October 19, 2010

Selalunya berapa kali korang update blog dalam sehari?

Selalu orang tanya aku. Dalam sehari berapa banyak post yang aku buat. Nak maintain traffic. Ye la kan. Bila ade post baru mesti orang datang nak baca. Tapi dalam sehari berapa banyak post yang kena buat.


Bagi aku berapa banyak post untuk sehari tak kisah. Asalkan korang masih ada idea untuk blog post yang baru. Sebab bila korang post banyak-banyak dalam satu masa. Orang tak sempat nak baca pasal post tu. Sebab tu kita kena pandai cari time yang sesuai untuk korang post kan entry baru pada satu-satu masa.

Nak tahu bila masa yang sesuai? Korang boleh guna macam-macam sumber analytics yang boleh korang monitor time yang sesuai untuk korang post entry baru. Macam Nuffnang analytics, kat situ pun korang boleh tahu pukul berape orang selalu lepak-lepak kat blog korang.

Boleh jugak guna Google Analytics. Lebih kurang macam Nuffnang Analytics jugak. Kat laman-laman ni lah tempat korang boleh monitor traffic blog korang paling aktif time bila. Sebab tu pemilihan waktu yang sesuai amat perlu. Sebab time tu kita boleh tahu bila pembaca selalu datang untuk membaca post kita. Jadi kalau time tu korang post entry baru mesti ramai yang baca.

Masa cadangan post yang sesuai bagi aku :

Antara jam 12 tengah malam - 1 pagi. Sebab time ni iklan Nuffnang cukup aktif. Jadi bila time ni banyak reader. Kira beruntung jugak la.

Antara jam 12 tengah hari - 1 tengah hari. Waktu yang sama ketika mana iklan Nuffnang aktif.

Waktu-waktu lain, aku rasa korang boleh cuba tengok pada blog analytics korang. Mungkin lain blog lain waktu puncak nya.

=)

14 comments:

Ery Farieha said...

aku 2 hari sekali

baru cool

hak3

nina syakina said...

lorhh... nina pun tak perasannn... huhu

MuJE said...

betul2... post baru sangat sesuai lepas pkol 12 tengah malam.. then post tu akan segar untuk satu hari tu..

yanmie said...

Salam,

ehehe nice tips, tp akak nk update ikut suka, bila idea mari mmg terus update, takde ikut time :)


www.yanmieonline.com

aYaz said...

macam aku,
depends pada idea..
kalo tgh byk idea,byk kali update..
kalo tak,1 hari tu 1 entri je..

^.^

CikLilyPutih said...

bagus nie, nka cuba gak lah

Aizat Shafiq said...

@ery farieha

ooo...camtu ye...
kalau 2 kali cool...
kalau lebih pulak?...
cmne?
hehehehe

Aizat Shafiq said...

@nina syakina

tak perasan?...
cmne tu...
=)

Aizat Shafiq said...

@muje

betul2...
tapi kalau satu post je sehari tak syok jugak...
seeloknye lebihkan la...
=)

Aizat Shafiq said...

@yanmie

wassalam kak yan,

thanks ye...hehehe
kak yan dah ramai loyal reader sebab tu time update tak kisah bile2...hehehehe
=)

Aizat Shafiq said...

@ayaz

ooo...macam tu ye...
tapi kalau banyak kali update dalam sehari kena ade strategi jugak...
kena cari time yang sesuai untuk publish entry...
=)

Aizat Shafiq said...

@cik lily putih

thanks...
cubalah ye...
=)

molmolla said...

emmmmmm.. terpulang. kalau dulu aku update 3kali sehari. kol8, kol5 dan kol9 malam. traffic mg kaw2 ah~

Aizat Shafiq said...

@molmolla


oooo...
anda ramai peminat...
mesti la traffic kaw2...
hehehehe...