August 11, 2012

Tahniah buat Dato' Lee Chong Wei & Pandalela Rinong PAMG

Belum lambat kiranya aku ucapkan tahniah kepada dua atlet negara yang dah pun membawa pulang dua pingat Olympic London 2012. Sekaligus mengangkat martabat Malaysia di mata dunia. 

Seperti yang dijangka, Dato' Lee Chong Wei mampu menghadiahkan pingat kepada Malaysia menerusi acara Badminton. Walaupun ramai yang mengharapkan pingat emas daripada beliau. Tapi mungkin nasib tak menyebelahi kita. Apabila Dato' Lee Chong Wei tewas kepada Lin Dan dalam set penentuan dengan memberikan satu tentangan yang sangat hebat.


Satu kejayaan yang tak disangka-sangka bila pingat kedua Malaysia datang dari kolam renang. Yang mana selalunya acara kolam renang ni selalunya didominasi oleh negara-negara besar seperti China, Amerika Syarikat, Great Britain. 

Tapi penerjun negara kita mampu menghadiahkan pingat untuk negara. Buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia. Pandalela Rinong PAMG berjaya menaikkan nama Malaysia dalam acara Terjun 10M Platform Wanita. Yang mana merupakan pingat Olimpik pertama Malaysia selain dari acara Badminton. Tahniah diucapkan.


P.S : Patut ke Pandalela Rinong dapat gelaran Dato' ? Pingat pertama rakyat Malaysia selain dari acara      Badminton. 

No comments: