January 4, 2011

Betul ke kalau cuci kereta hari akan hujan?

Aku rasa korang mesti biasa dengan satu ungkapan ni.

"Kalau basuh kereta, mesti hujan"

Tapi sejauh mana kebenarannya? Memang betul ke kalau basuh kereta je. Mesti hujan turun. Walaupun sebelum basuh kereta tu cukup panas terik. Dengan cahay matahari memancar-mancar ke bumi. Tapi bila dah basuh je kereta. Tiba-tiba langit bertukar jadi hitam. Mendung. Nak hujan. 

Google
Tapi tu semua dah jadi kenyataan kat aku hari ni. Memandangkan 2 hari aku dah tengok panas. Termasuk la pagi ni, jadi tengah hari tadi aku decide la nak basuh kereta. Tengok-tengok je time tengah basuh kereta dah pun start hujan. Jadi betul ke ungkapan tu ade kebenarannye ek?

11 comments:

Siti Safiyyah said...

kebetulan je tu..hehe

tapi saya pun ade pengalaman gini gak..duk teman abah cuci kete tup2 angin datang bersama hujan..hahaha

redha jela..hehe

Rara Nasiha said...

rasanya kebetulan je tu. :)

ijatnuar87 said...

heheheh..jgn terlalu percaya...khurafat tu...mungkin kejadian alam kot,hehehe...kebetulan,heheh

Aizat Shafiq said...

@siti safiyyah

tu la..
memang kebetulan...
nak buat camne kan...
=)

Aizat Shafiq said...

@rara nasiha

memang kebetulan...
tak sangka...panas tu tak sampai ke petang...huhuhu

Aizat Shafiq said...

@ijatnuar87

semua tu kebetulan je...
tak sangke pulak kan...
=p

Kujie said...

selalu juga terfikir macam tu
sebenarnya kebetulan saja tu...ada hari lain hujan tetapi sebab kita tak buat sesuatu yang sangat2 mengharap ' jangan hujan'...kita tak rasa apa2 pun


dah tertangguh2 2-3 hari nak cuci kereta ni...hari ni kena gak ni

jangan hujan ye..hehehe

Aizat Shafiq said...

@kujie

same la kak jie...selalu fikir macam tu...
tapi semalam tu macam betul pulak...
tapi biase la...kebetulan....hehehehe

Kyuubi said...

kebetulan je kot. kalau nk tahu betul ke tak, buat eksperimen selama setahun. :)

Aizat Shafiq said...

@kyuubi

tu la...kebetulan je...
lagi pun sekarang ni tengah musim hujan...
biase la tu...
=)

sord87 said...

hujan turun bersama mutiara!