November 10, 2012

Cara nak buang Virus Recycler

Dah lame jugak aku tak tulis new entry. Tapi kali ni aku nak tulis pasal macam mana nak buang malware yang sering kali menggangu komputer kita sekarang ni. Virus RECYLER.


Selalunya virus ni bergerak dalam thumbdrive USB. Bila guna thumbdrive je, tak pasal-pasal semua file kita dalam thumbdrive tu jadi hidden. Bila orang lain guna thumbdrive kat PC kita pulak jadi benda yang sama. Jadi sekarang aku nak kongsi cara nak buang virus ni dari komputer kita dan juga bila kita guna USB drive kita.

  • Mula-mula pastikan kita unhidden file dalam thumbdrive kita. Sebab kalau file virus recycler tu masih   berada dalam keadaan hidden, antivirus memang tak jumpa. Jadi unhidden kan file tu. Search Command Prompt macam kat bawah ni.
  • Type cmd dekat search box. Nanti akan keluar cmd.exe. Klik pada link tu.
  • Kemudian, masukkan kod ni,

  • Tukarkan huruf g tu kepada drive yang nak kita unhidden kan file. Contohnya f:\*.*
  • Semua file akan unhidden lepas tu. 
  • Bila dah unhidden boleh la korang scan dengan software anti malware. Contohnya macam Malwarebytes Anti Malware Software. Software ni boleh didownload secara percuma kat filehippo.com.
  • Bila dah scan remove segala virus yang ada. Kemudian perform full scan dekat C drive and D drive untuk PC korang, supaya tidak ada lagi saki baki virus dalam PC korang.








No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails