February 21, 2015

Perbandingan GoPro Hero 4 Silver Edition dan Black Edition

Aku ada dapat soalan pasal antara GoPro Hero 4 Silver Edition ataupun Black Edition.


Pendapat aku,

Harga

Untuk Hero 4 Silver. Harga pasaran lebih kurang RM 1499. Tapi kalau pandai cari mungkin boleh dapat kurang RM100-150. Kalau untuk Hero 4 Black pulak, harga RM 1899. Beza dalam RM300 jugak la. Jadi terpulang pada budget korang. Kalau rasa ada budget lebih apa salahnya kan?


Design

Design kedua-duanya sama. Saiz sama. Bentuk pun sama. Yang berbeza nya, Hero 4 Silver ada 1.5" touch screen. Tapi kalau untuk Hero 4 Black memang tak ada. Kalau korang nak pakai screen pun boleh jugak. Tapi kena beli asing-asing. Tak silap aku dalam RM 500. Sekali dengan Battery Bac Pac.


Kualiti Video

Hero 4 Black menang part ni. Sebab kualiti gambar untuk Hero 4 Black paling cantik. Dengan resolusi 4K 30fps. Video sangat cantik dan clear. Tapi satu je, sebab tak semua komputer boleh tengok video 4K ni. Jadi, korang punya komputer perlu betul-betul high spec baru boleh tengok. Sebab kalau tak video tu jadi lekat-lekat.

Hero 4 Silver bukan tak ada video beresolusi 4K ni. Ada juga, tapi cuma 4K 15fps je. Kira okay la juga. Tapi aku jarang guna resolusi 4K ni. Sebab satu saiz video sangat-sangat la besar. 30sec video dah guna hampir 1Gb. Jadi korang perlu ada memory card yang betul-betul besar kalau nak ambik video nanti. Aku selalu guna 1080p 60fps. Tu pun dah terbaik.



Audio

Dari segi audio, dua-dua sama. Improvement kalau nak dibandingkan dengan Hero 3+ Black Edition dulu. Kualiti audio sangat jelas.

Kesimpulannya,

Terpulang pada korang. Kalau untuk Black Edition memang top features la kan. Tapi bagi aku kurang, bila LCD screeen tak ada. Aku rasa perlu jugak. Sebab nanti malas nak cropping. Lagipun, dah boleh siap-siap tgk kat mana korang nak frame. Untuk professional photographer mungkin la kot. Tapi kalau sekadar kita nak ambik gambar memory atau kenangan aku rasa tak perlu sangat. Tapi tu semua terpulang pada korang la kan. Aku cuma bagi pendapat aku bila aku dah guna pun GoPro Hero 4. Tapi Silver Edition je la.

3 comments:

Mijaa said...

Thanks for sharing ☺️

Munie Che Husin said...

Beli kat mana ye?

Anonymous said...

salam, nak tanya jika pernah tgk xioami yi.. apa perbezaan nya ye?