April 9, 2016

Proton perlu bangkit.

Sejak kebelakangan ni banyak sangat kedengaran isu pasal Proton. Sebenarnya isu Proton ni dah lama pun kedengaran. Sejak zaman  Tun Mahathir memerintah lagi. Tapi kali ni bila Tun meletakkan jawatan beliau sebagai penasihat Proton barulah ramai menteri-menteri yang memberikan pendapat masing-masing pasal keadaan syarikat automobil negara.

Kereta Proton tak bagus ke?

Pendapat patriotik atau tidak bukan antara sebab untuk kita menggunakan kereta Proton. Dengan harga kenderaan buatan Malaysia yang boleh dianggap murah dibandingkan dengan kualiti. Nak "maintain" pun senang. Kalau nak dibandingkan dengan kualiti kenderaan sudah tentu jauh. Tapi bagi aku banyak lagi Proton perlu perbaiki. 

Contohi pengeluar-pengeluar kenderaan dari negara Korea. Dulu bila kita tengok kereta keluarang Korea, Hyundai mahupun Kia mesti tak pandang punyalah. Design pun tak cantik. Kereta pun tak tahan lama mudah rosak. Alat ganti pula mahal. Tapi dalam jangka masa yang singkat lebih kurang 10 -15 tahun kita boleh tengok perubahan drastik tentang kereta keluaran Hyundai dan Kia. MAlah dah mampu untuk bersaing dengan pasaran kereta dari Jepun. 

Kenapa Proton tak boleh jadi macam tu?

Terlalu banyak kerenah birokrasi kah? Ataupun ada pihak-pihak yang cuba untuk mengaut keuntungan tanpa memikirkan masa depan syarikat tu sendiri. Adakah Proton merasa amat selesa sebab sebelum ni dilindungi oleh kerajaan.Aku rasa Proton boleh bangkit cuma perlu ubah strategi. Tengok balik pada kereta Hyundai Matrix direka oleh Pininfarina. Yang mana aku tahu kalau Pininfarina ni lebih sinonim pada Ferrari. Salah kah kalau Proton mengambil langkah yang sama dalam usaha menaikkan martabat kereta keluaran Malaysia?

Aku pun tak tahu. Sebab aku sebagai pengguna Proton melihat Proton boleh pergi jauh. Tapi perlu ditadbir oleh mereka-mereka yang bukan sekadar mengurus syarikat tapi perlu ada "Passion" in motoring world. No comments: