July 10, 2015

Saya Zahra , realiti hidup lepasan graduan masa kini.Aku kagum. Bila aku tengok video #sayaZahra. Kisah seorang graduan yang walaupun telah berjaya mendapat pekerjaan tetapi masih lagi dihimpit dengan kesempitan untuk hidup dengan kos hidup yang makin hari makin meningkat. Rumah makin mahal. Kereta makin mahal. GST? Minyak pun mahal. Yang terpaksa tinggal di Kuala Lumpur lebih-lebih lagi terpaksa menanggung kos hidup yang tinggi. 

Ya betul. Aku setuju apa yang dikatakan. Sebab apa? Sebab semua tu  betul. Kami-kami yang baru lepasan universiti bukan mudah untuk memulakan hidup dalam kehidupan realiti. Walaupun ada sesetengah-sesetengah dari mereka yang menyatakan bahawa kita belum cukup berusaha untuk mengatasi masalh tersebut.

Graduan-graduan perlu disuapkah? Ataupun graduan-graduan ni perlu dimanjakan? 

Entahlah. Untuk memulakan hidup mungkin kita perlukan bantuan awal. Contoh, kalau tinggal di Kuala Lumpur. Kalau pakai motor jimat. Minyak pun kurang. Masa pun cepat. Rumah? Yang bujang mungkin masih boleh sewa bilik. Yang dah kahwin? Rata-rata condo ataupun apartment dengan keluasan 800sqft sahaja dah paling kurang pun RM900. Kalau baru-baru kerja gaji mungkin RM1800. Separuh dari gaji untuk bayar rumah sewa. 

Macam mana nak survive?

Dah ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. 

No comments: