October 1, 2010

Commentator atau silent reader? | Pilihan anda?

Tanpa commentator dalam blog, tak lengkap sebenarnya dalam sebuah blog. Betul. Bila bercakap pasal commentator berapa ramai yang suka jadi commentator? Adakah anda lebih suka menjadi silent reader?


Bila jadi blogger ni, aku cukup suka bila ada orang komen pada entry kita. Betul, sebab bila ade orang komen kat blog kita ni macam menaikkan semangat dalam blog kita. Jadi perasaan atau semangat nak berblogging ni makin meningkat la. Bangun pagi, bukak blog, tengok orang komen rase bersemangat nak tulis entry. Sebab tu kuasa pengomen ni cukup bagi semangat kat aku.


Bila cakap pasal silent reader. Sape cakap tak penting, aku cukup suka pada silent reader. Walaupun silent reader ni 'silent'. Tapi mereka ini cukup bermakna buat aku. Sebab walaupun mereka tak komen, mereka tetap menjadi pengunjung di blog aku ni. Bila dah jadi pengunjung ni korang diibaratkan tetamu di blog aku. Aku tak kisah pun kalau mereka ni silent reader, sebab diam-diam mereka ni berisi tau. Hehehe.

Kesimpulan kat sini korang ni commentator ke, korang ni silent reader ke. Korang cukup penting bagi aku. Sebab koranglah merupakan pembaca yang setia dengan blog aku. Korang memang best. Sebab korang menyokong blog ni. Bukan senang tau. Aku cukup berterima kasih dekat korang semua. Sebab koranglah prestasi untuk bulan September aku ni meningkat. Terima Kasih untuk anda semua. 

22 comments:

GaDis CoMeL said...

aku pilih tukang komen. silent reader ni aku tak minat sebab of kos la aku tak tau apa komen depa pasal entri aku


hehe

diana said...

suke tukang komen la..
lagi kerap komen lagi
tambah sayang..
chewahh!

aYaz said...

aku lihat pada keadaan..
sumtimes jd silent reader,
laen masa komen la jugak..
hee...
aku juga suke jika ade yg komen kat entri aku,
tak byk pn,1-2 pun dah oke kot bg aku..
sbb aku bukan blogger hebat2..
^.^

Nur Misnan said...

salam MUSAFIR..
aku tak kisah..
mcm kau kata, bila ada org komen
semangat berblog dan menulis semakin tinggi.. itu benar

silent reader ni cukup penting kerana
mereka tidak suka memberi komen
tetapi hanya suka membaca n3..

jadi kedua2nya teramat penting buat aku, kau kita semua.. gd day

nas said...

setuju ngan gadis comel..
aku pun suke ngan pengkomen..
lagi2 bila dapat komen panjang2...
sape yg x ske bila dpt komen hampir mencecah 50 komen tanpa komen sendiri...tp silent reader penting gak... ade kawan2 aku kat fac silent reader jerk..tak komen pon..huhu
tp aku hargainye

jom bace entri terbaru nas klik:

filem hindustan makin kurang popular di Malaysia?

wannurfazrini said...

ohh I sgt lah tak suka dgn silent reader sbb xnampak muka dorang . hahaha

Kyuubi_85 said...

ehehe.. aku pun nak jadi tukang komen lah..

Aizat Shafiq said...

@gadis comel

hehehe...
tapi ape yang peting sekali...
mereka-mereka ni reader kite kan...
=)

Aizat Shafiq said...

@diana

hehehe...takkan sayang kat tukang komen je?...
silent reader pun tetamu jugak...
=)

Aizat Shafiq said...

@ayaz

mula-mula tu memang sikit...
lame-lame jadi bukit...
hehehe...

Aizat Shafiq said...

@nur misnan

betul tu...
kedua-dua merupakan pembaca blog kita...
jadi kedua-dua ade peranan kan?...
=)

Aizat Shafiq said...

@nas

bila dapat ramai commentator sape yang tak suka kan?!
naik semangat tu...
hehehe

Aizat Shafiq said...

@wannurfazrini

sebab tu diorang dipanggil silent reader...
tapi diorang ni jugak penyumbang traffic kan?!
=)

Aizat Shafiq said...

@kyuubi_85

hehehe...bagus2...
=)

jalanjatuh said...

x kisah memane pon..
sebab aku pon due2 gak
kenkadang jadi silent reader
kengkadang aku nak komen
hehehe

Shira Shafrida said...

bagi saya dua2 lah..

tapi kalau ada yg komen, memang senyum sampai ke telinga lah..bersemangat beno nak tulis entry.. teehee.

apa yg penting, org bace.. itu je..

Aizat Shafiq said...

@jalanjatuh

oooo...ye ke...
sebab dua main peranan dalam sesebuah blog kan?...
=)

Aizat Shafiq said...

@shira shafrida

hehehe...
memang commentator ni selalu bagi semangat suruh kita komen...
=)

ProfHariz said...

Seharusnya.. Saya lebih mahukan pengomen.. Kerana saya tahu siapa ke blog saya. dan sebagaimana bro cakap.. bersemangat gila dapat tgk org komen :P

New Entry ProfHariz
Siapa Maher Zain?

Aizat Shafiq said...

@profhariz

hahaha...
sependapat la kite...bila nampak orang komen terus semangat nak tulis entry baru kan?...
hehehe

Nur Azila Ismail said...

same2 :)

angle tattoo said...

Biasanya jadi sillent reader je,
tapi bila en3 betul2 menarik minat baru comment.