August 5, 2015

Ringgit Malaysia dah capai RM 3.88 untuk 1 USD.


Terkejut. Tinggi betul kedudukan US Dollar sekarang ni. Kalau Awal tahun hari tu baru RM 3.33. Hari ni dah cecah RM 3.88. Mengikut graf hari ni 5 Ogos 2015.


Aku selalu sangat beli barang melalui Online Shopping portal macam Ebay, Amazon tak pun direct dari supplier kat US. Tapi bila dah tengok  1 USD dah sampai RM3.88. Tak tau nak cakap la kan. Sebab kalau beli direct dari diorang tambah dengan shipping cost masih lagi murah kalau nak dibandingkan beli dari Malaysia. Cuma kena sabar tunggu barang sampai berminggu-minggu. 

Tapi kalau dah sampai RM 3.88 agak-agak barang-barang import dari luar pun akan jadi mahal tak? Tu tak campur dengan cukai-cukai dalam negeri lagi kan?

2 comments:

NURUL AFIQAH said...

Takut tengok ringgit makin jatuh..huhu

aizat shafiq said...

@Nurul Afiqah

Betul tu..sekarang ni dah cecah lebih RM3.92. Hmmm.