January 8, 2015

Kadar Base Rate Bank di Malaysia tahun 2015

Kalau korang perasan, sejak 2 Januari 2015 hari tu, BNM telah menggantikan Base Lending Rate (BLR) kepada Base Rate (BR). Secara tak langsung, semua bank di Malaysia telah pun menggunakan BR ini bagi menggantikan BLR yang diguna pakai sebelum ni. Bila dah ubah secara tak langsung ni pun dah mengubah kadar interest bagi sesuatu pinjaman. 

Apakah itu Base Rate (BR)?

Kadar interest yang digunakan oleh bank komersial sebagai asas untuk pinjaman bank.
The Free Dictionary

Kadar asas interest untuk bank memberi pinjaman.
iMoney.com

Secara mudahnya, Base Rate ni tak jauh berbeza pun dengan BLR. Cuma kalau dulu Bank Negara yang tetapkan berapa kadar interest tetap untuk pinjaman. Bank komersial pula yang akan tetapkan berapa nilai yang perlu ditolak dari BLR. 

Sebagai contoh,

BLR - 6.85% bank tetapkan kadar BLR yang ditolak seperti -2.5%. Jadi kadar interest untuk pinjaman tersebut ialah 

6.85% - 2.5% = 4.35%

Tapi untuk BR, bank komersial yang akan tetapkan nilai BR tersebut. Contohnya,

BR - 3.20% yang ditetapkan oleh bank. Dan kadar interest yang dikenakan oleh bank adalah +1.35%. Jadi kadar interest yang dikenakan ialah 

3.20% + 1.35% = 4.55%

Tak banyak perbezaan sebenarnya. Berdasarkan jadual kat bawah ni, kita boleh tengok bank mana yang menawarkan Base Rate yang terendah. Tapi kalau dilihat kembali, walaupun Maybank menawarkan BR 3.20%. Tetapi Effective Lending Rate (ELR) yang dikenakan adalah setinggi 4.55%.

Yang mana lebih tinggi kalau dibandingkan dengan Public Bank. Walaupun Public Bank menawarkan BR setinggi 3.65%. Tetapi, ELR adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan Maybank.

iMoney
Jadi kesimpulannya kat sini, korang boleh dahulu survey sebelum betul-betul buat pinjaman. Sebab setiap bank menawarkan kadar pinjaman yang berlainan. Apa-apa pun yang penting buat penilaian yang betul sebelum buat pinjaman. Sebab bagi aku, kalau interest makin tinggi makin tinggi commitment bulanan kita. Kan?No comments: