February 5, 2011

Internet dah kehabisan IP address !

Internet dah kehabisan I.P. Address?


Betapa ramainya pengguna-pengguna internet di dunia ni sehingga kan sekarang ni dah habis I.P address yang boleh digunakan. Berdasarkan laporan daripada Informationweek.com I.P address yang kita guna sekarang IPv4 dah pun berkurang. Lebih kurang 33 juta IP address didaftarkan di Regional Internet Registry (RIR) hanyalah untuk Region Asia Pacific. 

Kalau ikutkan, region asia pacific ni termasuklah Malaysia, betul tak? Jadi mereka-mereka yang tinggal kat Asia Pacific ni boleh dikategorikan sebagai IT savvy ke? Hehehe. Macam mane kalau alamat untuk IP address ni dah habis. Sehinggakan dunia dah tak boleh ade IP yang baru. Agak-agak ape akan jadi ye?

6 comments:

Ayie said...

Pada pendapat aku bila ip dah xd, mungkin kita semua xdpt kongsi ilmu dalam dunia maya ni lagi kot :D

Aizat Shafiq said...

@ayie

habis la kehidupan dunia maya....
argggghhh....

Dawa said...

first come first serve le kot. huhu

Paan Jr said...

IPv6! hgahaha

Aizat Shafiq said...

@Dawa

kesian yang tak jadi first person tu...
huhuhuhu

Aizat Shafiq said...

@paan jr

bukan setakat IPv6..silap2 sampai IPv7,8,9,10 kot...hehehehe