January 10, 2016

Siswazah tak mampu nak belanja makan?

Keratan akhbar The Star. 


Teringat balik zaman-zaman kolej aku dulu. Dengan duit perbelanjaan hasil dari pinjaman MARA sebanyak RM680. Untuk seorang pelajar, dengan macam-macam kos untuk digunakan. Dengan RM680 tu jugaklah untuk bayar sewa rumah tak pun hostel je dah RM120++. Pastu tak masuk minyak moto nak ke kelas yang agak jauh. Kalau jalan kaki, paling kurang pun dah 15minit. Pastu untuk makan minum lagi.  Banyak juga la kalau diletakkan RM680 tu.Kadang-kadang tu terpaksa juga aku minta bantuan dari keluarga aku. Tapi dengan keadaan ekonomi sekarang ni agak-agak korang la kan. Kalau dapat RM680 sebulan tu boleh dikatakan cukup tak? Nak pakai public transport pun dah berapa. LRT? Komuter? Bas? 

Makan? Dah tentu-tentu naik. Aku dulu ingat lagi yang makan nasi bujang. Nasi dengan telur goreng dengan sup kosong. Time tu Rm1.50. Sekarang? Tak tau la tu berapa agaknya la kan.

Sedih jugak bila tengok berita hari ni yang mana student dah tak mampu nak makan. So, macam mana diorang nak berjuang menuntut ilmu? Tak mustahil yang dengan kekangan hidup dalam ekonomi sekarang ni. Ramai yang menjadi gelandangan. Sebab tak mampu. 

Apa tindakan yang patut kita lakukan?

No comments: