February 23, 2016

Kemasukan pekerja Bangladesh ke Malaysia dah bermula?

WHAT?!

Bangla dah mula masuk secara berperingkat?

Hari aku dengar dalam news yang pengambilan tenaga pekerja daripada luar negara dibekukan. Tengok-tengok hari ni ada pula geng netizen yang berkongsi gambar di airport KLIA yang mana ramai pekerja-pekerja dari Bangladesh dah sampai sini. Dan masuk secara sah.



Ramai. Kalau seorang dua tu lain la kan. Tapi ni boleh tengok berapa ramai yang masuk. Sepanjang-panjang walkalator tu diorang beratur. Sahih ke tak? Ke diorang ni buat lawatan ke Malaysia tapi kita dah salah anggap. 


Banyak suara yang mencadangkan kerajaan tak patut ambil pekerja asing lagi, sedangkan rakyat negara kita yang masih lagi tak mempunyai kerja. Tambah-tambah aku pernah terbaca yang dalam Malaysia sekarang ni dah ada lebih kurang 6 juta warga asing yang mungkin masuk secara halal dan juga secara haram. 

Bukan sekadar nak tuduh, aku rasa mereka-mereka yang tinggal di Kuala Lumpur terutamanya akan tahu situasi ni. Macam dekat Kg Baru, boleh tengok yang majoritinya warga Indonesia dan Thailand. Puduraya, Nepal, Bangladesh, Myanmar. Chowkit. Banyak tempat lagi. Pekerjaan sebagai sekurit guard majoriti pekerja asing. Bila tanya semua tak faham. Dah tu nak jaga macam mana?

Kerajaan patut pertimbangkan balik sebelum ambil pekerja asing dari luar. Sebab bagi aku apa salahnya panggil mereka-mereka warga asing yang maksud secara haram untuk dapatkan permit diorang bekerja secara sah. Daripada kita tambah lagi warga pekerja asing dari 6 juta ke 7.5 juta.


Paling aku terkejut. Bangla pergi training untuk Basic Offshore Training (BOSET) yang mana kita tahu sebagai lesen untuk bekerja di pelantar minyak. Dan aku memang tak setuju. Sebab aku pernah jumpa warga bangladesh kerja dekat pelantar. Yang aku rasa peluang tu patut diberi kepada rakyat negara kita. Lain la kalau mereka-mereka ni datang sebagai pakar atau pun "specialist" dalam sesuatu bidang itu boleh dipertimbangkan. Tapi kalau sekadar tenaga kerja, aku rasa memang tak patut. Dan tak perlu. Sebab ramai lagi yang berkemampuan untuk kerja daripada bagi kat mereka-mereka ni.

1 comment:

luqman zakaria said...

Insane! dah rasa macam duduk kat bangladesh dah..T__T