September 4, 2016

Nak hidup kat Malaysia sekarang ni mampu ke tak? Ke patut berhijrah?

Harga Rumah makin mahal.

Ya. Aku setuju dengan artikel tulisan Saifulizam Mohamad dalam Rencana Utusan Malaysia. Boleh rujuk artikel kat bawah ni.


Ya. Aku setuju. Walaupun aku tahu, sekarang di luar sana ramai mereka yang sering berkongsi pasal bagaimana mereka membeli rumah di usia muda. Dan pelbagai cara yang mereka ajar dan galakkan untuk para graduan atau yang baru bekerja untuk meletakkan prioriti untuk membeli rumah di usia muda. 

Tapi adakah betul jika dikatakan menjadi kesalahan seseorang itu tidak membeli rumah pada usia muda adalah disebabkan mereka sendiri?

Sebelum aku teruskan, aku cuma mempunyai sebuah rumah. Yang mana kini aku tak tinggal sebab aku beli rumah yang bukan berdekatan tempat aku bekerja. Dan aku beli rumah pun daripada ayah aku sebab nak gunakan cash money untuk bina rumah di atas tanah sendiri di Kota Bharu. Disebabkan perlukan cash money dan tak perlukan pinjaman bank atas nama ayah aku. 

Jadi itu antara sebab aku miliki rumah yang bukan untuk aku duduk. Tapi alhamdulillah. Aku berjaya sewakan pada orang walaupun nilainya tak sama dengan bayaran loan bulanan aku. Sudah tentu, mereka-mereka property investor kat luar sana akan mengatakan aku rugi, sebab ROI aku dah negatif. Ya betul. Negatif. Sebab aku tak untung satu sen pun. Malahan aku kena tambah lagi duit untuk bayar loan.

Tapi, sejak kebelakangan ni, harga rumah terlalu mencanak tinggi. Sampaikan ramai daripada bangsa Melayu, Islam tak mampu nak memiliki rumah. Banyak faktor. Dan aku rasa tak patut dipersalahkan individu tersebut disebabkan tidak memiliki rumah lagi.

Aku sekarang menyewa. Di Kuala Lumpur. Kadar sewaan rumah RM1000 untuk saiz rumah 850sqft. Tapi aku menyewa bersama kawan. Jadi kurang la sikit. Tapi tu cuma sewa rumah. Cuba kalau kita pecahkan lagi kadar untuk memiliki mahupun menyewa sebuah rumah :


Nilai tu tak termasuk lagi kalau korang miliki sebuah kenderaan. Letak la dalam RM150 sebulan untuk sebuah motor EX5 sebab bujang lagi. Tapi kalau dah berkeluarga dan memilik kereta lebih kurang RM 450 sebulan. Tak ke jumlah tu dah mencecah RM1740.  Kalau nak dibandingkan dengan gaji permulaan bagi seorang graduan?

Aku tak letakkan pelaburan dalam hartanah ni salah satu penyebab kenaikan harga hartanah. Banyak faktor-faktor lain yang dapat menyumbang terhadap kenaikan hartanah di bandar-bandar besar contohnya. Tapi siapa yang patut membendung kenaikan hartanah seperti ini?

Bukan sekadar harga rumah yang membebankan. Perbelanjaan isi rumah pun bakal meningkat. Semua disebabkan oleh inflasi.


Mungkin ada sessetengah pihak yang akan cakap yang aku ni merungut je. Usaha lah lebih sikit. Betul. Aku faham. Mungkin ada diantara korang yang berusaha akhirnya Allah S.W.T kurniakan rezeki kepadanya. Tapi cuba kita tengok kepada mereka-mereka yang tak mampu walaupun dah bekerja siang malam. Tapi masih lagi kesukaran untuk menampung hidup. 

Ada tak pihak-pihak yang cuba untuk membantu?
Dan yang palin aku hairan. Dalam Berita TV tak ada pun sebut pasal ekonomi Malaysia yang dah makin kusut. Dah makin bahaya. Bebanan hutang makin meningkat. Yang selalu sebut, ekonomi Malaysia masih stabil. Itu je la hari-hari pun. Berita politik tak habis-habis.

No comments: