June 2, 2012

Pengalaman jumpa Dolphin dekat open ocean

Korang pernah tengok dolphin ataupun ikan lumba-lumba depan mata korang dekat open ocean tak? Bukan senang nak tengok kan. Kalau nak tengok yang real pun boleh pergi dekat Aquaria ke, Zoo negara ke. Tapi kalau nak tengok kat open ocean ataupun laut lepas ni memang memerlukan satu tahap kesabaran yang tinggi.

Sebabnya, setakat aku kerja dekat pelantar minyak ni, baru 2 kali aku jumpa ikan lumba-lumba ni. Pertama kali tu agak frust la jugak sebab tak bawak kamera. Tapi untuk kali kedua aku dah standby dengan kamera. Tapi disebaban hanya compact camera. Agak frust jugak la, sebab bukannya boleh ambik gambar macam pakai dSLR kan. Huhuhu.



Tengok gambar pun macam tak best je kan. Nak buat macam mana, tu je la setakat kemampuan kamera Olympus TG-310 aku. Apa-apa pun, memang seronok bila boleh tengok dolphin ni bermain-main dekat platform aku. Siap main lompat-lompat lagi. Hehehe. Maybe one day, aku ambik video pulak. 

5 comments:

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

bestnya!xprnh tgk ikan lumba2 walaupun ada kt zoo..hee

Aizat Shafiq said...

@Kaisara

tapi tengok jauh2 je laa...
huhuhu..
seronok bila tengok diorang main lompat2.. :)

Maknyer said...

bole bawak..aku dah bawak.

Aizat Shafiq said...

@maknyer

tak berani nak bawak lagi..
tunggu aku satu crew dengan ko la nanti..baru syok...hehehehe

Aizat Shafiq said...

@maknyer

tak berani nak bawak lagi..
tunggu aku satu crew dengan ko la nanti..baru syok...hehehehe