October 28, 2010

Keinginan Lelaki dalam hidupnya

Bila dah jadi lelaki ni mesti ade target sendiri  Mesti ade perancangan sendiri. Sebab lelaki ni memang dilahirkan untuk menkadi pemimpin. Jadi macam mana sekalipun seorang lelaki tu, dia memang layak menjadi seorang pemimpin. Tak kira dari organisasi yang macam mana sekalipun. Mungkin yang paling terdekat adalah memimpin keluarga. Sebab lelaki bila dah kahwin mesti akan jadi pemimpin keluarga. Betul tak?

Ape yang lelaki nak dalam hidupnya?


Pekerjaan
Sesuatu yang amat penting. Lelaki memerlukan pekerjaan. Sebab ni merupakan sumber pendapatan seorang lelaki. Kalau tak ade pekerjaan mana nak cari duit. Betul tak? Macam mana nak penuhi kehendak diri sendiri kalau tak ade duit? Sebab semuanya bermula dengan pekerjaan. Tak kan dah besar-besar pun nak mintak duit mak bapak lagi kan? Lain la kalau, korang ni dari family yang amat dan teramat berada. Tu mungkin tak kisah kot.


Kereta
Aset penting untuk seorang lelaki. Perempuan sekarang ni demand ke? Sebab kalau dah kerja tu. Perempuan tak pandang dah mereka-mereka yang naik motor. Kan kolej pun kadang-kadang same jugak. Mana-mana lelaki yang ade kereta, especially kereta sports for sure mesti ade aweks. Tambah-tambah aweks tu mesti ramai orang yang admire. Betul tak?


Rumah
Rumah ni kadang-kadang terkebelakang sikit la. Sebab selalu orang lebih pentingkan kereta. Tapi aku rasa rumah ni patut beli bila korang dah dapat kerja tetap. Sebab sekarang ni rumah bukan main mahalnye. Lepas tu pulak rumah ni boleh diibaratkan macam investment la. Sekejap je naik harga. Misalan, sekarang rumah harga RM 200,000, tup..tup..tak sampai setahun dah naik RM 250,000. 


Kahwin
Yang ni aku rasa. Paling last sekali. Tapi ikut jodoh seorang lelaki la. Kalau dah dia ni ditakdirkan kahwin awal nak buat macam mana kan? Tapi yang penting kena la at least capai keinginan yang pertama iaitu pekerjaan. Sebab nak tanggung anak orang. Bukan senang. Pastu takkan nak kahwin tak buat kenduri even kecik-kecik. Sebab korang mesti nak ingat korang punya hari bila korang bergelar raja sehari kan? Nanti kalau tangguh-tangguh sebab masalah kewangan mesti susah nak jadi. Seeloknya penuh kan dulu keinginan korang dulu.

Rasenya lelaki-lelaki kat luar sana, anda dah capai ke keinginan anda? Agak-agak, bila korang boleh capai semua tu ye? Tapi kalau dah jodoh korang dahulu. Tu takdir. Tak boleh nak kata ape la kan. Masing-masing ade perjalanan hidp masing-masing. Mana tahu, korang akan bina dan capai keinginan korang dengan orang tercinta. Siapa tahu? Betul tak? =D

10 comments:

Ery Farieha said...

bila dah ada semua tu baru nak kawen agak2 umo berapa ye aizat?

oh tapi takpe

laki makin tua, saham makin naik.

hehehehe

molmolla said...

yeahhhhH! dah tahu dah. kahkah~ :D

Wan Zulqhairi said...

mau anak jugakk

ZihNuN FaTiN said...

tak jugak..harta dunia xkn kekal selama2nya...agama 2 lg pntg...;)

miss hav0c said...

kawen ngan i lah..hahaha

Aizat Shafiq said...

@ery farieha

kalau dah jodoh tu nak buat macam mane kan...
mane tau kalau-kalau dah jumpe jodoh dulu...
kawen dulu kot...hehehehe...

Aizat Shafiq said...

@molmolla

hahahaha...
nanti jangan pakse si ahjussi tau...
hehehehe

Aizat Shafiq said...

@wan zulqhairi

anak?...
yang tu mesti la...
takkan tak nak nak kot...
tapi tu step lepas dah kahwin la pulak...
hehehe

Aizat Shafiq said...

@miss havoc

kawen ngan u?...
hahahahaha

Aizat Shafiq said...

@zihnun fatin

sangat2 setuju...\
=)