March 30, 2015

GST. GST. Panik ?


GST lagi dua hari.

Tapi dah ramai ke yang panik borong barang dekat pasar raya? Ya. Siang tadi aku singgah dekat AEON One Utama. Bila nak beli barang barang pun dah banyak yang tak ada stock. Rak-rak semua boleh katakan banyak yang kosong. Semua orang panik ke?

Pastu, bila jumpa salesman, tak kira la salesman jual rumah ke, kereta ke. Semau akan katakan,

"Bang, baik ambik sekarang, nanti lepas GST harga dah makin tinggi".

Okay. Teknik yang digunakan ialah dengan menyalahkan GST yang akan menaikkan harga rumah. Maklum la, kalau rumah harga RM100,000. Lepas ni 6% dari tu dah kena tambah RM6,000. Tu baru harga rumah kan? Tak termasuk charge lain lagi. Kot-kot kena 6% jugak. Ye ke?

Antara barangan yang dikecualikan dari GST. Ye ke tak? Nanti korang pastikan sendiri. Kalau ade jugak yant kenakan GST untuk list kat bawah ni. Report KDRM.


Macamana pulak diorang kira GST ni ye? Contoh macam kat bawah ni.


Dua kali GST tu. Perghh. Bukan main tu. Kalau kena GST dekat final payment takpe jugak. Ni harga makanan pun dah kena 6% GST. Lepas tu harga kat cashier kena pulak 6%. Ni dah bukan 6%. Ni dah kira 12%. Boleh tahan la jugak kalau gini. Lepas ni, paham-paham kan je lah ye. Kos hidup memang akan meningkat. Ya. Walaupun akan ada pihak yang cakap kita kena redah dengan kenaikan harga, GST apa semua. Tapi perlu diingat, adakah kerajaan memihak untuk membantu rakyat?

Kalau korang pernah dengar kisah zaman Khalifah Umar Al-Khattab dulu, yang mana pada zaman tu, duit zakat kat Baitulmal sampaikan tak ada yang layak untuk terima. Cuba bayangkan, kewangan negara ketika itu. Dan kehidupan rakyatnya macam mana? Sedangkan kita?

Renung-renungkan.

No comments: