April 6, 2011

Apa yang selalunya blogger inginkan? | Betul kan?

Entry kali ni nak cerita pasal blogging sikit la. Dah lame jugak tak keluarkan tips-tips blogging ni kan. Tapi kali ni tak la sampai nak cerita tips-tips sangat. Sekadar perkongsian. Rasenye kat luar sane lagi ramak yang mampu bagi tips-tips bernas berblogging ni. Sebab ade yang dah jadikan blogging ni pendapatan utama. Betuk tak?

Ape yang selalu bloggers-bloggers nak bila berblogging?

1. Traffic yang tinggi

Betul tak?. Sape yang tak nak traffic tinggi kan. Sebab bila dah ade traffic, secra automatik. Korang akan ade follower. Kan?

2. Follower yang ramai

Mesti la nak ade follower ramai. Kalau boleh nak beribu-ribu. Bila dah ade follower. Ramai la yang selalu singgah. Nak tahu ape yang terbaru kat blog kita. Kita pun kena jage hati reader jugak. Kena la selalu update entry. Hehehe.

3. Income @ pendapatan sampingan

Yang ni sudah semestinya kan? Takkan la tak nak dapat income langsung. Betul tak. Tengok je macam Cik Epal hari tu je dah dapat cek RM2k. Banyak tu. Kurang-kurang dapat sikit pun dah kira ok kan? Boleh jugak tambah pendapatan sampingan.


Aku rase ni je kot yang selalu yang diinginkan oleh seorang bloggers. Tapi semua tu kena la usaha kan? Kalau usaha mane nak dapat. Betul tak? Yang penting. Minat pun kena ade jugak. Kalau takde minat ni susah jugak. Hehehe.

15 comments:

Ayie said...

Aku punya pendapat pulak lain. Apa-apapun kau boleh tahu tentang pendapat aku disini iaitu Mengapakah aku menjadi seorang penulis blog

missbby said...

Ha, betul la tu..memang yang di list tu semua diinginkan, tapi tak usaha mmg tak dapat..sentiasa memperbaiki diri..setiap blogger punya style penulisan tersendiri..:)

Dawa said...

tambahan: perkongsian ilmu dan pengalaman :)

Aizat Shafiq said...

@ayie

Hehehe...akan dijenguk nanti...
Btw...
Lain orang lain matlamat kan?...

:)

Aizat Shafiq said...

@missbby

Betul tu...
Sebab tu usaha tu penting untuk berjaya kan?....
Kalau tak usaha macam mane la nak berjaye...
Sekarang ni saye pun masih cuba improve penulisan kat blog ni....

:)

Aizat Shafiq said...

@dawa

Thankssss....
:)

Halen said...

semua di atas tu mmg menjadi keinginan dan impian seorang blogger tp mcmana jln yg betul spy apa yg dihajatkan tercapai? kekadang ada blogger kandas di tgh jln bila dh semakin fofuler..

izwanyusof said...

sblm target sume2 tu,mesti content kena mantap kan..blog2 yg dapat camtu sume mntap kot aku tengok..

Aizat Shafiq said...

@halen

Kadang2...memang macam tu..sebab biasenye...bloggers ni ramai yang student...
Bile dah keje...
Tak sempat nak spend time....
Sebab tu blog pun dah tak terupdate....
Hehehehe

Aizat Shafiq said...

@izwanyusof

Betol2...
Tapi kadang2 tu..rupa paras tuan blog pun main peranan jugak....
Hehehehe...

aQi + GenGkey said...

blogger juga inginkan komen yG banyak sebagai tanda respon org kpd entri mereka..
hehe..:D

nurulfzz said...

dlu masa mula2 blogging ak x nk sume tu.sebab tu asyik jadi silent readers je.tapi skrg nk sume tu.hehe

Aizat Shafiq said...

@aqi + gengkey

Tu sudah semestinya...
Komen tu makna nya respon dari reader..
Penting tu....hehehehe

Aizat Shafiq said...

@nurulfzz

biase la tu..mas time mula nak start bloggin dulu pun rase macam malas je nak type entry...
tapi bila dah start dapat income...rase macam nak terus blogging jee...
hehehe

budak.bandung.laici said...

ha! betol tu.
tapi may some of them blogger bcoz minat & hobi right?