February 20, 2016

Interest kereta naik pada Feb 2016?

Interest kereta dah naik?

Aku pun terkejut juga. Sebab tadi bila aku tengok kereta Subaru XV kat Mid Valley. Bila cakap-cakap dengan jurujual tadi, terkejut bila diberi tahu interest untuk pinjaman kereta dah naik sampai 3.20 %. Sebelum ni baru je dalam lingkungan 2.6-2.8 %.

Mungkin memang betul yang ekonomi negara kita dah makin teruk. Kalau tak, takkan la sampai interest kereta dah naik. Jurujual tu pun dah cakap yang tak semua bank dapat bagi loan untuk kereta Subaru. Maklum la, kereta jenama Subaru ni baru nak naik kat Malaysia. Tak macam kereta Honda yang dah "establish" kat Malaysia ni. Bank pun lagi yakin nak bagi loan.

Ada juga ura-ura yang mengatakan lepas ni bank dah tak dapat nak bagi loan 90%. Mungkin hanya dapat bagi 80% dan juga tempoh pinjaman makin singkat. Sehingga 7 tahun mungkin. Dah la sekarang nak beli rumah yang berharga beratus-ratus ribu pun kena kumpul berpuluh-puluh ribu. Ni kereta pun bakal ikut cara yang sama.

Macam mana mereka yang hanya bergaji RM1000 dengan kos hidup yang makin tinggi. Adakah mampu untuk diorang memiliki kendaraan dan rumah sendiri. Tengok sahaja dalam mudah.my , kos nak sewa rumah pun paling kurang pun RM500 sebulan untuk flat kos rendah. 

Bukan untuk aku merungut dengan realiti kehidupan sekarang. Tapi hakikatnya itulha yang perlu kita hadapi setiap hari. 

Siapa yang patut bertanggungjawab?


No comments: