Nuffnang. Korang mesti tahu macam mane sebenarnya BE ni berfungsi. Sebab BE ni lagi mudah nak jana pendapatan kalau nak dibandingkan dengan CTR ataupun Click Through Ratio yang mana kita dapat income bila orang klik iklan kat blog kita. Macam tu la. Tapi BE ni berdasarkan blog impression korang.

Walaupun korang dapat banyak BE. Tapi income ciput je. Mesti hairan kan? Selalu dengar bila BE banyak mesti dapat banyak duit. Macam tu? Sebenarnye tak. Kalau korang dapat BE tapi blog korang visitor tak ramai. Macam mane nak dapat income? Sebab impression tu datangnye daripada visitor blog korang. Bila tak ade visitor. Maknenye tak ade income la. Sebab tu, kalau ade BE korang kena try tarik seramai mungkin visitor untuk datang ke blog korang. Baru boleh jana income daripada BE.

Sebab tu korang kena usaha jugak nak tingkat kan visitor ke blog korang. Makin ramai visitor, makin tinggi la nilai BE yang korang dapat. Kalau banyak pun tak bukan semua boleh jalan serentak kan? Cukup la sekadar memenuhi korang punya Ads board. 

Tu pandangan aku mengenai BE. Sape-sape ade pandangan lain boleh tambah. =D

12 comments:

I n n z said...

kata otai, depends on traffic .
blog aku , visitor <150 sehari .
BE leyh cecah puluh gak
hehe xD

Ery Farieha said...

haah

BE aku sikit je
sbb visitors sikit
eheheheh

alien said...

nak kena tarik org ramai2 lagi a camni

Cik Norfa said...

visitor aku pun sikit gak..tp Alhamdulillah Nuffnang baik hati juge bagi aku BE. :)

Entry Terbaru :
Pintu Taubat itu sentiasa terbuka, InsyaAllah!
Apa lagi yang baru kat Nuffnang ni?

molmolla said...

BE susah betul nak lekat! tapi bila dah lekat, banyak gk dapat.. takdelah ratusan macam eyriqazz tapi. hahahaa :D

Said Saiful Fazli said...

salam...nk singgah jap leh?

Aizat Shafiq said...

@innz

betul-betul...
makin tinggi traffic...makin tinggi la nilai BE yang dapat...
=)

Aizat Shafiq said...

@ery farieha

try la cari traffic lagi...
hehehehe

Aizat Shafiq said...

@alien

mesti la...
baru dapat banyak income dari BE...
=)

Aizat Shafiq said...

@cik norfa

mesti la...Nuffnang dah kasi fair untuk semua orang...
cuma macam mane korang manfaat BE tu je yang penting...
=)

Aizat Shafiq said...

@molmolla

eyriqazz tu dah lain...
dia kawan baik dengan Nuffnang...pastu hari-hari traffic main ribu2...
mesti la banyak...=)

Aizat Shafiq said...

@said saiful fazli

boleh je...
silakan...silakan...=)