October 5, 2010

Penjelasan mengenai video Dunia Akhir Zaman 1/2

Dalam entry sebelum ni, mengenai Adakah Kita Sebenar Ditipu Sejarah? aku telah pun letakkan dua video. Dalam entry tersebut. Namun begitu, video yang pertama Dunia Akhir Zaman 1/2 terdapat satu kesilapan penjelasan. Setelah aku buat beberapa pembacaan memang kat situ ade salah fakta sedikit. 

Berikut adalah ayat terjemahan daripada Al-Quran yang telah pun dimasukkan didalam video tersebut. Petikan dari surah Al-Baqarah ayat 31-34.
Namun begitu, persoalan yang ditimbulkan dalam video tu becanggah dari maksud asal nya. Seperti mana yang ditunjukkan pada persoalan dibawah, mengenai pengertian nama-nama pada ayat dalam surah Al-Baqarah tersebut.


Kalau korang baca balik Sejarah Anbiyaa' , apa yang dimaksudkan dengan 'nama-nama' tu sebenarnya adalah benda-benda. Benda-benda yang berada di alam semesta yang telah pun diajarkan oleh Allah s.w.t kepada Nabi Adam a.s. sebagai menghilangkan tanggapan rendah para malaikat terhadap Nabi Adam a.s. selain meyakinkan mereka yang NAbi Adam a.s. adalah pengusa bumi. Sebab tu, diajarkan kepada NAbi Adam a.s. mengenai nama-nama ni. Bukan seperti mana yang dimaksudkan oleh persoalan diatas.

Harap segala kekeliruan video ni dapat korang fahami. Mungkin ada sedikit kesilapan dalam video ni. Aku mendapat teguran dari Kyo9 mengenai video ni. Kalau tak memang aku tak perasan Penjelasan lebih jelas boleh dilihat di artikel ini.

Sumber~
Terjemahan Al-Quran Khazanah Rabbani
Tafsir Al-Azhar Prof. Dr. Hamka
Sejarah Hidup Nabi-Nabi (PT. Bina Ilmu)

No comments: