October 24, 2010

Kalau kita lepaskan sesuatu, adakah ia akan datang kembali?

Aku pernah buat survey kat Facebook dan Twitter. Bertanyakan pasal ni.


If we let something go, will it came back?

Banyak jugak respons yang aku dapat. Macam-macam jawapan. Banyak berbentuk nasihat. Ada yang bentuk harapan. Banyak lagi la. Antara jawapan yang aku dapat.
  • Kita berserah kepada yang esa.
  • Kalau dah betul milik kita, ia akan datang kembali.
  • Mungkin akan datang balik, dan mungkin jugak tidak.
  • Kadang-kadang. Kadang-kadang takkan datang dah.
Tu antara responden yang aku dapat. Tapi kalau kita biarkan sesuatu yang sudah tentunya milik kita. Tapi kita tak berusaha untuk mendapatkannya. Adakah ia akan datang kembali? Kebiasaannya untuk dapatkan sesuatu, kita perlu usaha, berdoa dan akhir sekali tawakal. Tu baru langkah yang betul tapi kalau kita biar macam tu. Ia akan datang pada kita atau tak?

8 comments:

aYaz said...

ayat ni 'kita perlu usaha, berdoa dan akhir sekali tawakal',
macam penah dilihat..ehehe..
sebenarnya mmg begitu yg sebaiknya..kan?
manusia pny pilihan,ibaratnya jalan2 bercabang..
setiap satu jalan tu dah ada takdirnya sendiri..
jgn mudah putus asa..

^.^

Aizat Shafiq said...

@ayaz

ayat inspirasi tu...hehehehe...
=)

tika said...

kalau sesuatu tu blm pasti milik kita...logik gak nak cakap yg ia mungkin akn dtg blik if ia mmg milik kita...tp kalau da biarkan sesuatu milik kita..tu sengal namanya,n utk dptkannya balik,mungkin dlm 30% je kot...

bdk baekk said...

KITA PERLU USAHA ,BERDOA DAN AKHIR SEKALI TAWAKAL.

kalau kita biar macam tu. Ia akan datang pada kita atau tak?
jwpn : TIDAK :)

Aizat Shafiq said...

@tika

wah2...
siap ade percent tu...
hehehehe

Aizat Shafiq said...

@bdk baekk

ooo..macam tu ye...
hehehehe...
faham2...=)

aYaz said...

kalo kita dah usaha,bdoa,tawakal,
tapi kita masih tak dapat,
means DIA punya agenda yg terbaik utk kita..
manusia ni bukan ada kuasa apa2 yg boleh mgubah ketentuan da ketetapan DIA..

Anastasia Ann said...

biar aje, yang nak datang balik pun buat u-turn la berpaling tadah, ataupun yang sepatutnya dapat balik dalam masa terdekat boleh jadi berpuluh tahun plak untuk kembali.


Pada aku yang penting, usaha tu mesti ada.