October 24, 2010

Asal la kereta kat Malaysia ni mahal sangat?

Aku nak kereta ni.


Kalau ikut harga market sekarang. Harga lebih kurang RM 180,000 ++. Wah2. Cukup mahal. Kira punya kira. Downpayment 10 %. Dah RM 20,000. Bayar bulan-bulan RM 2,000 ++.  Tambah dengan insurance untuk kereta 3.5 cc lebih kurang RM 3,000 ++. Tak masuk dengan road tax lagi.

Perghh. Memang mahal. Agak-agak bila la aku boleh pakai kereta ni? 5 tahun? 10 tahun? Kalau ikut bajet 2011. Hanya kereta elektrik ataupun kereta yang eco friendly dapat pengecualian cukai. Kalaulah kereta ni pun boleh dapat pengecualian cukai kan best. Huhuhu.


Setakat ambik gambar la nampaknye. Nak pakai tunggu 5-10 tahun lagi kot. Kena make sure gaji bulan-bulan aku 7-8 ribu sebulan. Baru layak angkat sebijik. Huhuhu.

13 comments:

aYaz said...

ehehe..
kalo dah kate kete import,mmg mahal..
kete negara sndiri pn bleh kata agak mahal...
kan,kan?
:p

Idaman Hati

iqbalsyarie said...

memang mahal!!
Mari menjadi manusia

Aizat Shafiq said...

@ayaz

tu la...
kete Malaysia pun mahal..
kadang-kadang tak padan dengan harge...huhuhuhu

Aizat Shafiq said...

@iqbalsyarie

setuju!...
=)

Chybee said...

bes gile kan kalau dapat beli kereta ni? teringin nak bli gak..huhu

Aizat Shafiq said...

@chybee

hehehe...
tu la...
teringin jugak ni...
cuma sekarang ni tak mampu lagi...
hehehehe

SyAmSuL AnUaR said...

kete buatan malaysia pn mahal kualiti kurang..

Syafrizal said...

takper amik gambar kira ok gak tu hehe

Anastasia Ann said...

alaaaa beli kancil sudahlah.. hahaha.. asal boleh bergerak, jimat pun jimat :)

Aizat Shafiq said...

@syamsul anuar

tu la pasal...
mahal tapi kualiti kurang...
tapi sekarang ni dah ade peningkatan jugak...
=)

Aizat Shafiq said...

@syafrizal

ambik gambar je tak syok jugak...
biar dapat bawak bru ade feel...
hehehehe

Aizat Shafiq said...

@anastasia ann

kancil ek?...
tak berape prefer sangat...
sebab safety kurang..
ape-ape pun...ikut kemampuan jugak kan?...
=)

Toshio (Zharfan) said...

Kereta kat Malaysia memang termahal sebab harga kereta tak setimpal dengan gaji. Ia juga antara negara termahal untuk membeli kereta di Asia selepas Singapura.

Kalau ikutkan sepatutnya dasar protection automotif, sedan sebesar Persona patut dijual RM 16K sahaja. Kancil sepatutnya jual RM 7K sahaja.

Di Jepun, harga kereta memang murah kalau bergajikan yen. Andai kata gaji seorang salaryman 500,000 Yen, harga Toyota Allion (sedan sebesar Persona) ia dijual pada 1,743,000 Yen. Ibarat bergaji RM 5K, dapat membeli sedan dengan harga RM 17K sahaja. Tak payah jadi hamba hutang kereta selama 9 tahun. Di Malaysia pula, Gaji RM 5k, Harga Viva 660, RM 24K, mahal lah dan kena hutang 5 tahun.

Saya sangat-sangat tak setuju kata Mahathir bahawa Malaysia harga kereta masih murah. Harga kereta kena tengok pendapatan rakyat negara. Kalau gaji RM 5K, beli kereta RM 30K (Saga BLM/Viva Elite), memang cekik darah.

Saya mempersoalkan hutang.