April 23, 2015

Inisiatif Penambahbaikan Simpanan Persaraan Ahli KWSP. Pengeluaran Simpanan KWSP pada 60 tahun?

Sekarang ni kecoh pasal had umur untuk pengeluaran duit daripada KWSP akan dinaikkan daripada umur 55 tahun ke 60 tahun. Jadi sekarang, pihak KWSP telah pun mengadakan satu survey untuk menilai sejauh mana keberkesanan jika had umur untuk pengeluaran tu di naikkan ke umur 60 tahun. Aku nasihatkan, kepada mereka-mereka yang memang ada caruman KWSP. boleh jawab survey tu, terutama yang macam aku ni. Yang baru sahaja mencarum dalam KWSP tak sampai 10 tahun. 

Sebelum korang jawab survey tu, korang perlu mendaftar untuk i-Account KWSP. Senang je. Cuma pergi kat kiosk KWSP. Ataupun boleh telefon untuk dapat kan no pendaftaran i-Account. Lepas tu baru boleh jawab survey.


Berikut adalah antara objektif kaji selidik yang dijalankan oleh pihak KWSP.


Antara persoalan yang diajukan dalam survey oleh KWSP. Jadi korang perlu jawab ye. Yang ni antaranya had umur pengeluaran sepenuhnya yang bakal dinaikkan ke umur 60 tahun. Bagi aku, aku tak setuju.Jadi, apa korang tunggu lagi. Baik cepat-cepat buat i-Account untuk KWSP dan jawab survey ni. Lagi ramai yang tak setuju lagi bagus. Sebab tarikh tutup untuk jawab survey ni pada 5 Mei 2015. Tak lama dah tu. Baik cepat sebelum terlambat ye. Laman web KWSP seperti dibawah.


No comments: